Naslovnica Vijesti Hrvatska

Samorazumljiv politički grijeh: Tražili isključenje Linića bez ikakva obrazloženja!?

Objašnjeno da se Linića izbacuje “u smislu članka 18. stavka 1.”. Čega!?
08. lipnja 2014. u 09:40 47 komentara 5304 prikaza
Linić Milanović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Pisano obrazloženje odluke predsjedništva SDP-a o isključenju Slavka Linića iz SDP-a ne služi na čast demokratskoj stranci. Ne samo zbog toga što je još nedavno predsjednik SDP-a tumačio da kazneno suspektne Željka Sabu i Marinu Lovrić Merzel bez konvencije stranke nije moguće ni suspendirati, dok se za Linićevo izbacivanje našlo pokriće u Statutu SDP-a.

Prilično kreativno umijeće te ponešto pravne nepismenosti i kolegijalne nesnošljivosti bilo je potrebno angažirati te se uzdati i u autoritativnu samorazumljivost da bi se stranački grijeh Slavka Linića, s obzirom na njegov stranački opus, uspio sažeti u jednu prosto proširenu rečenicu.

U smislu čega!? Ustava, Kaznenog zakona...?

Obrazloženje koje je potpisao predsjednik SDP-a Zoran Milanović toliko je kratko, jasno i jezgrovito te samo po sebi razumljivo za one kojima se obraća, da ga valja u cijelosti citirati: “Predsjedništvo SDP-a Hrvatske ocijenilo je da je ponašanje i djelovanje Slavka Linića nanijelo štetu SDP-u u smislu članka 18. stavka 1. te sukladno tome donijelo ovu odluku”. U smislu čega!? Ustava, Kaznenog zakona...?

Potreba za lapidarnošću obrazloženja toliko je bila izražena da se, pravno prilično nepismeno, zaboravilo napisati da se misli na Statut SDP-a. Na koje se “ponašanje i djelovanje” mislilo, očito je na svakom članu Glavnog odbora SDP-a da sam definira, kao i to da je učinjena šteta SDP-u. Čime je i kakvu štetu izazvao Linić? Je li štetno iznositi sumnje i optužbe protiv predsjednika SDP-a i članova njegove šire obitelji, braniti se od premijerovih optužbi, javno govoriti protiv načina na koji vodi Vladu i stranku...?

sdp | Autor : SdP Foto: SdP

Puki prijepis statutarne odredbe

Obrazloženje sporne odluke zapravo je puki prijepis statutarne odredbe na koju se poziva. Inače, obrazloženje svake odluke trebalo bi činjenično i pravno opravdati samu odluku. Unatoč tomu što odluka o isključenju Linića iz SDP-a zapravo nema suvislo obrazloženje pa je samim time anticivilizacijska, pitanje je je li i protustatutarna. Naime, članak 20. Statuta SDP-a propisuje da odluke na nižim organizacijskim razinama moraju biti obrazložene, dok se za odluku Predsjedništva SDP-a ništa ne navodi. Premda, to je civilizacijski standard koji moderna stranka mora poštivati.

>>Kako će Zoran Milanović sada voditi Vladu? Teško

>>Linić izbačen iz SDP-a sa 50 glasova ZA, 47 PROTIV

>>Milanović: Žao mi je što smo cijeli dan terorizirali javnost!

>>Milanović je izašao za govornicu i rekao: Želim vam da vas nikad nitko ne okleveće!

Hrana
Mood food
Hrana za dobro raspoloženje: Doznajte što bi trebalo jesti da se osjećate sretnije

A1 izdvaja za Vas

  • mikrogrizzly:

    Čl. 1 - Šef je uvijek u pravu! Čl. 2 - Kad šef nije u pravu, primjenjuje se čl. 1

  • dalibor.hren:

    Baš sam gledao dokumentarac o Staljinu, Gadafiju i Idi Aminu... Linić je barem ostao živ...

  • draxy:

    Zašto bi stranka koja vodi državu i dvije godine zaredom ne pošalje financijsko izvješće na vrijeme morala imati pismenog tajnika da napiše odluku koju ionako potpisuje nedodirljivi veliki vođa.