Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanader: Ako provedemo reforme, 2009. ćemo završiti pregovore s EU

06.11.2008.
u 20:37

Premijer Ivo Sanader gostovao je večeras u Dnevniku plus HTV-a gdje je komentirao aktualne događaje, prvenstveno vijesti vezane uz završetak pregovora s Europskom unijom. Premijer smatra da Hrvatska do kraja iduće godine može pregovore privesti kraju i početi proces pristupanja EU:

- Rekao bih da je 2009. sigurna godina završetka pregovora s EU pod uvjetom da ostvarimo ono što smo zacrtali, a to su reforme koje su važne i za nas i za naše građane. Važno je da je EK po prvi put jasno naglasila uvjetovani datum završetka pregovora s Hrvatskom, mislim da je to velika vijest, smatra Sanader.

Premijer misli da je i formiranje radne skupine koja će početi raditi na nacrtu ugovora za Hrvatsku i to je dokaz da EU misli ozbiljno. Druga stvar je financijski paket za Hrvatsku što je Sanaderu još jedan dokaz da EU 2009. vidi kao godinu završetka pregovora.

Upitan za komentar izjave predsjednika Mesića u kojoj je kritizira dosad provedene reforme, premijer je izjavio:

- Da smo sve reforme završili mi bismo danas bili u EU, to je činjenica. Imamo dosta posla i slažem se s predsjednikom da nismo posao završili do kraja, ali od njega i svih ostalih očekujem i pomoć. Želimo dijalog sa socijalnim partnerima i oporbom koju pozivam da se uključi u raspravu o svim reformama, uključujući i zdravstvenu.

Kad je riječ o odnosima sa Slovenijom, Sanader smatra da u politici Janeza Janše i Boruta Pahora nema bitnijih razlika, ali da je s obojicom u dobrim odnosima.

- Nema nijedne demokratske zemlje u Europi i svijetu koja promjenom vlasti mijenja vanjsku politku. Ja sam s obojicom u dobrim odnosima, ali znam da svatko brani svoje državne interese. Očekujemo da će Slovenija prihvatiti našu izjavu da u niti jednom poglavlju mi ne prejudiciramo granicu već ističemo da pitanje granice želimo riješiti na sudu.

- Puno više toga imamo zajedničkog nego ovih nekoliko problema koji nas smetaju, zaključio je Sanader.

(A.Be.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije