Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova provokacija

Američki razarač u opasnom područje. Kina: 'Ugrožavate naš suverenitet...'

USS John S. McCain
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.08.2017.
u 22:04

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da ta američka operacija predstavlja kršenje međunarodnih i kineskih zakona te da ozbiljno ugrožava kineski suverenitet i sigurnost.

Razarač američke ratne mornarice izveo je "operaciju slobodne plovidbe" te se približio na 11 nautičkih milja od umjetnog otoka koji je Kina izgradila u Južnome kineskom moru, rekli su američki dužnosnici.

Operacija je izvedena nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa tražila kinesku suradnju u rješavanju pitanja nuklearnog programa Sjeverne Koreje i mogla bi otežati napore u osiguranju zajedničkog stajališta.

"Kina je ovime vrlo nezadovoljna..."

Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da je razarač USS John S. McCain plovio blizu grebena Mischief otočja Spratly, između otočića i grebena. Zbog tog područja Kina je u teritorijalnom sporu sa susjednim zemljama. To je treća "operacija slobodne plovidbe" izvedena tijekom Trumpova mandata.

 

Operacija je najnoviji pokušaj suprotstavljanja onome što Washington vidi kao pokušaj Kine da ograniči plovidbu u strateškim vodama a događa se u vrijeme kad Trump od Kine očekuje suradnju u rješavanju problema Sjeverne Koreje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da ta američka operacija predstavlja kršenje međunarodnih i kineskih zakona te da ozbiljno ugrožava kineski suverenitet i sigurnost. "Kina je ovime vrlo nezadovoljna i pokrenut će to pitanje s američkom stranom", navodi ministarstvo u izjavi.

SAD je kritizirao kinesku izgradnju umjetnih otoka i postavljanje vojne infrastrukture u more te je zabrinut time da bi oni mogli ugroziti slobodnu plovidbu. Trumpova administracija najavila je da će izvesti još veće operacije u Južnome kineskom moru. 

Komentara 52

DU
Deleted user
22:09 10.08.2017.

Hahah mediji su i problemima koga podržati ...Trumpa Ili sjevernu Koreju ...auuuu bruke

Avatar Guy_Fawkes
Guy_Fawkes
23:14 10.08.2017.

Naslov članka: "Američki razarač u opasnom područje....." Pročita li autor članka vlastiti tekst prije objavljivanja ili je toliko nepismen da niti ne primjećuje grešku?

DU
Deleted user
22:42 10.08.2017.

"poslao razarača"?! Pa ni nepismeni ljudi ne brljaju ovako s gramatikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije