Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajina

SAD optužuje Rusiju za kršenje primirja, vladine snage masovno napuštaju Debaljcevo

Debaltsev
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/4
18.02.2015.
u 11:35

Porošenko je potvrdio da je dao naredbu za povlačenje, a dodao je i kako je oko 80 posto vojnika već napustilo grad

SAD je optužio Rusiju za kršenje primirja potpisanog u Minsku koje su sklopili s Ukrajinom, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odobrilo prekid vatre. Potpredsjednik Joe Biden rekao je "da će odgovornost Rusije biti i veća ako nastavi kršiti dogovor".

Sukobi se nastavljaju oko strateški važnog grada Debalceva u kojem proruski pobunjenici tvrde da kontroliraju većinu područja. Ruski predsjednik Vladimir Putin poziva ukrajinske trupe na predaju.

Vođe separatista rekle su kako su se kijevske trupe u Debaljcevu počele masovno predavati, prenosi RT. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potvrdio je da je dao naredbu za povlačenje, a dodao je i kako je jutros oko 80 posto vojnika već napustilo grad te da će poslije to učiniti i drugi.

"Rekli smo i dokazali da je Debaljcevo pod našom kontrolom te da nije opkoljeno. Naše su se organizirano povukle u skladu s planom", rekao je Porošenko, dodajući da su vojnici sa sobom ponijeli tenkove, oklopna vozila i artiljeriju.

Ruski inoministar Sergej Lavrov rekao je da su ukrajinske snage opkoljene te da su bile prisiljene da se borbom izvuku van, prenosi BBC.

- Pretpostavljam da će zdrav razum pobijediti - rekao je Lavrov, pozivajući pobunjenike da ukrajinskim vojnicima daju hranu i odjeću.

"Uvredljivi" komentari

Iako je Vijeće sigurnosti jednoglasno glasovalo za prekid sukoba prošlog tjedna potpisan u Bjelorusiji, ambasadori su razmijenili teške riječi, piše BBC.

Američka Samantha Power pozdravila je dogovor o primirju, ali je naglasila da Rusija tek mora dokazati odlučnost da želi mir.

"Prestanite naoružavati separatiste. Prestanite slati artiljeriju diljem granice kao pomoć svojim snagama. Prestanite se pretvarati da ne radite to što radite", rekla je Power i dodala: "Rusija potpiše ugovor i potom čini sve što može kako bi ga potkopala. Rusija pozdravlja neovisnost nacija, a potom se pretvara da granice susjeda ne postoje".

Ruski ambasador Vitalij Čurkin nazvao je njezine komentare "uvredljivim".

"Od početka krize, Rusija je aktivno pozivala na mirni dogovor kroz inkluzivni, transparentni dijalog među dviju zaraćenih strana u internom ukrajinskom konfliktu", rekao je Čurkin.

"Cinični napad"

Nakon što je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, Joe Biden je rekao kako "snažno optužuje kršenje primirja od separatističkih snaga koje surađuju s ruskim snagama u i oko grada Debaljceva".

Petro Porošenko opisao je pobunjeničke poteze kojim žele preuzeti grad Debalcevo "ciničnim napadom" na primirje. Međunarodni promatrači tvrde da im nije dozvoljeno ući u grad koji je iznimno važan jer se nalazi uz stratešku željezničku prugu koja povezuje Donjeck i Lugansk

>> Bjesni bitka za grad Debalcevo unatoč primirju

Komentara 133

LO
lojtra1
10:43 18.02.2015.

Tek sam sad shvatio koliko je važno pravoslavnim narodima financirati i otvarati škole pa umjesto dvorana za tjelesni napraviti im "dvorane za zemljopis"!

IS
istina00
10:56 18.02.2015.

ma kakvo primirje, ruske okupatorske snage mir ne zanima! odmah treba uvesti masovne sankcije rusiji i svim njihovim političarima i gospodarstvu jer očito lažu što god da potpišu!!!

LO
lojtra1
11:16 18.02.2015.

Nakon drugog svjetskog rata, te velike ljudske tragedije u Europi su se dogodila dva rata. Srbija je napala gotovo sve bivše jugoslavenske republike a rusija ukrajinu. Rusija i srbija, koje se inače "ponose slavenskim poreklom" napale su baš slavenske države s ciljem da im otmu teritorije. Toliko o njihovom "slavenstvu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije