Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni zrakoplovi

SAD: Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi sa svim uvjetima

F-16
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
11.01.2019.
u 11:37

"Ostajemo predani pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova"

Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima te radile na tome da se taj prijenos realizira, poručili su u izjavi za Večernji list iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Ostajemo predani pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova, dodaju.

Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se omogućilo odobrenje prijenosa od Sjedinjenih Američkih Država. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi sa svim uvjetima, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time, zaključuju iz veleposlanstva.

Zbog djelomične blokade vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja traje od 21. prosinca 2018. godine, američko veleposlanstvo nije u mogućnosti javno komunicirati s medijima.  Međutim, dobili su posebno odobrenje iz Washingtona za objavljivanje službenog odgovora u vezi s prodajom izraelskih F-16 Hrvatskoj.

Pogledajte što je bivša ministrica obrane Željka Antunović rekla o zrakoplovima:

Ključne riječi

Komentara 187

DU
Deleted user
12:27 11.01.2019.

Baš da vidimo koliko je stvarno Trumpova administracija predana potpori RH, a koliko izazivanju kaosa po svijetu koji odgovara Rusima. Znači nama treba avion sposobnosti Baraka/Braketa za 500 mil usd 12 kom. Sposobnosti djelovanja zrak-zrak, zrak-zemlja i proturadarske i elektronske borbe kojima se može parirati modernim ruskim PZO sustavima koji bi se mogli naći u području i predstavljati ugrozu...Pa da vidimo tu predanost. Prvo su sve svalili na ministra Matisa, koji je cijeli projekt blagoslovio, sad spominju Lockheed Martina i neuvjerljivo tvrde da upozoravaju oduvijek...priče za djecu...ajmo sad sa pričica na djela, pa da vidimo.

RE
Rex
12:20 11.01.2019.

Vi GRINTAVCI-crveni.....grintali ste da kupujemo stare kante,a sad kad je posao propao umjesto da šutite opet grintate kako je RH osramocena.......kao vama žao drzave koju niste htjeli,i ne volite ništa hrvatsko..........pa dajte se sa samima sobom dogovorite

Avatar komentatorx
komentatorx
12:12 11.01.2019.

Amerikanci ne budite licemjeri, da ste htjeli Hrvatskoj pomoći, to bi i uradili. Izraelska ponuda je bila odlična i dobili bi odlične avione. Vi očito želite da se Hrvatska gurne u provaliju zaduženosti još dublje i da moramo nabaviti vaše avione. Toliko o savezništvu i prijateljstvu. Nabijem vas na qurac fašisti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije