Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Božinović: Ove godine ukupno 3200 nezakonitih prelazaka duž cijele granice

U najvećem dijelu se radi o ekonomskim migrantima, a ne izbjeglicama koje su u potrebi traženja sigurnog skloništa, i ukoliko svi na toj trasi odrade svoj dio posla, utoliko će pritisak na granice biti manji.
20. kolovoza 2018. u 12:18 4 komentara 239 prikaza
Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je u ponedjeljak izjave iz Bosne i Hercegovine da se osam tisuća migranata, kojih je manje u BiH, nalazi u Hrvatskoj te utvrdio da broj nezakonitih prelazaka cijele granice, uključujući i onu sa Srbijom, ove godine iznosi ukupno 3200 osoba.

Bihać Večernji s migrantima Invazija na Bihać: 5000 migranata na hrvatskoj granici želi se domoći EU

Bilježimo 26 posto povećanje broja nezakonitih prelazaka, pri čemu je još uvijek značajan dio na granici s Republikom Srbijom, kazao je u ponedjeljak Božinović i dodao da hrvatska policija radi svoj posao u skladu sa zakonom i šengenskim pravilima, sve u cilju jačanja javnog reda, mira, sigurnosti i zaštite poretka za sve građane i goste Republike Hrvatske.

Na pitanje novinara kako komentira da na području Drežnice građani često viđaju izbjeglice, Božinović je kazao da policija zaustavlja migrante na granici, te da ima i nekoliko 'prstenova' kojima prati i privodi eventualne krijumčare koji su u vezi s ilegalnim migrantima.

Migranti ESKALACIJA PROBLEMA Krijumčarenje najprofitabilnija kriminalna niša: Ilegalnih migranata 26% više

Uvijek postoji mogućnost da se netko provuče, ali u konačnici imamo odgovor za svaku od tih mogućnosti, kazao je ministar Božinović i dodao da je ove godine broj procesuiranih krijumčara povećan za više od 70 posto.

Na ruti koja ide od Grčke preko Albanije i Bosne i Hercegovine možemo smanjiti protok migranata samo diplomatskim putem, preko institucija EU, što i činimo, kazao je.

Migranti Snježana Bičak Dok 'veliki' odlučuju, u Hrvatskoj problem raste

U najvećem dijelu se radi o ekonomskim migrantima, a ne izbjeglicama koje su u potrebi traženja sigurnog skloništa, i ukoliko svi na toj trasi odrade svoj dio posla, utoliko će pritisak na granice biti manji, kazao je. Hrvatska policija je jaka, snažna i fleksibilna i u svakom trenutku jamči sigurnost, dodao je.

Akcija hvatanja Pogledajte kako policija u BiH lovi migrante, traže 2500 ilegalaca

Unatoč tome, Hrvatska istodobno snaži policiju tehničkim sredstvima i većim brojem ljudi, kazao je Božinović i dodao da će ove godine u sustav školovanja ući 600 policajaca, u odnosu na 380 prošle godine. Predviđamo da ćemo se godinama morati nositi s pitanjima ilegalnih migracije, zaključio je Božinović.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • crocro:

  Sve radimo po propisima, Zakonima i europskim standardima. Unatoč tome raste broj ilegalnih migranata na tlu Hrvatske. U čemu je problem da radimo po propisima i pravilima a granica nam je porozna. I koja je procedura sa zatečenim ilegalnim migrantima, ... prikaži još! da li oni utapaju u broju stanivnika Hrvatske ili se deportiraju od kuda su i došli. Ovo je strahovito velika broja za zemlju veličine Hrvatske. Gdje je rješenje i kada ga provesti? Da li onda kada prijeđe kritična brojka i kada više povratka na staro nema?.

 • Deleted user:

  Nedopustivo. Primjereno kazniti i deportirati po hitnom postupku.

 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Ha ha ha.... pa sudeći samo po onima koje otkrijete u prometnim nezgodama, toliko ih očigledno prodje dnevno....