Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI NA IZBORE Rekordan odziv 4. studenoga

SAD zahvatila izborna groznica

import
22.10.2008.
u 17:38

Odziv birača na izbore koji se održavaju 4. studenoga mogao bi biti golem, a čak se govori da bi mogao postati povijesnim rekordom. Zaključak je to podugačkog izvješća koje je izradio nezavisni Pew Center iz Washingtona. Izvješće je izrađeno na temelju istraživanja na terenu, posebice prijevremenog glasovanja i registracije za glasovanje.

Tako se navodi da birači već dulje vrijeme u redovima čekaju i po više sati kako bi stavili svoje ime na popis birača i tako stekli pravo da glasaju.

Pritisak birača
Iako se procjenjuje da je riječ o pozitivnom trendu koji odražava zainteresiranost ljudi za izbore, na sam izborni dan mogao bi nastati kaos jer nedostaje osoblja na biračkim mjestima te zato što su strojevi za elektroničko glasovanje u nekim državama novi i još neupotrijebljeni.

U Pew Centru su zabrinuti da bi golem pritisak birača mogao dovesti do sloma sustava. Kao glavni uzrok ovogodišnje izborne groznice, navodi se, golema je popularnost Baracka Obame, koja još raste, i to kod afroameričkih birača i mlađih birača, koji su na proteklim izborima apstinirali. Kampanje Johna McCaina i Baracka Obame već su angažirale na tisuće odvjetnika koji bi trebali nadgledati regularnost postupka na biračkim mjestima.

Oni će biti takođe zaduženi pomagati onim biračima kojima na biralištu bude uskraćeno pravo da glasaju. Britanski Guardian čak piše da bi izborni dan mogao nalikovati hollywoodskom filmu “Oluja svih oluja”, u kojem je Gerogea Clooneyja, inače jednog od najvećih Obaminih hollywoodskih donatora, i njegov brod potopila takozvana “savršena oluja”.

Florida
A čini se da bi najžešće moglo biti u Floridi, Ohiju, Indiani, Pennsylvaniji, Georgiji i Missouriju. Obama u međuvremenu ruši sve rekorde u skupljanju novca, a prema najnovijim podacima, u ovome trenutku njegovi donatori više nisu većinom građani koji daju manje iznose, nego veliki i moćni donatori koji daju velike svote.

To je mnogima indikacija da se i oni koji nisu siromašni počinju okretati Obami. Tako njegova kampanja u posljednjem mjesecu pred izbore raspolaže s više od 310 milijuna dolara.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije