Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novci za sve

Kanadska banka optužena za rasizam zbog dizajna novčanice

kanadski dolar
Screenshot (YouTube)
21.08.2012.
u 13:42

Prvotno je na novčanici bila Azijatkinja što je smetalo pripadnicima ostalih etničkih skupina, a kada je zamijenjena bjelkinjom, pobunili su se Azijati

Guverner kanadske središnje banke Mark Carney ispričao se zbog dizajna nove novčanice od 100 kanadskih dolara koja već godinu dana, odnosno otkako je izdana izaziva kritike mnogih društvenih organizacija zbog rasizma.

Naime, prvotno je na novčanici trebao biti lik Azijatkinje, ali onda su se razne organizacije pobunile da na novčanici ne bi trebala biti zastupljena samo jedna etnička skupina. Nedugo nakon njihovih komentara Azijatkinja na novčanici zamijenjena je bjelkinjom zbog čega su se na izgled novčanice počeli žaliti Azijati kojima pak nije odgovaralo što je prvotni lik Azijatkinje "smijenjen", donosi Huffington Post.

– Ispričavam se onima koji su se našli uvrijeđenima dizajnom nove novčanice. Naše novčanice pripadaju svim Kanađanima – kazao je Carney u službenoj isprici u ime kanadske središnje banke.

Ključne riječi

Komentara 4

IS
istima
14:31 21.08.2012.

bit će po onoj : Svidio bih se ponekom da se nisam pokušao svidjeti svima....

ME
Mount ElbrUs
14:50 21.08.2012.

Sve je to izmisljotina nitko ne pita narod nista a pogotovo sto ce se metnuti na novac i nije nikoga briga. Zasto nikad novinar ne napise pricu kako se Kuna stampuje u inozemstvu i sve uz to i koliko to gosta Hrvatsku godisnje i gdje taj novac dodje i kako se distribura. Jel je to vojna tajna? Zasto hrvatski rezim to krije od naroda? A zasto su novinari nesposobni napraviti dobru reportazu od toga?

Avatar marnie
marnie
15:05 21.08.2012.

A koga ćemo mi dobiti na novčanici, Džukelu ili Livadu ! E, da vam nije bilo Tuđmana, bio bi Svetai Sava ili Tito !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije