Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSS i SDP dijele vlast

Samobor kao model za vladanje državom?

15.05.2015., Samobor - U parku Vugrinscak na Anindolu odrzana je proslava u cast 150. obljetnice parka  je u proslosti bilo omiljeno okupljaliste Samoboraca. Park je godinama bio zapusten a sad su obnovljene planinarske staze. Kreso Beljak gradonacelnik S
Foto: Željko Lukunic/PIXSELL
1/5
09.07.2016.
u 18:25

Probleme u gradu koalicija rješava na vrijeme, a bilo bi još bolje da za sve - ima posla

Pune je 23 godine, samouvjereno kaže dok razgovaramo u njegovu uredu, HSS u Samoboru na istoj strani. I to onoj u kojoj ima podršku i neupitnu suradnju sa SDP-ovim predstavnicima.

Kad može na lokalnoj razini, gdje su se i po posljednjim izborima podijelili gotovo pa jednako – HSS-u mjesto gradonačelnika Samobora na kojem je Krešo Beljak i mjesto jednog zamjenika, SDP-u mjesto drugog zamjenika i čelno mjesto u Gradskom vijeću, onda ta suradnja može biti precrtana i na nacionalnu razinu. Logika je to kojom se očigledno vodio Krešo Beljak, sadašnji predsjednik “seljaka“. Samo dan nakon što je proveo četiri sata na Glavnom odboru svoje stranke, odlučujući da će na parlamentarnim izborima stati uz bok SDP-a, kako bi, po svom tumačenju, ostao dosljedan, Beljaku u uredu ne prestaje zvoniti mobitel. Dok se hrpom poziva pokušava otkriti pozadina zajedničkog dogovora s Zoranom Milanovićem, Samoborce u središtu toga grada cijela ta situacija niti čudi niti, iskreni su, zanima.

“Bratska” podjela

Grad je to, uostalom, s malobrojnom oporbom – odluke nužne za funkcioniranje grada Samobora donosi devet SDP-ovih vijećnika i 10 Beljakovih – kažu Samoborci. U suštini su zadovoljni, gradonačelnik reagira na njihove probleme, oni se rješavaju u razumnom roku, grad funkcionira, a s kim to radi, nikoga, barem od naših desetak sugovornika koje smo jučer zaustavili u gradu, ne zanima.

A Samoborci su, barem je tako po izbornim rezultatima i provedenim anketama, posljednjoj iz 2013. godine, u središtu Samobora uglavnom naklonjeni SDP-u, u rubnim dijelovima HSS-u. Čak su i svojih osam četvrti podijelili “bratski” – svakoj stranci po četiri četvrti i tako funkcioniraju već godinama. Bez ikakvih komentara na Beljakov račun i suradnju s SDP-ovcima, čak i onda kada je HSS vodio Branko Hrg pa na nacionalnoj razini koalirao s Domoljubnom koalicijom.

– Nitko mi se nije usudio išta reći ni komentirati našu suradnju u Gradu sa SDP-om – kaže Beljak.

Mogućnost preslikavanja idealne suradnje HSS-a i SDP-a na državnu razinu i potencijalna dodatna dobrobit i za Samobor u toj novoj slagalici više nisu u fokusu interesa 44-godišnjeg Olivera Crnčanina. On je iz svog Samobora otišao prije godinu dana u Njemačku – trbuhom za kruhom. Ovih je dana na godišnjem odmoru u svome gradu.

– Samobor je oduvijek bio bogat grad, centar malog poduzetništva, ali ja u svome gradu nikada nisam uspio naći posao. Uvijek sam radio ili u Zagrebu ili u drugim gradovima. Za mene su i HDZ i SDP isti, pa sad hoće li nastaviti HSS surađivati sa SDP-om kao ovdje u Samoboru, iskreno mi više nije važno – kaže Crnčanin. Da bi suradnja na relaciji Beljak – Milanović mogla biti i više nego korisna i za Svetu Nedelju i za Samobor, smatra 27-godišnja Ive Komarec. Sada bi, nada se, napokon ovaj kraj mogao dobiti biciklističku stazu do Zagreba koja im se obećava već godinama.

Reagira na pritužbe

– Zadovoljna sam životom u Samoboru – imamo sve potrebne sadržaje. Iako nisam politički aktivna, primjećujem da gradonačelnik Beljak reagira na sve pritužbe građana, možda problemi nisu riješeni u istoj sekundi, ali se riješe. Pronašla sam posao, stvari funkcioniraju, sada se planiraju i dodatni sadržaji za nas mlade u gradu tako da se iz Samobora ne bih odselila. Nadam da će i na nacionalnoj razini biti kao i u Samoboru – kaže Komarec.

>>Na Vugrinščaku u Samoboru sutra pale 5. Jurjevski krijes

Ključne riječi

Komentara 40

JP
jpavicic
18:32 09.07.2016.

Damir Kajin Kako je moguće da SDP Beljaku, osuđenom na godinu dana zatvora, 3 god. uvjetno, nudi mjesto potp. Vlade. Gdje u Europi potp. Vlade u CV-u može se pohvalit da je provaljivao u aute. U Istri preds. SDP-a bilii su u zatvoru. Bravo. Kako je moguće da o tome mediji šute? Jednostavno, medijski prostor je kontroliran.

IC
ICCO
18:34 09.07.2016.

Hss ne koalira sa neprirodnim partnerom SDP=om niti u jednom drugom gradu ili općini. Crvenom baronu trebala su samo 3.5 mjeseca da najstariju hrvatsku stranku baci u ralje komunistima koji su si sad temeljem t HSS-apridodali naziv narodne koalicije. Sramotamota za Radićevu stranku.

PL
plahutar
18:37 09.07.2016.

"Vjera u Boga i seljačka sloga" i "Komunistička partija" prirodni su savez!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije