Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove odluke

Ustavni sud: Valutna klauzula nije neustavna, kao ni ukidanje Mesićeva ureda

ustavni sud
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.12.2016.
u 11:40

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović održat će konferenciju za novinare u povodu kraja poslovne godine i nekoliko donesenih odluka

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas u 11 sati objavio je tri odluke koje je Ustavni sud donio o valutnoj klauzuli, ustavnim tužbama Potrošača i sedam banaka o ugovornim odredbama o valutnoj klauzuli (švicarski franak) i promjenjivoj kamatnoj stopi te o ustavnosti Zakona o uredu bivšeg predsjednika RH.

Odluke Ustavnog suda objavljene su na službenoj stranici suda, a navode kako valutna klauzula nije neustavna, kao ni ukidanje Mesićeva ureda. U povodu tužbe Potrošača ukinuta je odluka Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu u švicarcima i u odnosu na promjenjivu kamatnu stopu, dok su tužbe banaka odbijene.

U postupku koji je prethodio drugoj odluci Potrošač je na temelju Zakona o zaštiti potrošača podnio tužbu nadležnom trgovačkom sudu protiv osam najvećih banaka radi zaštite kolektivnih interesa potrošača, zbog ugovaranja nepoštenih ugovornih odredaba ugovora o potrošačkim kreditima o valutnoj klauzuli (vezanost glavnice uz švicarski franak) i o promjenjivoj kamatnoj stopi.

"Prvostupanjski sud usvojio je tužbeni zahtjev Potrošača. Drugostupanjski i Vrhovni sud odbili su tužbeni zahtjev u dijelu koji se odnosi na ništetnost ugovorne odredbe kojom je glavnica vezana uz švicarski franak, te u cijelosti u odnosu na 8. tuženu banku Sberbank d.d.", stoji u ustavnosudskoj odluci.

Šeparović je kazao da je Ustavni sud djelomično usvojio ustavnu tužbu Potrošača te je ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu u švicarskom franku za sve banke i na 8. tuženu banku Sberbank d.d. u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu.

U preostalom dijelu ustavna tužba podnositelja Potrošača odbijena je, kao i ustavne tužbe sedam podnositelja banaka.

Šeparović je izvijestio i da je Ustavni sud odbacio tužbu bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića kojemu je ukinuto pravo na ured i s njim povezana prava "kao posebno pravo vezano uz nastavak njegova javnog djelovanja na teret državnog proračuna Republike Hrvatske".

Predsjednik Udruge Franak Goran Aleksić čestitao je na konferenciji za novinare ustavnim sucima "na pravičnosti". Kazao je i da svojim odlukama Ustavni sud dokazuje da nije pod utjecajem ničijih lobija.

>> Valutna klauzula je moguća kao iznimka, u nas samo u eurima

Komentara 11

KA
Karizma
14:33 20.12.2016.

Sve je jasno samo je pitanje koliko je to kostalo banke.U hotelu je valjda sve dogovoreno

Avatar neidemdalje
neidemdalje
15:21 20.12.2016.

ustavni sud je niš koristi i leglo nedemokracije ... treba ga poslati u ropotarnicu povijesti kao najgora institucija ikad osnovana ...

MT
Mirko Tot
15:55 20.12.2016.

U obnašanju tako velike, odnosno največe funkcije u državi, dužnost Predsjednka, tokom mandata stvaraju se diljem svijeta mnoga poznanstva koja završetkom mandata mogu biti od velike koristi u smislu lobiranja vlastite države kao i "otvaranjem" mnogih vrata našim privrednicima. Zagovornicima zatvarana toga ureda potrebni su dalekozori da bi vidjeli do horizonta a svojom sljepoćom nanose štetu državi čiji su "rodoljubi".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije