Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

SAD razmatra zamjenu novčanica od jednog dolara kovanicama

Prema procjeni GAO-a zamjenom za kovanice, čiji je rok trajanja znatno dulji, uštedjelo bi se 4,4 milijarde dolara u 30 godina, odnosno prosječno 147 milijuna dolara godišnje.
28. studenoga 2012. u 13:15 1 komentara 15 prikaza
dolar
Foto: DPA/Pixsell

SAD razmatra mogućnost da papirnate novčanice od jednog dolara zamijeni kovanicama kako bi se uštedio novac namijenjen za nabavu papira, piše Market Watch.

– Smatramo da bi država od te zamjene novčanica imala financijsku korist – kazala je Lorelei St. James, direktorica GAO-a, američke službe za obračun i plaćanja, a prijedlog će u četvrtak predstaviti Kongresu.

Rudarske i metalurške tvrtke, proizvođači bankomata, prometna poduzeća i neke druge tvrtke podržavaju taj prijedlog, dok je tvrtka Crane koja proizvodi papir za američke novčanice protiv. Također, zasad potpore nema ni u društvu, a obje strane imaju pristaše u Kongresu.

Prednosti prelaska s papirnih novčanica na kovanice osjetile bi se tek nakon više godina.

Prema procjeni GAO-a zamjenom za kovanice, čiji je rok trajanja znatno duži, uštedjelo bi se 4,4 milijarde dolara u 30 godina, odnosno prosječno 147 milijuna dolara godišnje. A to je zapravo samo kap u američkom proračunu.

Ujedno, prošle godine smanjena je proizvodnja kovanica od 1 dolara nakon što je više od 40 posto njih vraćeno jer ih građani nisu željeli koristiti.

>>Kanadska banka optužena za rasizam zbog dizajna novčanice

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • malena27:

    Cinjenica je da elekronskih novaca ima puno vise nego stvarnih novcanica. Dakle, kada bi svi mi koji imamo novce u bankama istovremeno pokusali podici te novce u gotovini, to ne bi bilo moguce,jednostavno zato sto nocvanica nema dovoljno za sve. ... prikaži još! Cilj danasnjih bankara i svjetskih vlada je da se novcanice u potpunosti ukinu. Tako bi imali 100% kontrolu nad svakim od nas. Npr, ako vlasti utvrde da si "neposlusan" jednostavno ti blokiraju racun, da ni mlijeko ne bi mogao kupiti. Plus , sto bi sve to skupa povecalo zaradu bankama, jer sva transakcija novaca isla bi preko njih.