Naslovnica Vijesti Svijet

SAD kaže da postoji dokazi da sirijska vojska priprema kemijska oružja

Bijela kuća je upozorila da će Sjedinjene Države i saveznici odgovoriti "brzo i snažno" ako snage sirijske vlade uporabe kemijska oružja u ofenzivi koja se očekuje u Idlibu.
07. rujna 2018. u 07:09 30 komentara 1591 prikaza
Ilustracija
Foto: AMMAR ABDULLAH/REUTERS/PIXSELL

Postoji "mnogo dokaza" da snage sirijske vlade u Idlibu na sjeverozapadu zemlje pripremaju kemijska oružja, rekao je u četvrtak  novi savjetnik State Departmenta za Siriju upozorivši na rizike ofenzive na posljednju veliku pobunjeničku enklavu u Siriji.

Ilustracija Ofenziva na Idlib Assadovi ‘bojni otrovi’ zadnji su Trumpov adut za Siriju

"Siguran sam da imamo vrlo, vrlo čvrste temelje za ta upozorenja", rekao je Jim Jeffrey kojega je 17. kolovoza državni tajnik Mike Pompeo imenovao posebnim savjetnikom za Siriju koji prati razgovore o političkoj tranziciji u toj zemlji.

"Bilo kakva ofenziva je za nas nesmotrena eskalacija za osudu", rekao je Jeffrey novinarima u svom prvom razgovoru o stanju u Siriji. "Postoji mnogo dokaza da se pripremaju kemijska oružja".

Tayyip Erdogan turski predsjednik 'Nadam se da ćemo uspjeti spriječiti ekstremizam sirijske vlade'

Bijela kuća je upozorila da će Sjedinjene Države i saveznici odgovoriti "brzo i snažno" ako snage sirijske vlade uporabe kemijska oružja u ofenzivi koja se očekuje u Idlibu.

Jeffrey je rekao da bi napad ruskih i sirijskih snaga i uporaba kemijskog oružja izazvala golemi priljev izbjeglica u jugoistočnu Tursku ili područja u Siriji pod turskim nadzorom.

zračni napad Rusija ponovno bombardira Idlib

On je stanje u Idlibu opisao "vrlo opasnim" i rekao da Turska nastoji izbjeći opću ofenzivu snaga sirijske vlade.

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  i irak je imao oružje za masovno uništenje, vikali su prije 20-ak godina skoro, pa ga nikad nisu pronašli. sad svi akteri priznaju da su svi 'dokazi' bili falsificirani, da su obmanuti parlamenti, i nitko ne odgovara. jer su ciljevi ... prikaži još! uništeni i ne predstavljaju više nikakav faktor. sirija je žrtva američke i izraelske politike, ali uz pomoć rusa će preživjeti kao država. kao društvo se neće više moći vratiti u doba prije rata, gdje su sve vjerske zajednice živjele u skladu i miru, slavio se i božić i kurban bajram, pio se alkohol po ulicama, restoranima. te sirije više neće biti, zahvaljujući baš ovim demokratima sa zapada. živo me zanima mentalno stanje ljudi iz amerike i zapadne europe, kad gutaju ovakva tumačenja, vijesti. ne postoji ni jedan dokaz da je sirija koristila kemijsko oružje, ali postoje čvrsti dokaz ida je oporba to radila. onaj sarin navodno bačen na jedan grad za koji su sirijci bili optuženi je jako zanimljiv, ono malo dokaznog materijala je upućivalo na američku proizvodnju. ali su 'saveznici' odmah mjesto 'zločina' zbombali pa o dokazima nemate što govoriti, jer ako ih je i bilo, nema ih više. a fora je gledati bilo snimke, grube, kako ekipa zbrinjava otrovane sa golim rukama, bez maski, kao da je sarin neki pesticid.. a posebno kroz koji mjesec vidjeti 'otrovane' kako bezbrižno šetaju i daju intervjuje, gdje svi redom pričaju kako su im premalo platili za glumu. da, bijele kacige su to orkestrirale. na mjestu rusa ja bih tek sad žestoko udario. nek plaču.

 • CrniP:

  A ja već tjednima čitam upravo suprotne informacije koje kažu da su zapadne službe sa svojim HTS-ovim pulenima i White helmets pripremile iscenirani napad... naravno, VL takve informacije nije prenio sve dok Pentagon i Buzin nisu pripremili odgovor.

 • binki:

  Jel to onaj njihov klaun zaključio?