Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koliko je nužno ući u novi minus za spas posrnulog gospodarstva

Samo Kiro zna zašto se Grad zadužuje za novih 6 milijuna

ivica kirin
Marija Lovrenc/VLM
25.02.2010.
u 19:45

Razlog prekoračenja je pomoć komunalnim tvrtkama da bi sačuvale likvidnost. Javnost sumnja u pravu namjenu kredita

Bar jedan iskusni doktor ekonomskih znanosti nedostajao je jučer novinarima i građanima Virovitice i okolice, koji su putem radija pratili sjednicu Gradskog vijeća, da objasni stvarnu namjenu novog zaduženja u koje ulazi grad “kako bi pomogao posrnulom gospodarstvu”. Naime, uz 30 milijuna kuna kredita koji već vraćaju građani, Grad odlazi i u “minus”, tj. dopušteno prekoračenje do čak 6 milijuna na tekućem računu u Zagrebačkoj banci u sustavu tzv. cash poolinga. Novac će koristiti pet komunalnih poduzeća.

- Riječ je o novcu koji će im poslužiti sačuvati likvidnost i podmiriti dobavljače, jer zbog krize ne mogu naplatiti neka svoja potraživanja. U biti, to je premosnica do priljeva njihovih očekivanih sredstava. Taj smo model koristili i lani uz kamatu od 5 posto i komunalna su poduzeća svoj dug banci uredno vratila krajem godine.

Uvjeti cash poolinga, gdje poduzeća koriste sredstva zajedničkog, gradskog računa, povoljniji su nego ijedan kredit u banci - objašnjava gradonačelnik Ivica Kirin (HDZ). Gradskim poduzećima Flora, Virkom, Plin VTC, Poslovni park i Poslovni centar, treba bar 3 milijuna kuna, kaže Vesna Grbac, pročelnica za financije, kojoj su stigli zahtjevi komunalaca. Novinarima na kraju više ništa nije bilo jasno. Pojedini direktori, samo par minuta nakon odluke o minusu, na upit koliko im sada novca nedostaje, su zaključili da im u ovom trenu ipak ne treba pomoć!

- Naplata naših potraživanja je oko 85 posto i mi smo time zadovoljni - rekao je direktor Plina VTC Zvonko Kožnjak, ističući kako će gradski “minus” trebati tek kasnije. Direktor Virkoma Zdravko Per, koji je prije dva tjedna istaknuo da ima još 5 milijuna kuna iz kredita stranih fondova za potrošiti, istaknuo je kako mu sad ipak nedostaje oko 900.000 kuna za nove vodovode u općinama.

A model cash poolinga trebao bi poslužiti i u nuždi, kako tvrde u gradskoj upravi, no prema potrebama koje su komunalci izlistali, novac iz “minusa”, na koji godišnje ide i kamatna stopa od deset posto, a koji će komunalci, odnosno građani vraćati, otići će uglavnom na investicije, od kojih su neke daleko od nužnih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije