Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordan Jandroković

"Samo je jedan sumnjivi dokument dovoljan da zaustavi Horvatinčića"

jandrokov
Boris Ščitar
19.06.2010.
u 11:30

Ako postoje dokumenti koji omogućuju Horvatinčiću i Hoto grupi da gradi sve ono što je predviđeno građevinskom dozvolom, treba mu omogućiti da gradi, a ako postoji i jedan sumnjivi dokument, tada gradnju treba zaustaviti.

S ministrom vanjskih poslova, HDZ-ovim povjerenikom za Zagreb i zasad jedinim kandidatom za predsjednika zagrebačkog HDZ-a razgovarali smo o prijevremenim izborima u Zagrebu, paktu Bandić-Sanader, slučaju Varšavska, Holdingu...

Kada će u Zagrebu biti prijevremeni lokalni izbori?

HDZ je za izbore već spreman. Prijevremeni izbori i za Gradsku skupštinu i za gradonačelnika nužnost su zbog lošeg stanja u gradu Zagrebu. Ali kada će do izbora doći, ne ovisi o nama, već o SDP-ovoj većini u Skupštini, odnosno gradonačelnikovoj procjeni o svrsishodnosti njegova daljnjega rada.

Da bilo tko pokrene referendumsko pitanje, što biste vi rekli, što biste sugerirali svojim članovima, svojim biračima?

Tražit ćemo istodobno raspisivanje prijevremenih izbora i za Gradsku skupštinu, kao što sam već rekao, zbog odgovornosti SDP-a kao vladajuće većine. Kada bismo prihvatili samo referendum, to bi značilo oslobađanje od odgovornosti SDP-a koji je i te kako odgovoran za postojeće stanje. Tragikomično je to što se zastupnici SDP-a u Skupštini ponašaju isto kao i u Saboru u kojem su oporba. Ili im je to prešlo u naviku pa se nakon 16 godina oporbenog djelovanja kao oporba ponašaju i tamo gdje su vladajuća većina ili doista nisu sposobni i spremni preuzeti odgovornost. A stanje u gradu je takvo da su potrebne odlučne i radikalne mjere. Zabrinjavaju podaci o punjenju gradskog proračuna, mogućnosti Holdingova financijskog kolapsa, svakodnevni prosvjedi u Varšavskoj, neprovođenje dogovorenih komunalnih akcija i da ne nabrajam dalje. SDP bi upravljao državom, a nisu u stanju voditi Zagreb.

Kad ste već spomenuli Holding, Grad i krizu, koliko ste zapravo upoznati s tom problematikom?

Informiran sam preko naših zastupnika, građana, iz medija... Holding ima golem dug, pada mu kreditni rejting i doslovce je na rubu održivosti. Zbog svega toga mogućnost budućih zaduživanja, bez kojih će teško moći nastaviti normalno poslovanje, i više je nego upitna.

Tvrdite da SDP i Bandić nemaju hrabrosti za reforme. Da HDZ danas-sutra ima sve poluge moći u Holdingu i Gradu, koji bi bili ti radikalni potezi i reforme?

Razdvojili bismo Holding na komunalne, prometne i komercijalne djelatnosti. Komercijalne bismo prepustili tržištu i privatizaciji jer smatram da djelatnosti poput ljekarni, izdavaštva i oglašavanja nisu nužne za funkcioniranje Grada te da njihovu neracionalnost u poslovanju ne trebaju plaćati građani. Cjelovit program predstavit ćemo uskoro..

Što uopće mislite o gospodinu Bandiću i njegovih deset godina na mjestu gradonačelnika?

U njegovu desetogodišnjem razdoblju bilo je uspona i padova. Međutim, sadašnje stanje je takvo da su nužni prijevremeni izbori. Mislim da sam time rekao sve.

U posljednje vrijeme govorite o paktu Bandić – Sanader? Odakle vam ta informacija?

Nisam govorio o paktu, nego o prešutnom dogovoru o nenapadanju. To razdoblje je iza nas i ne želim se na njega više osvrtati. Rezultatima na lokalnim izborima platili smo cijenu takve politike i takvih nagodbi. U međuvremenu povukli smo radikalne poteze, raspustili Gradski odbor, formirali Povjerenstvo i više ne vodimo takvu politiku. HDZ je danas jasna, čvrsta i konstruktivna oporba u Zagrebu.

Što mislite o novom šefu zagrebačkog SDP-a Davoru Bernardiću i neposrednoj demokraciji koja ga je dovela na to mjesto?

Bernardić je izbor SDP-a i ja to poštujem. Ali do sada od njega nisam čuo ništa konkretno o rješavanju nagomilanih problema. Govori samo u političkim frazama. Čini mi se da je i dalje koncentriran isključivo na frakcijske borbe unutar SDP-a. Što se tiče izbora koji je SDP proveo, čini mi se da su bili sami sebi svrha jer nisu doveli do jačanja njihove stranke. Naime, čujem da danas optužuju jedni druge za manipulaciju i prijevaru. Od svečanosti demokracije napravili su svečanost manipulacije.

Kada će završiti proces unutarstranačkih izbora u zagrebačkom HDZ-u. Je li se pojavio vaš protukandidat?

Izbornom skupštinom u prvom tjednu srpnja. Naša procedura, uz prikupljanje potrebnog broja potpisa, omogućuje kandidaturu na samoj skupštini. Svoju sam najavio, a priželjkujem i protukandidate. Smatram da bi to bilo dobro i korisno za HDZ.

U Varšavskoj s jedne strane imamo investitora s dozvolom, s druge prosvjednike, a između njih sve političke grupacije u gradu koje nude svoja rješenja. Što napraviti?

Rješenje je jednostavno. Ako postoje dokumenti koji omogućuju Horvatinčiću i Hoto grupi da gradi sve ono što je predviđeno građevinskom dozvolom, treba mu omogućiti da gradi, a ako postoji i jedan sumnjivi dokument, tada gradnju treba zaustaviti. Tko je pozvaniji da to presiječe od Grada i gradskih tijela.

Ministarstvo kaže da su dozvole u redu. Ali investitor ne može graditi. Ljudi sjede na ulici. Na gradilištu. Blokirali su ga.

Oni koji su odgovorni za to neka izvole riješiti taj problem i neka se ne skrivaju iza drugih.

Pa tko je to odgovoran?

Odgovoran je Grad Zagreb, odnosno Skupština i gradonačelnik.

A načelnik PUZ-a ili MUP?

Ne! Gradske službe su te koje moraju tražiti zaštitu i eventualnu intervenciju. Ali kažem vam, oni ne žele preuzeti odgovornost.

A vi biste imali hrabrost i nazvali načelnika Policijske uprave zagrebačke?

Ja sam ministar vanjskih poslova i svakodnevno preuzimam odgovornost. Dakle, s tim nemam problema.

Znači vi biste riješili taj problem?

Riješio bih ga brzo i u skladu sa zakonom.

Komentara 25

PG
praseca gripa
23:20 19.06.2010.

Pusta naklapanja i nista vise!

MI
mikec
02:55 20.06.2010.

GOS. JANDROKOVIC & MILANOVIC RODBINSKE VEZE; oba dva relativno mlada ALI IPAK DO SRZI POKVARENA. dva muljatora dvije stranke ISTE ZAMISLI POPALITI POPLJACKATI STO VISE A NISTA STVORITI. BRANITELJI NIKAD NISU BILI. Na celu JADA SU SE STVORILI Pljackajte dok STVORILI Pljackajte dok jos mozerte GARANTIRANO necete dugo. Lijep pozdrav BOG

Avatar neidemdalje
neidemdalje
12:05 19.06.2010.

evo! upravo to je hdz-ov problem. vrte se dokazano loši kadrovi, zato i nemogu dobiti izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije