Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKVIZICIJA

Samo jedan jedini medij u Dubaiju piše o kupovini udjela u Fortenovi, posebno naglasili detalj

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Screenshot
1/2
03.11.2022.
u 12:50

Zanimljivo je, kako list ističe da iz Sberbanka nisu objavili vrijednost prodaje 43 posto udjela, niti spomenuli kako je i na koji način došlo do prodaje s obzirom da se Sberbank nalazi pod međunarodnim sankcijama.

Od desetak dnevnih novina i portala u UAE, vijest o Saifu Alketbiu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je stekao 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa, jedino su objavile dnevne novine na engleskom jeziku Gulf News. Pod naslovom " Investitor iz UAE, Saif Alketbi koji je preuzeo udjele ruske Sberbanke kupio je 43% udjela u najvećoj hrvatskoj prehrambenoj tvrtki Fortenova od ruske Sberbanke", list ističe da je "Investitor iz UAE Saif Alketbi kupio 43 posto udjela u Fortenova grupi, najvećem proizvođaču i maloprodaji prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj."

Između ostalog, u tekstu se navodi da je udio prodala jedna od najvećih ruskih banaka, Sberbank, koja drži trećinu ukupne imovine bankarskog sektora te zemlje. Zanimljivo je, kako list ističe da iz Sberbanka nisu objavili vrijednost prodaje 43 posto udjela, niti spomenuli kako je i na koji način došlo do prodaje s obzirom da se Sberbank nalazi pod međunarodnim sankcijama.

Saif Alketbi je kazao da banka, ima 'značajna ulaganja u nekretnine, tehnologiju i ima značajna ulaganja kroz poslove privatnog kapitala'. Fortenova grupa ima više od 100 brendova u svom portfelju i ostvarila je više od 4 milijarde eura prihoda u 2021. Ulaganja u prehrambeni sektor bila su glavni prioritet za ulagače iz UAE u nedavnoj prošlosti, s kompanijama poput IHC-a (International Holding Co.) iz Abu Dhabija koji su pokrenuli ponudu od 2,1 milijarde dolara za značajan udio u kolumbijskoj grupi za preradu hrane Grupo Nutresa. IHC je nedavno dobio odobrenje kolumbijskog regulatora za davanje svoje ponude.

Pitanje je od koga je Saif Alketbi dobio odobrenje za ponudu kupnje 43 posto udjela u Fortenova grupi i tko je na kraju odobrio tu kupnju!?

List Gulf News navodi kako je IHC da bi uložio značajan udio u kolumbijskoj grupi za preradu hrane Grupo Nutresa morao dobiti odobrenje kolumbijskog regulatora za davanje svoje ponude što je i dobio te kako je i za udio u Fortenova grupi trebalo dobiti takvu vrstu odobrenja pogotovo jer rusko Ministarstvo financija, kako navodi list, glavni dioničar u Sberbanku, posjeduje 50% plus jednu dionicu s pravom glasa u odobrenom kapitalu banke, dok preostalih 50% minus jedna dionica s pravom glasa drže domaći i međunarodni investitori. U Rusiji banka ima oko 14.000 poslovnica.

Komentara 8

MI
Mislav28
13:00 03.11.2022.

Plenkoviću dovedi arapa u Liku i pokaži mu Hrvatske rijeke i jezera dat će ti arap svu lovu od nafte za to ,a i tvoji adzovci će napunit džepove lovom samo se trebaš paziti Mira Bulja da ne bude tamo on je čuvar Hrvatskih voda, poslije toga kad budeš imao izbore samo pokaži sliku Tuđmana hrvatskom narodu on je naivan opet će glasat za vas.

PO
poluvodič
13:21 03.11.2022.

Totalno nebitna akvizicija, jedino mi radimo spektakl od ove kupnje

Avatar HajdukLika
HajdukLika
12:59 03.11.2022.

Koga briga za Fortenovu? Nije to INA, dakle od strateškog značaja za Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije