Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Johnson: Sad je vrijeme za završiti posao; Scholz: Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu

Former British PM Johnson visits the town of Borodianka
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.01.2023.
u 16:56

Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius planira uskoro posjetiti Ukrajinu

Njemačka i zapadni saveznici nisu donijeli nikakvu odluku o tome hoće li Njemačka pristati poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu ili dopustiti drugim zemljama koje ih imaju da to učine, unatoč molbama Ukrajine za modernim tenkovima kako bi pojačala svoje obrambene napore.

Tijek događaja:

16:40 - Bivši britanski premijer Boris Johnson stigao je u Kijev na, kako kaže, poziv samog predsjednika Zelenskog. Ukrajinsko ga ministarstvo obrane hvali na Twitteru: "Ovakvi prijatelji vrjedniji su od cijele tenkovske divizije. Osoba koja je bila uz ukrajinski narod od prvoga dana." 

The Guardian prenosi Johnsonove pozive iz Ukrajine: "Ovo je trenutak kada treba pritisnuti i dati Ukrajincima sve alate koji su im potrebni da bi završili posao. Jedini način da ovaj rat završi jest da Ukrajina pobijedi i to što je brže moguće. Što prije padne Putin, to bolje za Ukrajinu i za ostatak svijeta."

12:41 - Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će Njemačka nastaviti podržavati Ukrajinu, govoreći nekoliko dana nakon što su zapadni saveznici umanjili nade Ukrajine u brzu isporuku borbenih tenkova. "Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu - koliko god dugo i sveobuhvatno bude potrebno. Zajedno, kao Europljani, u obrani našeg europskog mirovnog projekta", rekao je Scholz u Parizu na događaju kojim se slavi prijateljstvo između Njemačke i Francuske.

Francuska i Njemačka nastoje prevladati razlike koje je ogolio ruski rat u Ukrajini i učvrstiti svoje savezništvo danom ceremonija i razgovora o europskoj sigurnosti, energiji i drugim izazovima.

12:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je čestitao sunarodnjacima Dan jedinstva, poručivši im da je uvjeren u pobjedu i oslobađanje cijele Ukrajine.  Ruski napad 24. veljače potaknuo je „oživljavanje našeg ukrajinskog jedinstva“, kazao je predsjednik u emotivnoj video poruci.  Milijuni Ukrajinaca danas stoje zajedno u obrani svoje domovine, rekao je Zelenskij spominjući povijesna mjesta u različitim regijama Ukrajine. 

“Svaka regija štiti drugu”, rekao je. "A mi svi zajedno branimo Kijev. I svi mi zajedno branimo Harkiv. I svi mi zajedno oslobađamo Herson". „I mi ćemo pobijediti. Zajedno. I cijela Ukrajina će slušati zvukove pobjede", poručio je ukrajinski predsjednik. 

Ponovio je da će cijela Ukrajina biti oslobođena, uključujući Krim koji je Moskva ilegalno anektirala 2014. godine.  Ukrajina 22. siječnja slavi Dan jedinstva povodom proglašenja ujedinjenja između Ukrajinske Narodne Republike i Zapadnoukrajinske Narodne Republike 1919. godine. 

10:00 - Dvije osobe su hospitalizirane nakon što je eksplodirala nepoznata naprava na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je čelnik regije Harkiv. U dnevnom ažuriranju, Oleg Sinegubov rekao je da su hitne službe u subotu uspjele deaktivirati 14 eksplozivnih naprava u gradu Kamianka, u Izjumu, regiji u okrugu Harkiv. Ozlijeđeni su 49-godišnjak i 50-godišnjak koji su hospitalizirani. Na crti dodira naši branitelji čvrsto drže svoje položaje i uništavaju okupatore, nastavio je.

"Vjerujemo u Oružane snage i radimo za pobjedu", napisao je u objavi.

9:12 - Rusija je najavila planove za "velike promjene" strukture oružanih snaga u sljedeće tri godine, ali će "vrlo vjerojatno imati problema" s osobljem za proširenje, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

U najnovijem ažuriranju obavještajnih podataka, ministarstvo obrane je reklo da planovi uključuju povećanje na 1,5 milijuna osoblja – povećanje od 11% povrh prethodno predstavljenog proširenja na 1,35 milijuna.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu također je "najavio ponovnu uspostavu Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga, djelomični povratak na organizaciju snaga iz sovjetske ere u zapadnoj Rusiji", dodao je Mod.

"Šojguovi planovi signaliziraju da rusko vodstvo vrlo vjerojatno procjenjuje da će pojačana konvencionalna vojna prijetnja trajati mnogo godina nakon sadašnjeg ukrajinskog rata", nastavlja se.

"Međutim, Rusija će vrlo vjerojatno imati problema s osobljem i opremom za planirano proširenje."

7:15 - Ruske snage pojačale su granatiranje istočnih regija Ukrajine izvan glavne linije bojišnice u industrijskom području Donbasa, rekli su u subotu dužnosnici iz regija Zaporižja i Sumy.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je nedavna ofenziva dovela jedinice njegove vojske u povoljnije položaje duž crte bojišnice u Zaporožju, što su ukrajinski vojni dužnosnici nazvali pretjerivanjem.

7:10 - Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius planira uskoro posjetiti Ukrajinu, rekao je za njemačke novine, dok se Berlin suočava s pritiskom da dopusti isporuku tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu.

"Ono što je sigurno jest da ću brzo otputovati u Ukrajinu. Vjerojatno čak i unutar sljedeća četiri tjedna", rekao je Pistorius za Bild am Sonntag u intervjuu objavljenom u nedjelju.

U petak, Njemačka i zapadni saveznici nisu donijeli nikakvu odluku o tome hoće li Njemačka pristati poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu ili dopustiti drugim zemljama koje ih imaju da to učine, unatoč molbama Ukrajine za modernim tenkovima kako bi pojačala svoje obrambene napore.

7:00 - Japanski premijer Fumio Kishida razmišlja o posjetu Ukrajini sljedećeg mjeseca i razgovorima s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim, izvijestio je list Yomiuri pozivajući se na izvore iz japanske vlade.

Kao predsjedatelj Grupe sedam (G7) vodećih gospodarstava ove godine, Japan želi pokazati da namjerava nastaviti pružati potporu Ukrajini jer ima za cilj objaviti izjavu s Kijevom osuđujući rusku agresiju, piše u publikaciji.

6:55 - Dok zapad razmišlja Ukrajinci ginu, poručio je u subotu savjetnik ukrajinskog predsjednika, a neki saveznici izravno su uprli prst u Njemačku koja oklijeva Kijevu isporučiti svoje tenkove Leopard sve dok su Rusi u ofenzivi. "Zbog neodlučnosti ovih je dana ubijeno još više naših sugrađana", tvitao je Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika i pozvao saveznike Kijeva koji su se dan ranije sastali u njemačkome Ramsteinu da "brže razmišljaju". 

"U svakom ćete slučaju pomoći Ukrajini kada je posrijedi potrebno oružje i shvatiti da ne postoji druga opcija za okončanje rata", napisao je. Time je Podoljak na sličan način ponovio poruku koju je dan ranije izrekao predsjednik Volodimir Zelenski. 

U rijetkoj javnoj kritici, ministara vanjskih poslova triju baltičkih država u subotu ujutro pozvali su Berlin da odmah isporuči tenkove Ukrajini. "To je potrebno da se zaustavi ruska agresija, pomogne Ukrajini i brzo uspostavi mir u Europi", tvitao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs.

Izravna kritika Berlina došla je i od republikanskog američkog senatora Lindseyja Grahama nakon njegova posjeta Kijevu u petak.

"Umoran sam od svih tih 'sranja' oko toga tko će poslati tenkove i kada. Poruka Nijemcima: pošaljite tenkove u Ukrajinu jer im trebaju. Poruka Bidenovoj administraciji: pošaljite američke tenkove da drugi slijede naš primjer".

Ključne riječi

Komentara 34

DU
Deleted user
22:44 22.01.2023.

U Odesi vidjeni prvi muškarci odjeveni u žene... Jedino tako mogu otići u nabavku namirnica bez da dobiju poziv u ruke

Avatar 100percentFedUp
100percentFedUp
02:45 23.01.2023.

Boris Johnson... korumpirana americka pudlica u rangu Zelenskog po korumpiranosti! Njemu su Amerikanci dali zadatak da sprijeci provodjenje dogovora postignutog u Istanbulu u ozujku prosle godine. Rat je mogao biti gotov mjesec dana nakon sto je poceo, da krvozednoj i pohlepnoj mafiji nije stalo do rata zbog njihovih vlastitih interesa. A Zelenski ce zavrsiti kao i Ceausescu... S kakvom lakocom i hladnokrvnoscu on salje Ukrajince u smrt ili u izgnanstvo, to vec dugo vremena nije vidjeno... Ali cijena za taj zlocin ce biti vrlo visoka. Klaun jos ne shvaca da ce ga njegovi sponzori jednostavno 'gurnuti pod autobus' kad shvate da je njihovoj zlocinackoj avanturi dosao kraj...

DU
Deleted user
19:12 22.01.2023.

Cinenica,koju je danas iznio Zelenski,da su cetiri africke i tri azijske drzave ukupno donirale vise ofanzivnog oruzja od cjelokupne EU govori da se ovdje zamagljuje istina.Prema izvorima iz Ukrajine upravo je Poljska zbog ne davanja dozvole za prelaz istoga preko njene teritorije doprinjela tome.Mozda i ovo poljsko busanje u prsa nije tako bezazleno.No, Poljska nije sama u tome.Otvaranje ovoga pitanja nece biti ugodno za EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije