Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETNJE SAMOUBOJSTVOM Načelnik PP Dubrava pregovarao s 18-godišnjakom u školi

Šalama smo razoružali srednjoškolca s bombom

02.06.2009.
u 19:11

ZAGREB – Bitno je da pristane na razgovor – rekao je Franjo Mrkša, načelnik policijske postaje Dubrava koji je u ponedjeljak pregovarao sa 18-godišnjakom koji je u 16.25 zaprijetio samoubojstvom u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava.

Premišljao se
– Osigurali smo područje, pozvali hitnu pomoć i pregovarača MUP-a, ali netko je morao razgovarati s mladićem dok pregovarač ne dođe – objasnio je Mrkša koji je s kolegom Pericom Biočićem taj zadatak preuzeo na sebe.

– Kolega Biočić i ja stali smo na vrata ureda ravnateljice u kojem je mladić sjedio i kad smo započeli razgovor, bilo je jasno da se premišlja. Ušli smo u ured, sjeli. Šalili smo se, smijali, razgovarali o nogometu, o njegovu rodnom Zagorju... Bilo je bitno da mu skrenemo pozornost s bombe i samoubojstva – prepričao je Franjo Mrkša. I uspjeli su.

– U jednom trenutku tražio je da razgovara s djevojkom, ali nismo mu to dopustili. Nije mu bilo drago, ali to nezadovoljstvo nije dugo trajalo. Popio je sok, a kad sam mu rekao da nema potrebe da pravi probleme i sebi i nama, rekao je “Dobro” i predao bombu – kazao je Mrkša i dodao kako je mladić drhtao dok mu je predavao bombu koju su odmah preuzeli policajci iz Protueksplozivnog odjela.

Mladić nije imao posebnih zahtjeva, bio je ogorčen što više ne može živjeti u domu i što mora svakodnevno putovati u školu iz Zagorja. Nakon sat i pol Mrkša i njegovi kolege izveli su mladića na sporedan ulaz, pregovarač MUP-a opozvan je, a Mrkša i Biočić mladića su odvezli u policijsku postaju na kriminalističku obradu.

U ponedjeljak mladić je prekršajno prijavljen zbog nezakonita posjedovanja oružja, a danas je, uz kaznenu prijavu, priveden istražnom sucu. Do završetka školske godine, 10. lipnja, srednjoškolac koji je prijetio bombom ravnateljici te ustanove Ružici Bosak Kevešević, neće se smjeti pojavljivati na nastavi. Nakon završetka školske godine, kazala je danas ravnateljica, bit će mu omogućeno polaganje razrednih ispita.

Izbezumljen s bombom
– Bio je sav izvan sebe, izbezumljen, kada je odgojiteljice nagurao u hodnik pred moj ured. U ruci je držao bombu – još potresena incidentom pripovijedala je danas ravnateljica Centra. Na očajnički potez mladić se, naime, odlučio jer je uprava te odgojne ustanove odlučila da zbog problema koje je izazivao više ne može biti smješten u njezinu domu, već na nastavu mora putovati od kuće u Zagorju.

– Već smo nekoliko puta zbog njega zvali policiju. Drzak je i grub prema ostalim učenicima i oni ga se boje. Nekima je i prijetio – dodala je R. Bosak Kevešević. Dječaku mlađem i slabijem od sebe, u kojega je sakrio eksplozivnu napravu u ormar, mladić je kobnoga dana čak i zaprijetio da će ga istući ako ga ne posluša.

– Dijete nam je odmah priznalo što je kolega od njega tražio – kazala je ravnateljica Centra. Budući da su učenici u šoku zbog pretrpljena straha, jer je zbog dojave o bombi policija morala evakuirati sve iz ustanove, bit će im pružena psihološka pomoć. Mladić koji je zbog prijetnje bombom digao na noge zagrebačku policiju, neslužbeno doznajemo, sklon je agresiji, a zbog toga mora biti podvrgnut terapiji i posjećivati psihijatra, što ne čini, već se odaje alkoholu.

Potječe iz nesređene obitelji. Majka mu je umrla, stariji brat je navodno agresivan, a odslužio je i zatvorsku kaznu. Nekoliko puta fizički se obračunao s ocem koji je zauzet odgojem najmlađeg sina. Petero udanih sestara, ne održava kontakt s obitelji.


Nasilna djeca imaju lošu sliku o sebi i svijetu

– Nasilno ponašanje mladih prema sebi ili drugima uvijek je posljedica više rizičnih faktora. Veći je rizik da će se mlada osoba nasilno ponašati ako dolazi iz obitelji u kojoj je loša emocionalna povezanost djeteta s roditeljima, ako su roditelji slabo uključeni u odgoj djeteta, slabo ga nadziru, ako u obitelji postoji problem nezaposlenosti, siromaštva ili kriminaliteta i ako je dijete zlostavljano. Tjelesni invaliditet na neko dijete može djelovati ograničavajuće i frustrirajuće u smislu da se ne može baviti svim aktivnostima kojima bi htjelo, no tek je jedan rizični faktor za ponašanje djeteta i ne može biti uzrok antisocijalnog ponašanja. Što je više rizičnih faktora u obitelji, veća je opasnost od antisocijalnog ponašanja djeteta – kaže psihologinja Gordana Buljan-Flander, ne ulazeći u konkretan slučaj. Sva istraživanja, kaže, potvrđuju važnost pružanja ljubavi i pažnje djetetu u njegovim ranim godinama, jer djeca kojima tada nisu zadovoljene potrebe imaju lošu sliku o sebi i o svijetu i skloni su destrukciji i autodestrukciji. Nasilna djeca moraju dobiti stručnu pomoć, ali i moraju snositi posljedice. (D. Jurasić)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije