Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragovi

Policija istražuje je li za napad na Mamića plaćeno 50.000 maraka

Zdravko Mamić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/7
24.09.2017.
u 21:20

Mamić je, podsjetimo, napadnut u mjestu Vidovići kraj Tomislavgrada dok je izlazio prema spomen-obilježju gdje se trebalo pomoliti za njegova oca koji je preminuo na tom mjestu

Istraga o napadu na Dinamova savjetnika Zdravka Mamića kod Tomislavgrada potkraj kolovoza, do sada nije rezultirala pronalaskom napadača niti naručitelja ovoga ozbiljnog incidenta, no policijske i sigurnosne službe su na tragu jedne informacije po kojoj je u posljednje vrijeme u kriminalnom podzemlju spominjan veći iznos novca koji je trebao biti iskorišten za počinjenje teškog kaznenog djela. Tako su službe za provedbu zakona registrirale da je u pitanju 50.000 maraka koje su zabilježene kao nagrada za izvršenje kaznenog djela. Tužiteljstvo i Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije započeli su raditi na provjeri navoda je li taj novac, kao i izvršitelji potencijalnog atentata međusobno povezani, javlja Vecernji.ba.

Srbi plaćenici

Velika je vjerojatnost da je taj novac iz kriminalnog miljea upravo povezan s napadom na Zdravka Mamića jer se teško što drugo može povezati s tim iznosom novca u ovome području BiH. No, s druge strane, informacije o šlampavoj akciji, ili se možda nastojao ostaviti takav dojam, djelomično se kose s ovim navodima. Policija je također na tragu neslužbenim informacijama da su dvojica Srba plaćenika bila angažirana za napad na Dinamova savjetnika.

Mamić je, podsjetimo, napadnut u mjestu Vidovići kraj Tomislavgrada dok je izlazio prema spomen-obilježju gdje se trebalo pomoliti za njegova oca koji je preminuo na tom mjestu. Na mjestu događaja pronađena je čahura kalibra 7,65 mm. Po jednom navodu i policijskim navodima nijedan profesionalac ne bi propustio pokupiti čahuru i ostaviti trag, a s druge strane, veliki je uspjeh s razmjerno velike udaljenosti pogoditi bilo koga u tijelo. S obzirom da se radi o takvome kalibru oružja, najčešće se radi o pištoljima marke Zastava, Berretta, ali i Škorpiona. No, tko god da je bio počinitelj, znao je da će Mamić baš toga dana stići u mjesto kod Zidina na godišnjicu smrti svog oca, koji je tu preminuo još 2003. godine. Taj je napad zabilježen kao klasična sačekuša, jer su napadači čak iskopali jedan dio zemlje, postaviti grmlje, dakle boravili su tu vjerojatno dan ranije te čekali pogodan trenutak kako bi ispalili nekoliko hitaca.

Zdravko Mamić
1/18

Više hitaca

Svjedoci događaja su vidjeli dvije osobe kako bježe, a oni su s mjesta odakle su ispalili hice mogli jasno vidjeti spomen-obilježje Zdravkova oca. Policija je u pratnji dežurne tužiteljice provela detaljnu istragu na mjestu događaja te je ovaj slučaj okarakterizirala kao pokušaj ubojstva. Jedan hitac pogodio je u bravu golfa, koji se također nalazio parkiran. S obzirom da je blizu granica s Republikom Hrvatskom, nije isključeno niti da su tamo pobjegli. U istragu ovoga napada uključio se i MUP Republike Hrvatske. U posljednje tri godine na Mamića su izvršena četiri napada. Uz Tomislavgrad, gdje se dogodio najopasniji od svih napada, Mamić se u Splitu potukao s Ivom Begom, na njega su bacali baklje i boce dok je išao na sud zbog tog sukoba, a prije dva mjeseca nakon udarca mladića završio je u moru. 

Zdravko Mamić
1/15

Komentara 41

KR
kruti191
21:32 24.09.2017.

jedno je SIGURNO, počinitelji će se pronaći kao i svastičari. . mada treba samo otići u hrvatski sabor i u jedan njegov odbor. .

MA
..Marsijanac
22:10 24.09.2017.

Isto oni koji su dijelili po 30,000-60,000 maraka i besplatne apartmane za ubojstva 100 hrvaskih domoljuba sirom dijaspore.

IL
ilijan
21:55 24.09.2017.

Tko je crtao svastiku taj stoji i iza tih napada. Dali je teško ih pronaći prosudite sami! Ja mislim da splitski sdp stoji iza toga a Ostojić bi trebao o tom više znat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije