Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova crkava u punom je zamahu

Sanaciji katedrale brzo se pristupilo, no tek su postupno utvrđeni golemi razmjeri štete

Zagreb: Pogled iz zraka na proces uklanjanja sjevernog tornja zagrebačke katedrale
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL
1/3
22.03.2023.
u 21:00

Treću obljetnicu potresa crkve u centru hrvatske metropole dočekuju u punom zamahu obnove. Najviše su stradale najljepše crkvene građevine u središtu grada, od zagrebačke katedrale i crkve sv. Franje na Kaptolu, nedaleke sv. Marije na Dolcu te popularne "Palme", odnosno bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Crkve je razorio potres u Zagrebu, ali dodatno i udari na Banovini.

– Ovo je katastrofa. Slobodno napišite da Katarine više nema – rekao je vlč. Vladimir Magić, gornjogradski župnik, nakon sisačkog potresa, kada se gotovo posve urušio strop u jednoj od najljepših zagrebačkih crkava. Zagrepčane je, dakako, najviše pogodila slika razrušene katedrale, čiji se jedan toranj odlomio i golemi kameni dijelovi padali su po njezinu krovu i Nadbiskupskom dvoru, koji je također teško stradao. Sanaciji štete u katedrali pristupilo se vrlo brzo, no tek se postupno dobio uvid u razmjere štete i snagu potresa, koji je doslovce "uvinuo" tornjeve katedrale te će ih u obnovi trebati ojačati posebnom čeličnom konstrukcijom koja će prolaziti kroz njihovu sredinu.

Franjevačka crkva na Kaptolu i samostan posve su uništeni i ondje je sada veliko gradilište. Ista slika je i u Palmotićevoj ulici, gdje se u polovini bazilike srušio strop svega koji sat prije početka misnih slavlja. Ondje je obnova opsežna i ne obuhvaća samo crkvu nego i zgrade koje isusovci koriste za urede i stanovanje, koje se moraju obnoviti od temelja.

Potres nije samo naštetio crkvama u središtu grada nego i onima u podsljemenskoj zoni, poput Gračana i Markuševca, ali i s druge strane Sljemena, dijelu koji također pripada Zagrebačkoj nadbiskupiji, poput crkava u Zagorju. Šteta od potresa je i u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici.

Potrajat će godinama

Obnova će trajati godinama, osobito kad je riječ o zagrebačkoj katedrali. No vjerski život nastavio se usprkos nedaćama pa se za bogoslužja koriste priručne dvorane ili montažni objekti uz crkve, poput bogoslužnog prostora bl. kardinala Alojzija Stepinca, koji je privremeno napravljen na prostoru Kaptola 28 i služi kao "privremena katedrala" dok traje opsežna obnova zagrebačke katedrale.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije