Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEMAMO PROBLEMA S HRANJOM'

Banožić dočekao američke letjelice Black Hawk: 'Doista je impresivno kako su transportirane'

Foto: MORH
1/14
03.02.2022.
u 14:01

– Sat vremena ovakvog transporta stoji 25.000 dolara. Ove helikoptere imao sam priliku vidjeti prilikom posjeta SAD-u u srpnju i ovom prilikom izražavam zahvalnost američkoj strani za podršku koju daje ovom projektu – poručio je Banožić

U Hrvatsku su danas oko 9.30 sati stigla dva helikoptera Black Hawk, a riječ je o donaciji SAD-a vrijednoj 50-ak milijuna dolara.

Dopremljeni su u zrakoplovu C-17 u posebno pripremljenom transportu. Sa zrakoplovima su stigli i američki mehaničari koji će sklapati helikoptere i pripremati ga.

Iako je odluku o nabavi Vlada donijela još u mandatu bivšeg ministra Damira Krstičevića, još nisu počeli radovi na izgradnji hangara u Lučkom, gdje bi trebali biti smješteni. Tek su nedavno odabrani izvođači, iako je američka vlada prije tri godine donijela odluku o donaciji helikoptera.

– Doista je impresivan način na koji su helikopteri transportirani u Hrvatsku. Sat vremena ovakvog transporta stoji 25.000 dolara. Ove helikoptere imao sam priliku vidjeti prilikom posjeta SAD-u u srpnju i ovom prilikom izražavam zahvalnost američkoj strani za podršku koju daju ovom projektu. Sve nove nabave, helikopteri, avioni, Bradleyi, ostala oprema, ali prije svega iskustvo i znanje naših ljudi tvore sinergijski učinak u djelovanju naših Oružanih snaga – poručio je Banožić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je da će helikopteri vrlo brzo postati operativni. Pojasnio je da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima spremne i školovane pilote i tehničare te da mora proći formalan proces primopredaje u kojem će američki stručnjaci predati helikoptere hrvatskoj strani.

– Tijekom idućih nekoliko tjedana helikopteri će biti spremni za letenje. Postupno ćemo krenuti s fazom završne obuke kako bi postigli inicijalnu operativnu spremnost u sljedeća dva do tri mjeseca, tako da bi krajem godine helikopteri bili potpuno operativni – istaknuo je admiral Hranj.

Hranj je potvrdio kako je sve plaćeno, no da će biti još troškova, primjerice u obliku održavanja. Banožić je kazao kako će helikopteri privremeno biti smješteni u hangaru na Plesu do izgradnje novih hangara. 

– Postojat će dva hangara, jedan veći te jedan manji. Manji će biti velik oko 1000 četvornih metara i u fazi je potpisivanja ugovora. Veći će biti velik oko 3000 četvornih metara i očekujemo da će biti gotov u prvoj polovici 2023. godine. Došlo je do smanjenja proračuna pa se dogodilo da su sredstva koja su bila namijenjena za hangare skinuta u 2020. godini – objasnio je novinarima te dodao kakva je bila suradnja.

– Nemamo mi problem sa zajedničkim radom Glavnog stožera. Problem nastaje kada se pokušavaju uključiti treće osobe i pokušaju tumačiti zakone – dodao je. 

Prije koji mjesec se šuškalo, kako je tada objavio tjednik Express, da SAD odbija isporučiti helikoptere dok ne budu osigurani uvjeti za njihov prijam. Takav tijek događaja bio bi očekivan jer bez odgovarajućeg smještaja letjelica nema ni garancija američkog proizvođača (Lockheed Martin-Sikorsky) za servisiranje i održavanje.

Sama garancija podrazumijeva određene zahtjeve proizvođača koji se tiču održavanja i čuvanja helikoptera. UH-60 Black Hawk ipak nije robusni ruski Mi-171 ili Mi-8 koji se cijelu zimu može držati na otvorenom, s rotorima pod ceradom. 

Još dva takva helikoptera Hrvatska će kupiti i za njih izdvojiti stotinjak milijuna dolara.

>> VIDEO Od puzajućeg državnog udava, preko herojskog zeca, do protuprirodnog bluda prema društvu  svi "zoranizmi" na jednom mjestu!

Komentara 56

DU
Deleted user
09:11 03.02.2022.

Sustavno i uporno se sabotira svaki napredak hrvatske države , a pogotovo vojske , ali ipak se polako kreće naprijed.

Avatar rajon rondo
rajon rondo
12:57 03.02.2022.

U naslovu pise da su zrakoplovi dosli u kutijama. To je apsolutna laz i neistina. Na jednom portalu vidljive su fotke helikoptera u normalnom uporabnom stanju. Zasto se pisu lazi, nije mi jasno.

BA
banini
12:45 03.02.2022.

Pa nisu baš stigli u kutijama, već dobrano kompaktni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije