Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Samo dan prije nego što je djevojčica završila u bolnici, majka je u Centru tražila pomoć

Dan prije nego što je djevojčica završila u bolnici, majka je dovela dijete u Centar i tražila pomoć jer nije znala što činiti
06. travnja 2021. u 06:35 51 komentara 166847 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prema nalogu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški proveden je izvanredni stručni i upravni nadzor koji je zbog utvrđene odgovornosti rezultirao smjenom ravnatelja Centra Branka Medunića.

VIŠE PUTA JU PRIJAVILI Šogorica progovorila o majci curice: To dijete za nju je bilo višak, prijavljivalo se, ali nitko nije reagirao

Nadzornici Ministarstva, koji su svoj nalaz dovršili u jedan dan, neslužbeno doznajemo, pročešljali su dokumentaciju te utvrdili cijelu kronologiju iz koje proizlazi da se majka djeteta nedugo nakon poroda, u rujnu 2018. javila Centru za socijalnu skrb i zatražila smještaj u sigurnu kuću zbog nasilnog partnera. No, nekoliko dana poslije sama je napustila sigurnu kuću i vratila se partneru.

Nakon vjenčanja, par je izrazio želju da im se dijete vrati. Stručni tim Centra napravio je procjenu i zaključio da je povratak djeteta u biološku obitelj umjereno rizičan te da bi dijete trebalo vratiti, ali uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć roditeljima. Nakon povratka, voditeljica je, neslužbeno doznajemo, redovito obilazila obitelj. Djevojčica je bila uredna, počešljana, lijepo obučena i urednog razvoja.

>> VIDEO Dirljive poruke, svijeće i igračke na ogradi bolnice u Klaićevoj za preminulu djevojčicu

No, od početka ove godine roditelji su se počeli žaliti voditeljici nadzora da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, sve slabije govori. I sama je voditeljica to primijetila te u izvješću iz ožujka ove godine navodi da dijete hitno treba psihologa.

Dan prije nego što je djevojčica završila u bolnici s teškim ozljedama, majka je dovela dijete u Centar i tražila pomoć jer nije znala što činiti. Djevojčicu je dovela na razgovor s psihologinjom, o čemu je izrađena službena bilješka. Prilikom dolaska u Centar uočeno je da je djevojčica povučena i stidljiva. Na razgovoru je dogovoreno da će se organizirati susret s udomiteljima u Centru. Uočeno je da djevojčica sve razumije, ali na sva pitanja odgovara samo kimanjem glave ili kratkim odgovorima s da ili ne. Psihologinja je primijetila da dijete ima neuobičajene reakcije za njezinu dob. Po izlasku iz ureda, curica je povratila, a majka je rekla da će je odvesti k liječniku. Rekla je i kako se već događalo da dijete povraća jer je navela da brzo sažvače hranu.

S obzirom na sve navedeno, u zaključku se navodi kako je za curicu bilo povoljnije ostati u udomiteljskoj obitelji, gdje se dobro adaptirala i razvijala te je razvila snažnu emocionalnu povezanost s udomiteljima.

 

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar Dévény
  Dévény:

  Kad bi nadlezni socijalna radnica, psiholog i ranatelj pobrali po od pola godine do 5 godina zatvora sto je propisano kaznenim zakonom RH (prouzrocenje smrti iz nehaja) u desetoj glavi u koju spadaju kaznena djela protiv zivota i tijela, clanak ... prikaži još!nak 113. I TO BEZUVJETNO onda bi se mozda socijalni radnici i centri za socijalni rad opcenito potrudili raditi svoj posao na barem 6 sati dnevno, umjesto dosadašnjih 2 sata (ako i to) i i pazili sto i kako rade,,,,, a ovako, glede njih, sve ce se ovo nakon nekog vremena zataskati i zaboraviti, odgovorni ce biti svi osim njih, mozda netko od njih dobije i otkaz i to privremeni do uhljebljivanja na novo radno mjesto po babi, stricevima, ujacima, kumovima,,,, i stranacim prijateljima,,,,,,,a curice od 2,5 godie vise nema a nije moralo biti tako,,,,, i dovidjenja do sljedece slicne tragedije.

 • Avatar smokeonthewater
  smokeonthewater:

  Promijeniti, prilagoditi, pooštriti sve zakone i propise koji reguliraju zaštitu djece kroz sustav socijalne skrbi a iz sustava izbaciti sve neradnike i nemarne i to ODMAH.

 • cavecanem:

  Zašto su mamu i tatu zamotali kada su ih privodili? Da se nešto ne vidi pretpostavljam, pitanje je samo što.