Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIRURŠKI POTHVAT

Salom izvađenim iz trbuha vratili joj glas

Autor
Sonja Hoffman
17.04.2009.
u 23:00

Opet mogu govoriti – punim, zvonkim glasom rekla je Marica Ratijašić (60) iz Pitomače kojoj su liječnici KBC-a Zagreb prije samo 10 dana novom metodom operacije glasnica, ubrizgavanjem masnog tkiva iz trbuha, vratili glas koji je izgubila prije 30 godina.

Mahanje i pljeskanje
Marica se kao djevojka zaposlila u tvornici namještaja, a za njezine glasnice bilo je kobno što je osam godina radila u lakirnici.

– Počelo je s promuklošću i povremenim gubitkom glasa, a prije sedam godina zaredale su operacije – otkriva Marica.

Svaka od njih donijela je samo privremeno poboljšanje, a ona je bila očajna. Ima dvoje djece, a sada već i četvero unučadi s kojima zbog bolesti nije mogla komunicirati.

– Glas mi nije izlazio iz grla, pa sam morala pisati. Da bih privukla pozornost obitelji, mahala sam rukama i pljeskala – otkriva Marica.

Konačno, prije 10 dana, kaže Marica, prof. dr. Santa Večerina Volić iz KBC-a Zagreb, čiji je pacijent već 27 godina, predložila je novu metodu operacije koja će joj vratiti glas.

– Pacijentica je imala skvrčene glasnice s ožiljcima, što je promijenilo njihovu rastezljivost i onemogućilo vibriranje, pa nije mogla proizvesti glas ili je govorila promuklo – rekla je prof. Večerina.

Da bi riješili taj problem, bolesnici je trebalo zadebljati glasnice i vratiti im elastičnost.

Čiste masne stanice
– Od pacijentice je liposukcijom s trbuha uzeto masno tkivo – otkriva doc. Mijatović, plastični kirurg koji je sudjelovao u Maričinoj operaciji. – To masno tkivo stavili smo u centrifugu kako bismo masne stanice odvojili od krvi i plazme.

– Tako smo uspjeli dobiti “čistu tekuću mast” – pojasnila je prof. Večerina. Tu mast smo endoskopski, pod mikroskopom, ubrizgali u mišićno tkivo glasnica, čime smo popunili ožiljke i vratili glasnicama elastičnost i debljinu.

– Metoda smanjuje mogućnost imunokomplikacija, a pacijent već sljedeći dan može kući – istaknula je prof. Večerina i dodala da se u slučaju pogoršanja operaciju može bez posljedica ponoviti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije