Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Rusi tvrde: Pokrenuli smo ofenzivu u regiji Zaporižja

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.01.2023.
u 19:51

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da će poslati stotine oklopnih vozila u Ukrajinu za korištenje u borbi.

Glavni zapovjednik američke vojske kazao je u petak u Ramsteinu kako će Ukrajini biti teško ove godine izbaciti sve ruske snage, a Njemačka je rekla da će brzo djelovati kako bi saveznicima omogućila transfer tenkova Leopard ako se o tome uspostavi konsenzus.

Poštovani čitatelji, situaciju u Ukrajini možete pratiti na novom linku.

Tijek događaja:

17:00 -  "U regiji Zaporižja, povoljnije linije i položaji zauzeti su u napadima jedinica Istočnog vojnog okruga", objavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov ranije danas. Prema novim navodima u tim napadima ubijeno je 30 ukrajinskih vojnika te je eliminirano nekoliko vojnih vozila, ustvrdio je Konašenkov. Ruski vojni blogeri ranije su izvijestili o ofenzivi na području grada Orikiva i Huljapolja, smještenih jugoistočno od grada Zaporižje, tvrdeći da su ondje probijene prve ukrajinske linije. 

Blog Rjbar, smatran bliskim ruskom ministarstvu obrane, tvrdi da je u toj ofenzivi osvojeno nekoliko sela. Samo ministarstvo to još nije službeno potvrdilo. Ukrajinski stožer u subotu ujutro govorio je samo o artiljerijskim napadima na tom području, ne spomenuvši ruski napredak. 

16:00 - Rusija je u subotu objavila da je u pozadini sukoba s Ukrajinom u moskovskoj regiji izvela vježbe protuzračne obrane kako bi zaštitila svoju temeljnu infrastrukturu u slučaju "zračnih napada". "Održane su vježbe u moskovskoj regiji, a u njima su sudjelovali pripadnici protuzračne raketne brigade Zapadnoga vojnog okruga. Cilj im je spremnost za odbijanje zračnih napada na važnu vojnu, industrijsku i administrativnu infrastrukturu", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Prema ministarstvu, ruski vojnici koji su sudjelovali u vježbama obučavani su za korištenje "protuzračnih projektila S-300". U ovim je vježbama "sudjelovalo ukupno više od 150 vojnika koji su pritom koristili više od 30 komada oružja te vojnu i specijalnu opremu", objavio je isti izvor. Ruska obrana nije precizirala kada su se te vježbe održale.

Na pitanje novinara strahuje li Rusija da je Moskva meta, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u petak je odbio odgovoriti, uputivši pitanje ministarstvu obrane.Rusija je posljednjih mjeseci bila izložena višestrukim napadima koji se pripisuju Ukrajini, a riječ je o sabotažama, napadima bespilotnim letjelicama i topničkoj vatri na granična područja.

14:50 - AFP javlja da je ruska vojska danas priopćila da su njene trupe pokrenule ofenzivu u regiji Zaporizhzhia, na jugoistoku Ukrajine. Ruske snage su tvrdile da su zauzele "povoljniju liniju i položaj" tijekom napada.

Regija je posljednjih tjedana postala izvor intenzivnih borbi. Oleksandr Starukh, guverner regije, rekao je da su ruske snage tijekom noći izvele više od 160 granatiranja. U objavi na Telegramu rekao je da je na meti bio 21 grad i mjesto. Jedna žena je poginula, a još dvije osobe su zadobile ozljede, piše Guardian.

13:52 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je na posljednjem ispraćaju ministra unutarnjih poslova Denisa Monastirskog, poginulo prošlog tjedna u padu helikoptera pri čemu je poginulo 14 ljudi, a deseci su ranjeni.

Zelenski njegova supruga bili su na ispraćaju u Kijevu, javlja agencija Ukrinform. Ispraćaj je bio priređen za devet žrtava od 14 poginulih u prometnoj nesreći u srijedu koja se dogodila u predgrađu Kijeva, Brovariju.

Među žrtvama je i jedno dijete pošto se helikopter srušio u blizini dječjeg vrtića.

Misa zadužnica za žrtve bila je također održana u Brovariju istodobno kada i pogreb u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik zadužio je tajnu službu SBU da istraži uzroke pada helikoptera ukrajinske državne službe za izvanredne situacije (SES),  riječ je o tipu Super Puma EC-225 (Airbus Helicopters, ex-Eurocopter) koji je letio na prvu crtu bojišnice. 

Osim pogibije djeteta u nesreći je ozlijeđeno 25 ljudi, među kojima 11 djece.

Uz 42-godišnjeg Monastirskija, poginuli su i njegov zamjenik Jevhen Jenin i državni tajnik u ministarstvu Jurij Lubkovič.

Ukrajinske službe sigurnosti istražuju sve scenarije, uključujući i "namjerni čin destrukcije". 

13:25 - Ministri vanjskih poslova baltičkih država pozvali su Njemačku da Kijevu isporuči tenkove Leopard, dan nakon što se Berlin u tom pitanju nije obvezao na skupu država koje podupiru Ukrajinu.

Ministri su "pozvali Njemačku da odmah isporuči tenkove Ukrajini. To je potrebno da se zaustavi ruska agresija, pomogne Ukrajini i brzo uspostavi mir u Europi", tvitao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs.

Rekao je da je njegov poziv također u ime njegovih kolega iz Estonije i Litve. "Njemačka, kao vodeća europska sila, u tom pogledu ima posebnu odgovornost", istaknuo je.

Unatoč razumljivom pritisku iz Ukrajine i savezničkih država, njemačka vlada još nije odlučila o isporuci borbenih tenkova Leopard 2 Kijevu.

Berlin je dosad odbijao djelovati jednostrano, ustajući na tome da to može samo zajedno sa saveznicima, premda su sve glasniji pozivi u zemlji i inozemstvu da se Kijevu pruži modernije i jače oružje.

Osim pitanja njemačkih tenkova, drugi njemački saveznici koji prisustvuju na skupu u zračnoj bazi Ramstein također su izjavili da će i dalje podupirati Ukrajinu te najavili nove pošiljke oružja.

Obveze su uslijedile nakon pritiska ukrajinskoga predsjednika Volodimira Zelenskija koji je rekao da "rat koji je počela Rusija ne dopušta odgode".

 12:13 - Jevgenij Prigožin, financijer i osnivač zloglasne Wagner grupe, napisao je kratko pismo Bijeloj kući tražeći da zna za koji se zločin optužuje njegova tvrtka. SAD je najavio nove sankcije skupini koja se bori na nekim od najžešćih žarišta u Ukrajini. Od jučer je Wagnerova grupa označena značajnom transnacionalnom zločinačkom organizacijom od strane SAD-a.

Prigožin je podijelio pismo, koje je napisano na engleskom i upućeno je glasnogovorniku Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Johnu Kirbyju, na svom Telegram kanalu. "Dragi gospodine Kirby, možete li pojasniti koji je zločin počinio Wagner?" napisao je.

Kirby je nazvao Wagner "zločinačkom organizacijom koja čini raširene zločine i kršenje ljudskih prava". Wagner je privatna vojna skupina poznata po svojoj nemilosrdnosti i regrutiranju osuđenika iz ruskih zatvora, javlja Sky News.

9:17 - Američka vlada želi proglasiti rusku privatnu vojsku Wagner transnacionalnom zločinačkom organizacijom, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u petak. Klasifikacija bi omogućila SAD-u i drugim državama da ograniče međunarodno poslovanje plaćeničke skupine i međunarodne mreže njezinih pristaša.

Američka vlada nametnut će konkretne sankcije protiv skupine Wagner sljedeći tjedan, rekao je Kirby. Nije govorio o detaljima sankcija.

Wagner je kriminalna organizacija odgovorna za zločine i kršenja ljudskih prava u Ukrajini i širom svijeta, rekao je Kirby te dodao da se pojavljuje sve veće rivalstvo između skupine Wagner i ruske vojske i drugih ruskih ministarstava.

Primjerice Washington vidi sve veće napetosti između Wagnera i ruskoga ministarstva obrane, rekao je.

Sjeverna Koreja također je opskrbljivala oružjem Wagner proteklih tjedana, rekao je Kirby. Vlak koji je 18. studenoga vozio iz Rusije u Sjevernu Koreju, napunila je Sjeverna Koreja i sljedeći dan se vratio u Rusiju. To je očit dokaz, dodao je. Pretpostavlja se da će biti još isporuka oružja iz Sjeverne Koreje.

Wagner pripada Jevgeniju Prigožinu, bliskom čovjeku od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U Ukrajini se trenutno bori oko 50.000 vojnika u redovima privatne vojske, rekao je Kirby. Među njima je 10.000 plaćenika i 40.000 zatvorenika.

"Naši međusobni odnosi sada se mogu opisati kao 'sukob između zločinačkih klanova'", rekao je Prigožin u reakciji na vijesti u petak navečer.

Nedavno se hvalio da Wagner čak kupuje američko oružje unatoč sankcijama nametnutim Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Bliskog Putinova saveznika također traži i FBI u SAD-u zbog pokušaja miješanja u predsjedničke izbore.

6:45 - Ukrajinski zapadni saveznici mogli bi premostiti kašnjenja u provedbi mirovnog plana u deset točaka koji je ta zemlja iznijela kad bi svaka zemlja preuzela odgovornost za jedan njegov dio, rekla je prva dama Kijeva u intervjuu objavljenom u subotu.

Olena Zelenska obratila se Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu nakon što su zapadni saveznici umanjili nade Ukrajine u brzu isporuku borbenih tenkova.

Za švicarski dnevnik Neue Zuercher Zeitung kazala je da su mnogi životi izgubljeni zato što Zapad nije uspio u kratkome roku Ukrajinu opskrbiti oružjem kako bi istjerala ruske snage, te je uništen velik dio infrastrukture te zemlje, kao i da su potrebni i drugi oblici pomoći.

"Plan ide dalje od toga, i također uključuje pravosudne zahtjeve kao što je onaj za uspostavom međunarodnog suda za ratne zločine... i da se ratni zarobljenici mogu vratiti u Ukrajinu...", izjavila je. "Postoji uloga za koju svaka zemlja može preuzeti odgovornost."

Plan koji je u studenome na samitu G20 najavio njezin suprug, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, također poziva na pružanje pomoći u hrani i energetskoj sigurnosti te uspostavu mehanizama za sprječavanje eskalacije sukoba u euroatlantskom prostoru.

Zelenska je kazala kako bi brza isporuka oružja ubrzala sposobnost Ukrajine da dobije rat.

Za Ukrajinu to znači "zaštititi našu zemlju, naše talente i našu djecu...", rekla je. "Granice ovog rata su granice Ukrajine."

6:30 - Visoki američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da odustane od pokretanja velike ofenzive protiv ruskih snaga dok se ne dostavi najnovija zaliha američkog oružja i dok se ne provede odgovarajuća obuka, rekao je u petak neimenovani dužnosnik Bidenove administracije.

Dužnosnik je, razgovarajući s malom skupinom novinara pod uvjetom anonimnosti, rekao da se Sjedinjene Države čvrsto drže svoje odluke da ne isporuče tenkove Abrams Ukrajini u ovom trenutku, dok traje polemika s Njemačkom oko tenkova.

Razgovori SAD-a s Ukrajinom o bilo kakvoj protuofenzivi vodili su se u kontekstu osiguravanja da Ukrajinci posvete dovoljno vremena najprije obuci s najnovijim oružjem koje su osigurale Sjedinjene Države, rekao je dužnosnik. Američki dužnosnici vjeruju da bi ofenziva bila uspješnija ako Ukrajinci iskoriste obuku i pričekaju dopremu novog oružja.

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da će poslati stotine oklopnih vozila u Ukrajinu za korištenje u borbi.

Visoko američko izaslanstvo koje je uključivalo zamjenicu državnog tajnika Wendy Sherman i zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jona Finera boravilo je proteklih dana u Kijevu na razgovorima s ukrajinskim dužnosnicima.

Poruka Amerikanaca bila je da je Ukrajina potrošila značajna sredstva za obranu grada Bahmuta, ali da postoji velika mogućnost da će Rusi na kraju istisnuti Ukrajince iz tog grada, rekao je dužnosnik.

Ako se to dogodi, to neće rezultirati nikakvim strateškim pomakom na bojnom polju, rekao je dužnosnik.

Jedno od tema razgovora bila je i koliko se ukrajinskih resursa troši na obranu Bahmuta dok se istodobno priprema ofenziva kojom bi se pokušali istjerati Rusi iz područja koja drže u južnoj Ukrajini. Američki dužnosnici rade s Ukrajincima na ovom kompromisu, rekao je dužnosnik.

S druge strane, američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da prilagodi način na koji Kijev vodi rat i da ne pokušava parirati Rusiji plotun po plotun topničke vatre jer će u konačnici Moskva dobiti prednost iscrpljivanjem, rekao je dužnosnik.

Zbog toga najnovija američka isporuka oružja uključuje oklopna vozila, jer će to pomoći Ukrajini da promijeni način na koji se bori u ratu, rekao je dužnosnik.

Loše zimsko vrijeme ometalo je borbe na prvim linijama, iako bi hladnoća koja zamrzne i očvrsne tlo mogla utrti put za obje strane da pokrenu ofenzivu s teškom opremom, rekao je Serhij Haidai, guverner ukrajinske regije Luhansk.

Dužnosnik je rekao da Sjedinjene Države u ovom trenutku ne planiraju poslati tenkove Abrams u Ukrajinu jer su skupi i teški za održavanje.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius u petak je zanijekao da je Berlin jednostrano blokirao isporuku glavnih borbenih tenkova Leopard Ukrajini, ali je rekao da je vlada spremna brzo krenuti u njihovo slanje ako postoji konsenzus među saveznicima.

Ključne riječi

Komentara 82

BJ
bjmaro
11:32 21.01.2023.

Ovi sta sada “zabrinuto” pišu kako su Ukrajinci umorni ,a Rusi ce sad krenuti su kao frend Milanovića ,Orban koji kaže da ce mir nastati kada Ukrajina ostane bez oružja .Tak su i nama 90tih u UN Kako netko možee takvu glupost izjaviti.

DU
Deleted user
11:48 21.01.2023.

ruseki napreduju na svim bojišnicama krećući se unazad. Uskoro bi mogli Kamčatku zauzeti.

SA
sasha68
16:00 21.01.2023.

eto, a naš onaj kokuz sa orbanom veli-ne dajte im oruzje produzujete rat, nego je valjda bolje pustiti nek ih putin samelje sve i završi rat ?? koga mi imamo hbte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije