Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Podržat ćemo Mrak Taritaš, ali šef Holdinga bit će iz SDP-a'

SDP očekuje da HNS odustane od svoje liste u Rijeci i da isto napravi i u Splitu podrškom SDP-ovoj kandidatkinji Aidi Batarelo
17. veljače 2017. u 17:54 12 komentara 1172 prikaza
22.11.2016., Zagreb - Gradjani revoltirani najnovijim potezom gradonacelnika Milana Bandica vezano uz cvjecarne na Cvjetnom, organizirali su prosvjed Cvijet za Cvjetni gdje su ostavljali cvijece na plocnik. Beus Richembergh i Anka Mrak Taritas.  Photo: Ju
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Iako zagrebačkoj organizaciji SDP-a nije nimalo lako donijeti odluku o podršci HNS-ovoj kandidatkinji Anki Mrak Taritaš za gradonačelnicu Zagreba, oni su na nju spremni. Od izvora iz vrha SDP-a doznajemo da su svi ključni ljudi zagrebačke organizacije doista svjesni da je to na kraju ipak najbolji scenarij s kojim dobivaju i najveće šanse da se u Zagrebu na kraju ostvari pobjeda.

Zajedničke liste

Jer pobjeda HNS-ove kandidatkinje doista bi se u tom slučaju mogla predstaviti i kao pobjeda SDP-a koji već dugo u metropoli nije primirisao vlast. Međutim, tko god misli da će pregovori između SDP-a i HNS-a, koji će uslijediti ovih dana, ići glatko, grdno se vara.

Prema našim informacijama, najkasnije do 1. ožujka pokušat će se postići dogovor o tome što bi u zamjenu za podršku Anki Mrak Taritaš od svog strateškog partnera trebao dobiti SDP. Osim što se očekuje da HNS odustane od svoje liste u Rijeci, očekuje se da isto naprave i u Splitu i da podrže SDP-ovu kandidatkinju Aidu Batarelo. Isto tako, cilj je da se i u Zagrebu sastavi jedna, zajednička lista. A to znači da se treba utvrditi koliko će točno mjesta na listi za skupštinu dopasti SDP-ovce, a koliko partnere – HNS, HSU i vjerojatno HSS.

– S obzirom na to da je naša lista šest puta jača od liste HNS-a prema istraživanjima, mislimo da HNS može dobiti svako šesto mjesto na listi i ništa više od toga – kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

Ako im daš gradonačelnika i Holding, onda si im dao sve. Što SDP-u u tom slučaju ostaje? Ništa

I naš drugi sugovornik iz vodstva partije poručuje kako je podrška SDP-a Mrak Taritaš veliki ustupak HNS-u zbog kojeg se od narodnjaka ipak očekuje da sada naprave “korak unatrag” gdje SDP-u to odgovara.

– Vrlo će brzo na dnevni red doći i Zagrebački holding za koji mi, u slučaju pobjede, imamo nekoliko dobrih kandidata i nije nam prihvatljivo da Holding vodi HNS-ov kandidat – kaže izvor iz SDP-a.

Upravo na Holdingu pregovori bi mogli najviše i zapeti s obzirom na to da je bivši HSLS-ovac Josip Budimir prešao u tim Anke Mrak Taritaš kako bi se u njezinu izbornom programu bavio upravo restrukturiranjem Zagrebačkog holdinga. Pa se samim time i spominjao kao čovjek Anke Mrak Taritaš za šefa Holdinga u slučaju njene pobjede.

– Ako im daš gradonačelnika i Holding, onda si im dao sve. Što SDP-u u tom slučaju ostaje? Ništa. Šefa Skupštine ionako dobiva onaj tko ima najviše skupštinara. Prema tome, on će morati malo suspregnuti svoje apetite i shvatiti da ne mogu dobiti našu snagu, a inzistirati samo na svojim ljudima – kaže naš drugi izvor iz vrha SDP-a.

Anka Mrak Taritaš STRANAČKI TEAMBUILDING Mrak Taritaš: želim biti prvo lice promjene u Zagrebu 08.03.2016., Zagreb - Davor Bernardic povodom Medjunarodnog dana zena na Cvjetnom trgu dijelio je ruze te sreo bivsu ministricu graditeljstva i prostornog uredjenja Anku Mrak-Taritas i njoj poklonio ruzu.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL SDP-ovi aduti Opozicija ujedinjena protiv Bandića: SDP će podržati Mrak Taritaš u Zagrebu?

Jedno od pitanja pregovora bit će i tko bi trebao dobiti dva mjesta zamjenika gradonačelnika. U HNS-u drže da jedan mora biti SDP-ov, a da bi drugi trebao biti nestranački.

Široka platforma

– Trebamo graditi mnogo širu priču od SDP-a i HNS-a. To mora biti široka platforma, samo tako može se postići rezultat u Zagrebu – kaže naš izvor iz HNS-a.

U toj stranci ističu i da im je podrška SDP-a, dođe li do nje, veoma važna te kako smatraju da SDP-u nije lako odlučiti. Svjesni su da Bernardiću treba vremena da “pripremi teren” i dobit će ga, kažu, koliko god treba.

– Priče da ih mi pritišćemo da se požure nisu točne – kažu.

Što se pak tiče pregovora, izvor blizak Mrak Taritaš nada se da će se oni odvijati u četiri zida, a ne preko medija.

>> Evo što je o kandidatima za lokalne izbore odlučilo Predsjedništvo HDZ-a

Elipso