Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolje odlaze

U godinu dana 400 medicinskih sestara napustilo Hrvatsku

medicinska sestra
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
25.09.2014.
u 11:10

Alarmantno
 – intenzivni odjel jedne bolnice napustit će uskoro čak šest sestara

U godinu dana iz hrvatskih bolnica na rad u inozemstvo otišlo je oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara.

Broj onih sa srednjom stručnom spremom koje su napustile državu nije poznat, a ovaj alarmantni podatak potvrdili su iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, u kojem dobivaju podatke s terena i svakodnevno se suočavaju s novim odlascima, ali i ignorancijom sustava.

Ignoriranje sustava

– Uskoro će intenzivni odjel jedne bolnice napustiti šest medicinskih sestara. Poznato nam da se sestra na intenzivnoj ne postaje preko noći, to znači da je riječ o sestrama s dugogodišnjim iskustvom i znanjem koje nije lako zamijeniti – upozorava Anica Prašnjak iz spomenutog sindikata dodajući da ovakva situacija u sestrinstvu i zdravstvu, nažalost, nikoga ne zabrinjava. Prava sestara godinama se i sustavno smanjuju, ulaganje u visoko obrazovanje nitko im ne priznaje, dapače, jednostranim odlukama, tj. uredbom Vlade RH ukidaju se koeficijenti VSS medicinskih sestara pa ih stoga sustav ne prepoznaje i ne vrednuje – napominje Prašnjak, iza koje je više od 30 godina sestrinskog rada.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Situaciju u kojoj su medicinske sestre i tehničari jednom će riječju nazvati – očajnom. U tim okolnostima, kada medicinskih sestara nedostaje, a istodobno su ih stotine već otišle te će odlaziti i dalje, cijeli bolnički odjel može u jednom danu ostati bez tog osoblja. Visokoobrazovne sestre prvostupnice, u javnosti nazivane višim medicinskim sestrama, i pri zapošljavanju u inozemstvu nailaze na probleme upravo jer hrvatski sustav ne priznaje njihovo obrazovanje. Isto tako podcijenjen je rad i iskustvo sestara srednje stručne naobrazbe, koje stoga na svojim novim inozemnim poslovima moraju nizom različitih provjera dokazivati svoje znanje.

Očekivani trend

Jedna od bolnica iz koje sestre odlaze jest KBC Zagreb, iz kojeg je u inozemstvo ove godine otišlo između 30 i 40 medicinskih sestara, potvrdila nam je Brankica Rimac, glavna sestra KBC-a Zagreb.

– Trend odlaska medicinskih sestara i tehničara s KBC-a Zagreb u inozemstvo očekivan je, a na godišnjoj je razini ispod tri posto u odnosu na broj zaposlenih medicinskih sestara. Razlozi odlaska variraju od zapošljavanja u domovima za starije do zdravstvenih ustanova – objasnila je glavna sestra zagrebačkog Rebra dodajući kako je Njemačka prvi izbor za novi posao sestara i tehničara koji su dosad napustili tu bolnicu zbog odlaska na rad u inozemstvo. Inače, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u hrvatskom javnom zdravstvu u 2013. radilo je 26.413 medicinskih sestara i tehničara.

>>'Naravno da neke plaće strše, ali radi se o ljudima koji spašavaju živote'

>>Belobrajić Čahut: Otkud Anici Prašnjak da medicinske sestre obračunavaju plaću?

Komentara 48

MI
miso
11:14 25.09.2014.

Najbolji prijedlog koji sam jučer čuo: Dajmo Hrvatsku u koncesiju Njemcima na 1000 godina.

Avatar puky
puky
11:37 25.09.2014.

... strašno ... što će tek biti kad čistačice počnu odlaziti ? ... tko će asistirati pri operacijama ? ... strava ...

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:47 25.09.2014.

Dok se s jedne strane niz udruga glasno zalaže za to da se Crkva prestane financirati novcem iz proračuna, s druge strane iz istog tog proračuna za rad svojih udruga ubiru prilično zavidne cifre. Baš kao što u Hrvatskoj djelujeuje mnogo političkih stranaka, njih oko 140, isto tako u našoj zemlji registiran je veliki broj udruga. U Hrvatskoj je registrirano preko 45 tisuća udruga, a u rubriku vjerovali ili ne mogao bi se uvrstiti podatak da se u prosjeku dnevno registrira čak osam novih udruga. No, osim osnivanja udruga u Lijepoj našoj dugi niz godina djeluju glasne nevladine organizacije koje, ako je suditi po njihovom javnom djelovanju imaju tek jedan zadatak. Njihova uloga jest protestiranje protiv Crkve, a dio njihova zalaganja jest i to što se svi odreda zalažu za to da Crkva ne dobiva novac od države. Koliko se glasno i strastveno zalažu svjedoči i subotnji napad na Ružicu Ćavar koja je na zagrebački Cvjetni trg došla kako bi osporila njihov prosvjed. Premda cijeli niz udruga glasno protestira kada je u pitanju financiranje Crkve, prilično su tihi kada je riječ o financijama koje na godišnjoj razini sjedaju na njihove račune. Primjera radi u 2013. godini na račun Centra za mirovne studije kojim upravlja Sandra Benčić sijelo je 393.250,00 kuna. Također B.a.B.e., prepoznatljive po svojoj predstavnici Sanji Sarnavki, imaju i više no visok razlog za komentiranje svih dnevno političkih događanja jer na račun su prošle godine dobili 389.000,00 kuna. Documenta-centar za suočavanje s prošlošću kojim upravlja Vesna Teršelić na račun je dobio 372.450,00 kuna. Ovo je dakako samo dio udruga na koje se izdvaja novac iz proračuna, a čije su predstavnice jedne od najglasnijih zagovornica ne financiranja Crkve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije