Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATI IZ ZAMBIJE NA PUTU ZA HRVATSKU

'Samo da se sretno vrate kući! Koliko se svega izdogađalo, bojim se da se opet ne zakomplicira'

Suđenje Hrvatima u Zambiji
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/15
03.06.2023.
u 07:17

– Hrvatska država, Vlada RH i diplomacija pružila je svu konzularnu pomoć i zaštitu u ovoj situaciji koja traje šest mjeseci. Zadovoljni smo da je cijela ova situacija završena na ovaj način – komentirao je premijer Andrej Plenković

Od trenutka kad je sutkinja Visokog suda u Ndoli u četvrtak oslobodila svih sumnji optuženike, među kojima i četiri hrvatska para, da su lažirali dokumente te potvrdila da je posvajanje djece iz DR Konga bilo legalno, u Zambiji se rješavala papirologija kako bi mogli krenuti na put kući u Hrvatsku. Prvog dana zapelo je jer je radno vrijeme imigracijskog ureda jednostavno prošlo. Bili su zatvoreni i ništa se nije moglo osim čekati današnje jutro. Uostalom, svatko tko se susreo sa šalterom, bilo kod nas ili drugdje, zna da je to test upornosti, a često i napor vrijedan Kafke. No danas ujutro, uz angažman veleposlanika Tomislava Bošnjaka, koji je u Zambiju poslan iz Egipta kako bi na suđenju prevodio Hrvatima, i dvojice konzula te odvjetnika, dovršene su sve potrebne procedure kako bi djeca bila konačno vraćena roditeljima, osmero hrvatskih državljana. Djeca su sada s roditeljima i hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavnicima te se vraćaju u Hrvatsku, rekli su nam iz Vlade danas u rano prijepodne. Tada je bio plan da u večernjim satima napuste Zambiju.

Pernaru prijava za kaznena djela

– U tome nam pomoć pruža i delegacija EU u Lusaki, s kojom intenzivno komuniciramo – dodali su. Do trenutka zaključenja ovog teksta nismo imali potvrdu da su zaista i napustili tu državu u kojoj su proveli mučnih šest mjeseci, od kako su ih uhitili u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom, hrvatskim državljanima, napuštali zemlju.

VIDEO Hrvati u Zambiji su oslobođeni svih optužbi

Danas je slučaj komentirao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

– Hrvatska država, Vlada RH i diplomacija pružila je svu konzularnu pomoć i zaštitu u ovoj situaciji koja traje šest mjeseci. Zadovoljni smo da je cijela ova situacija završena na ovaj način – komentirao je Plenković iz Osijeka dodajući kako je u kontaktu s našim diplomatima.

Veleposlanik Bošnjak nazočio je zadnjim ročištima pa je tako opisao i trenutak ovog četvrtka kad je sutkinja odbacila optužbe za trgovinu ljudima i krivotvorenje dokumenata o posvajanju.

– Sudnica je bila preplavljena emocijama, pala je i pokoja suza. Bilo je dirljivo vidjeti i čuti da je dobar dio prisutnih u sudnici zapljeskao na odluku sutkinje da se hrvatskim parovima vrate djeca i da im se omogući povratak u Hrvatsku. Emocije su bile zbijene, ali sve su bile pozitivne – rekao je za HTV.

Otkrio je i što se događalo prije tjedan dana, kad su sa suđenja isključeni svi osim službenih osoba i optuženih hrvatskih državljana. U sudnicu je dovedeno četvero djece kako bi ih prepoznalo.

– Nakon što se nisu vidjeli šest mjeseci, a prije toga proveli su zajedno samo tri i pol dana, dvoje od te djece mahalo je svojim roditeljima. I bilo je to vrlo dirljivo, a vrlo snažan dojam ostavilo je i na samu sutkinju. Taj prizor u sudnici bio je nevjerojatan, teško ga je prepričati – rekao veleposlanik.

Najveći dio tog cjelodnevnog ročišta zauzeo je Ivan Pernar, koji je svjedočio za tužiteljstvo. Nezamislivu kampanju vodio je bivši saborski zastupnik Pernar, zbog čega je i sam zaradio kaznenu prijavu. Pernar je hrvatske državljane prijavljivao zambijskoj policiji ističući, među ostalim, da je jedan posvojitelj transrodna osoba.

VEZANI ČLANCI: 

Pernara je pak još u veljači prijavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Kaznenu prijavu DORH-u podnijela je, kako je tada izvijestila, zbog povrede Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela. Radi se, konkretno, o dva kaznena djela – javnom poticanju na mržnju i nedozvoljenoj upotrebi osobnih podataka.

– Smatramo zastrašujućim pozivanje na procesuiranje hrvatskog građanina u drugoj državi, koja ima vrlo restriktivna prava, i dovodi hrvatskog građanina u nepovoljan položaj gdje mu je zapriječena kazna od 30 godina do doživotnog zatvora te je taj čin moguće prepoznati kao kazneno ili prekršajno djelo – objasnila je Višnja Ljubičić medijima u veljači. Prijava pravobraniteljice poslana je još 13. veljače pa smo provjerili što se s njome u međuvremenu dogodilo.

– Pravobraniteljica je nakon podnošenja kaznene prijave protiv Ivana Pernara zaprimila povratne informacije od DORH-a da je njezina prijava proslijeđena na daljnje postupanje nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Nedavno smo zatražili dodatne informacije o tome u kojoj je fazi postupanje DORH-a po podnesenoj prijavi te o tome još nismo zaprimili nikakav odgovor od DORH-a – kažu nam u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

GALERIJA Suđenje Hrvatima u Zambiji

Suđenje Hrvatima u Zambiji
1/15

Napominju i da je postupanje DORH-a u ovoj fazi postupka tajno pa nam ne mogu dati više informacija o slučaju. Usto, pravobraniteljica je, dodaju u njezinu Uredu, po Zakonu o ravnopravnosti spolova dužna čuvati kao službenu tajnu sve podatke za koje sazna u obavljanju svojih poslova.

"Samo da se ne zakomplicira"

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu samo su nam kratko odgovorili da se provode izvidi. Istaknuli su i da je postupanje tijekom izvida tajno pa ne mogu dati više informacija. Povratak sina, snahe i unuka iz Zambije nestrpljivo čeka Mirjana Magić iz Gornjeg Kućana pokraj Varaždina, koja mjesecima putem medija prati razvoj događaja.

– Samo da se sretno vrate kući! Koliko se svega izdogađalo, bojim se da se opet nešto ne zakomplicira – kaže Mirjana, čiji je sin Damir sa suprugom Danicom u prosincu otputovao po dijete u Zambiju. Dugogodišnja im je želja, kaže, bila posvojiti dijete.

– Puno noći nisam spavala, i zdravlje mi se pogoršalo, nisam o njima imala nikakve informacije, samo ono što sam čula na televiziji. Želim im svima sretan put kući i da konačno mogu početi normalno živjeti – kazala je Mirjana.

Komentara 6

LU
Lukeruk
07:54 03.06.2023.

Jel za veću količinu ide popust?

PO
ponavljač
08:01 03.06.2023.

Tek sad počinje naša agonija.... trgovci djecom će iz pašteta iskakati i držati nam moralne prodike 🤨

BR
brzizestok
07:37 03.06.2023.

Hoce morat račune pokazat na carini ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije