Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI IZBORI 2008.

SAD: Noć vještica skuplja od predsjedničke kampanje

elections-txt.jpg
import
26.10.2008.
u 17:04

Kad se zbroje predsjedničke utrke, kampanje kandidata za Kongres i izbori za mjesta guvernera nekih država, u ovogodišnjim predizbornim kampanjama bit će potrošeno 5,4 milijarde dolara, što je apsolutni rekord.

No kad se uz tu svotu stave neke svote potrošene na druge stvari, perspektive se mijenjaju. Nacionalna federacija trgovine izračunala je da će ove godine za Haloween ili Noć vještica, 31. listopda, na razne maske, kostime i ostale tričarije Amerikanci potrošiti 6 milijardi dolara.

Do posljednjeg centa
Obje predsjedničke kampanje, od kojih će u konačnici svaka stajati oko 2,4 milijarde dolara, neće dosegnuti prošlogodišnji proračun Coca Cole za reklamiranje. Tako ispada da nešto što ima krajnje ozbiljan ishod stoji manje od zabave i osvježenja.

I u posljednih deset dana predizborne kampanje volonteri Demokratskog nacionalnog kongresa neumorno rade na ulicama Washingtona skupljajući donacije za kampanju Baracka Obame. Rade u parovima, pred kafeima, restoranima, na raskrižjima pored semafora.

Dvojica mladića odjevena u plave majice demokrata zauzeli su teren ispred Starbucksova kafića na Connecticut Avenue. “Ako ste birač za Baracka Obamu, možemo li dobiti minutu vašeg vremena”, kazao mi je jedan od volontera. U rukama je imao formulare i olovku – sve je bilo spremno za donaciju Obaminoj kampanji. Jedini problem je bio što ja nisam američka državljanka.

Ubrzo je moj volonter pozvao svoga kolegu koji studira novinarstvo. Obojica su znala gdje je Hrvatska, štoviše, jedan od njih proputovao je cijelu našu obalu. Htjela sam doznati nešto o njima, no objasnili su mi: “Ne smijemo davati svoja imena, izjave, ni fotografirati se. Takva su pravila.

Stranka nas na taj način želi zaštititi kako kasnije netko našu izjavu ili fotografiju ne bi iskoristio protiv nas.” Nekoliko sati kasnije, njih dvojica, mokri do gole kože od kiše koja je cijeli dan lijevala, ušli su u kafeteriju. Kažu, nije im teško jer imaju cilj i još samo deset dana da ga ostvare. O potrebi da se kampanja vodi do posljednjeg trenutka progovoila je jučer i Obamina supruga Michelle u Ohiju.

Rano glasovanje
“Iako imamo novca, mi ga još skupljamo, jer sada treba uložiti trud. Usto pozivam vas da izađete na prijevremeno glasanje. Na dan izbora nećete morati čekati u redovima, a možete pomoći da još pet ljudi, koji ovise o vašoj pomoći, dovedete na birališta”, kazala je na predizbornom skupu Michelle Obama.

Njezin suprug je bio u Las Vegasu i govorio slične stvari. Naglasio je da je neizmjerno važno da izađu na prijevremeno glasanje i dodao da je to u petak učinio i George Bush. John McCain bio je u New Mexicu, gdje je biračima obećao da će njegova vlada živjeti na mršavom proračunu na kojem žive i obični Amerikanci.


Bush će pomoći McCainu u Coloradu i New Mexicu

Upravo se danas razvila rasprava o tome u kojoj bi mjeri senatoru McCainu pomoglo da se sada u njegovu kampanju uključi predsjednik Bush. Na kraju je zaključeno da je McCain zaglavio u neprekidnom odricanju od Busha i negiranju da njih dvojica pripadaju istoj stranci, pa bi bilo dobro da se Bush pojavi u kampanji jer je bio vrlo dobar u tome. To više jer su se kao problematične i ključne za pobjedu pokazale države na zapadu poput New Mexica i Colorada koje je Bush oba puta osvajao bez problema.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije