Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arhitekt Valek:

Sam sam sebi dao čak 4993 potpisa za kandidaturu!

Foto: Boris Ščitar/Vecernji list
1/3
22.05.2017.
u 15:55

Svojim primjerom Ivan Valek upozorio je na niz propusta, no njegova kandidatura za gradonačelnika Zagreba ipak je odbijena kao nevaljana

Arhitekt i bivši košarkaš Ivan Valek nije bio dio izborne ponude iako je mjesec i pol intenzivno radio na kampanji “Naj grad” za gradonačelnika Zagreba. Uložio je barem 40.000 kuna, a podržala ga je Hrvatska braniteljska pučka stranka. Otisnuo je 100.000 letaka, 20.000 vizitki, unajmio razglas i rent-a-car vozilo koje je oblijepio izbornim porukama te je osmislio džingl od Babarovićeve pjesme “Zagreb, moj rodni grad”.

Za izborni stožer unajmio je prostorije kod Kraljevske akademije na Griču... Ali, uzalud. Jer izborna povjerenstva i Ustavni sud odbili su njegovu kandidaturu kao nevaljanu. Trebao je prikupiti 5000 potpisa birača, ali od predanih 5041 potpisa samo ih je 48 bilo od različitih birača, a preostalih 4993 bili su njegovi potpisi! Na 113 obrazaca, na kojima birači podupirući kandidaturu moraju ispisati – redni broj, ime i prezime, prebivalište, broj osobne iskaznice, mjesto izdavanja i potpis – 4993 puta ponavljali su se Valekovi podaci. Jer, kako tumači, nigdje ne piše da se jedan birač ne može potpisati više puta. Ispisujući najbrže što smo mogli samo deset puta što se traži, izračunali smo da za 5000 puta treba 17 sati, a 30 sati ako se piše umjereno brzo. Znači, barem po dva sata dnevno u zakonskom roku od 15 dana. Valek se nasmijao kad smo ga pitali koliko je njemu trebalo.

– A, treba mnogo više! Barem sedamdesetak sati jer treba ispuniti i zaglavlja na svakom obrascu – rekao je, priznajući da je osobno potpisivao dok je ispunjavanje ostalih podataka organizirao. I to što je čuo od nas smatra argumentom protiv takvog prikupljanja potpisa te najavljuje i tužbu sudu u Strasbourgu.

- Očito da jedan kandidat ne može sam prikupiti 5000 potpisa u 15 dana. To je pretjerano koliko god se želi izbjeći neozbiljne kandidature. Zašto taj rok ne bi bio 60 dana? I čemu svi ti podaci, samo što se ne traži još i PIN bankovne kartice. Zar nije dovoljno samo ime i prezime i potpis? Pa te podatke mogu i kriminalci zloupotrijebiti fingirajući kandidaturu, a i državne službe tako mogu znati kako je tko glasovao. Moj protest tiče se i procedure. Čak i da je Ustavni sud 11. svibnja usvojio moj prigovor, već sam izgubio tjedan dana kampanje. Zatim, kad sam 4. svibnja u 23.13 sati predao materijale, dobio sam potvrdu da sam predao sve potrebno, i nije istina da sam upozoren na nedostatke. U 23.42 sata poslali su mi e-mail, dok sam još bio kod njih u povjerenstvu, da “nedostaje potreban broj potpisa”, ali ne i koliko. A ja tvrdim da sam im predao 231 obrazac sa 10.392 potpisa. Gdje su ti potpisi, pitam ih. U zapisniku o predaji nije navedeno koliko su listova s potpisima zaprimili – obrazlaže Valek.

Prigovorili su mu i što nije priložio dokaz o akademskoj tituli jer im je predao papir na kojem je napisao “isprava o akademskom stručnom nazivu” i otisnuo pečat “Ivan Valek dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt A 2364”. Naknadno im je dao službeno uvjerenje.
900 projekata diljem svijeta

– Smatram da svi zakoni moraju biti jasni i nedvosmisleni, razumljivi svakome građaninu, a sve izborne procedure transparentne i temeljite – sažima Valek svoj protest. Inače, specijaliziran je za arhitekturu vode i diljem svijeta ima oko 900 projekata te je osvojio brojne nagrade sa svjetskih izložbi. Radio je u Montingu i poslove konzaltinga u Europi, Americi, Aziji i Africi. Zagreb za tridesetak godina vidi kao grad na moru koji će, kao dio internacionalnog projekta jer je riječni promet najjeftiniji, s Jadranskim morem biti povezan stepenastim kanalima, a kanalom Sava-Sava od Siska bit će spojen sa sjevernom Europom. Znajući kako to zvuči, dodaje: “Zapamtite što je Valek rekao!”.

 

Komentara 2

KR
kruti175
16:19 22.05.2017.

kakav lik,ihihihihi

NA
Napalm
20:48 22.05.2017.

Ovaj lik bar ne sere o ustašama i partizanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije