Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u Ukrajini

Preokret na bojišnici? Ukrajinci napreduju južno od Bahmuta: 'Rusi trpe značajne gubitke duž cijele fronte'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.09.2023.
u 17:41

Joe Biden i Volodimir Zelenski su se sastali u četvrtak u Bijeloj kući. SAD je također najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 milijuna dolara

Ruski rat protiv susjedne Ukrajine u petak je ušao u 20. mjesec. Ukrajinska vojska zadnjih je tjedana u više navrata oštetila ruske vojne objekte - među ostalima i na Krimu. Vrhovni stožer u gradu Sevastopolju na anektiranom Krimu glavni je centar ruske vojske kako za napade na Ukrajinu, za opskrbu ruskih postrojbi koje drže u okupaciji jug Ukrajine te za raketiranja s mora.  Ukrajina će dobiti ATACMS projektile čiji je domet 300 kilometara. To bi Kijevu omogućilo da pogodi ruske mete duboko iza linije bojišnice. U subotu su ponovno odjeknule eksplozije na Krimskom poluotoku, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine.

Video: Napad na Krim: Raketa doletjela u sjedište crnomorske flote

Tijek događaja:

17:37 - U najnovijim obavještajnim podacima, američki thinktank je rekao da geolocirane snimke objavljene 22. rujna pokazuju da su ukrajinske snage napredovale jugoistočno od sela Klishchiivka u blizini Bahmuta i navodno napreduju u zapadnom Zaporižju. Ukrajinski generalštab također je izvijestio da ukrajinske snage "iscrpljuju i nanose gubitke ruskim snagama duž cijele fronte".

Ranije je Sky News izvijestio da je raspoređivanje teškog naoružanja koje su osigurale zapadne zemlje na periferiji Bahmuta nanijelo značajnu štetu neprijateljskim linijama, prema ukrajinskim zapovjednicima u razgovoru s novinskom agencijom Reuters.

Zapovjednik postrojbe Oleksandr naglasio je ključnu ulogu koju teško topništvo ima u ukrajinskim oružanim snagama, uključujući top Krab poljske proizvodnje i samohodnu haubicu M109 američke proizvodnje. Također je naglasio da čak i jedno topničko oružje može potpuno promijeniti tijek bitke, učinkovito zaustavljajući neprijateljsko napredovanje.

Podsjetimo, ukrajinski vojnici obećavaju da će vratiti uništeni grad Bahmut, ali se suočavaju s dugim, teškim zadatkom nakon što su naišli na žestok ruski otpor.

Bahmut, koji su ruske snage zauzele u svibnju, jedina je velika nagrada Moskve u više od godinu dana najkrvavijih borbi u ratu, koje su obje strane opisale kao stroj za mljevenje mesa.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ovaj tjedan da će Kijev ponovno zauzeti grad nakon prošlog tjedna zauzimanja Andriivka i Klishchiivka na jugu.


15:20 - Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó razgovarao je s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u sjedištu UN-a na rubu Opće skupštine kao jedini diplomat iz Europske unije te je pozvao druge da slijede njegov primjer. "Bilo bi dobro da i drugi zapadni političari učine isto", rekao je mađarski šef diplomacije za nacionalnu agenciju MTI u petak navečer. U tom bi slučaju bilo više nade da će završiti rat u Ukrajini, rekao je Szijjártó koji, kako javlja ruska novinska agencija TASS treba uskoro u Moskvi razgovarati o energetskim pitanjima. 

"Mislim da nove sankcije Europske unije Rusiji nisu potrebne", rekao je Szijjártó Lavrovu, prenio je TASS u subotu.

VEZANI ČLANCI: 

Razgovori o sankcijama su uvijek "emotivni, politički i ideološki" i sankcije su više naštetile Europi nego Rusiji, rekao je Szijjártó. Mađarski šef diplomacije jedini je visoki političar iz EU koji je održao diplomatske razgovore s Lavrovom na rubu godišnjeg zasjedanja Opće skupštine. 

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbána održava dobre odnose s Moskvom unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu.  Budimpešta je nevoljko podržala sankcije kojima Bruxelles kažnjava Rusiju zbog agresije. 

TASS je izvijestio da Szijjártó planira u listopadu doputovati u Moskvu i  razgovarati sa zamjenikom ruskog premijera Aleksandrom Novakom o energetici.  Mađarska uvozi prirodni plin i naftu iz Rusije i osigurala je izuzeće od europskih sankcija za svoj uvoz nafte iz Rusije.


15:18 - Ukrajinska vojska ustvrdila je u subotu da je ubila ili ranila "visoke zapovjednike" ruske mornarice u jučerašnjim napadima na vrhovni stožer Crnomorske flote u Sevastopolju na okupiranom poluotoku Krimu. "Pojedinosti napada bit će obznanjene čim prije moguće, a rezultirali su desecima mrtvih i ranjenih na strani okupatora, uključivo visoke zapovjednike flote", objavila je ukrajinska vojska.

U priopćenju tvrdi da je napad izveden "u vrijeme sastanka visokih časnika ruske vojske". Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je u intervjuu da je najmanje devet Rusa ubijeno, a 16 ranjeno, uključujući generale.

Agencija France presse piše da ne može provjeriti tu informaciju. 

Budanov je odbio reći jesu li rakete kojima je izveden napad zapadne proizvodnje. Ruski dužnosnici potvrdili su u petak da je jedna osoba poginula, ali su kasnije tu informaciju preinačili u jednu nestalu osobu.

U subotu su ponovno odjeknule eksplozije na Krimskom poluotoku, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine.

"Prema prvim informacijama, protuzračna obrana radila je u Sevastopolju", napisao je ruski načelnik okupiranog teritorija Mihail Razvožajev na Telegramu u subotu ujutro.

Na društvenim mrežama kruže fotografije oblaka dima u zraku, što sugerira da se u pogođenom području nalazi rusko skladište streljiva. Ruski rat protiv susjedne Ukrajine u petak je ušao u 20. mjesec.

Ukrajinska vojska zadnjih je tjedana u više navrata oštetila ruske vojne objekte - među ostalima i na Krimu. Vrhovni stožer u gradu Sevastopolju na anektiranom Krimu glavni je centar ruske vojske kako za napade na Ukrajinu, za opskrbu ruskih postrojbi koje drže u okupaciji jug Ukrajine te za raketiranja s mora. 


14:00 - Norveška policija uhitila je bivšeg zapovjednika plaćeničke skupine Wagner zbog sumnje da je pokušao ilegalno prijeći granicu s Rusijom nakon što je ranije ove godine zatražio azil u Norveškoj, rekao je u subotu odvjetnik uhićenoga.

Andrej Medvedev, koji je pobjegao iz Rusije u siječnju preko ruske arktičke granice s Norveškom, opisao je kako je bježao dok su ruski stražari pucali na njega. Govorio je o tome kako se borio u Ukrajini kao pripadnik skupine Wagner.

Policija je u priopćenju u petak navečer navela da je muškarac u 20-ima priveden zbog pokušaja ilegalnog prelaska ruske granice, ali nije ga imenovala. 

Prelazak granice s Rusijom dopušten je samo na određenim mjestima.

Ali Medvedevljevo uhićenje uslijedilo je zbog nesporazuma, rekao je Reutersu njegov norveški odvjetnik Brynjulf Risnes.

"Bio je gore da vidi može li pronaći mjesto gdje je prešao (u Norvešku u siječnju). Zaustavljen je dok je bio u taksiju. Nikada nije bio blizu granice... Nikada mu nije bila namjera prijeći granice (u Rusiju)", rekao je Risnes.

U vrijeme dolaska u Norvešku, Medvedev je rekao da traži azil jer se boji za svoj život nakon što je svjedočio ubijanju i maltretiranju zarobljenika dovedenih na bojišnicu u Ukrajini.

Njegov bijeg u siječnju dospio je na naslovnice širom svijeta kao rijedak primjer u to vrijeme da je netko prebjegao u zapadnu zemlju dok je tvrdio da se borio za Rusiju kao plaćenik u ukrajinskom ratu.

Ali u svibnju je u videu objavljenom na YouTubeu rekao da se želi vratiti u Rusiju iako vjeruje da bi to moglo predstavljati opasnost za njegov život, opisujući sebe kao "neku vrstu dječaka u velikoj igri" koje više ne želi biti dio.

Risnes je rekao da se Medvedev ima pravo vratiti u Rusiju ako to želi, ali da se mora "dogoditi mnogo promjena" kako bi se sigurno vratio.

U travnju je Medvedev u Norveškoj osuđen za sudjelovanje u tučnjavi i nošenje zračnog oružja, ali je oslobođen optužbi za počinjenje nasilja nad policijom. Tada je rekao da gleda u budućnost i da se nada azilu.

7:07 - Joe Biden je rekao  Volodimiru Zelenskom da će Kijev opskrbiti "malim brojem" projektila ATACMS dugog dometa. Njih su se dvojica u četvrtak sastala u Bijeloj kući. SAD je također najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 milijuna dolara, poručili su neimenovani američki dužnosnici, prenose NBC News i The Wall Street Journal.


7:05 - Napad u luci Sevastopolj izveden korištenjem raketa Storm Shadow, koje su isporučile Velika Britanija i Francuska, zapadno oružje je važno za Kijev, rekao je ukrajinski vojni izvor.


7:00 - Kako javljaju američki mediji, Joe Biden planira Ukrajini dati napredne projektile dugog dometa kako bi pomogao Kijevu u protuofenzivi. Ukrajina će dobiti ATACMS projektile čiji je domet 300 kilometara. To bi Kijevu omogućilo da pogodi ruske mete duboko iza linije bojišnice, piše BBC.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Zelenski se obratio glavnoj skupštini UN-a

 

 

Komentara 70

DU
Deleted user
09:59 23.09.2023.

Ukrajinci su u subotu ujutro nastavili s udarima na Sevastopolj. Stanovnike najvećeg grada na Krimu probudile su sirene, a crni gusti dim nadvio se nad gradom. Nakon jučerašnjeg napada na sjedište Crnomorske flote, Ukrajincima je navodno danas bila meta skladište nafte......samo naprijed hrabri Ukrajinci svi slavenski narodi su uz Ukrajinu ali baš svi.

KO
kolos
10:19 23.09.2023.

ruski trolovi pišu da SAD ne želi dati ATACMS, da Poljska mrzi Ukrajinu, da Ukrajina mrzi Poljsku, da Kongres želi zadržati sredstva, da je neuspjeh protuofenzive. Stvarnost: Zapovjedništvo Crnomorske flote poslano u grobnice ("lokalci" pjevaju himnu Sevastopolja u znak podrške), nekoliko uništenih ruskih brodova, svakodnevno uništavanje ruskih protuzračnih obrambenih sustava, znakovi proboja u ključnim područjima južne bojišnice, naselja oko Bakhmuta padaju u ruke osloboditelja. Što ruski trolovi više viču, to je jasniji znak ukr. napretka!

EF
Efendi
08:27 23.09.2023.

Bravo Ukrajinci, "republika ruska krajina" Krim ce uskoro pasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije