Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ne' ponudi Vlade

Saborski zastupnici poručili: Potez je na premijeru Plenkoviću

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.11.2019.
u 14:33

SDP-ov Arsen Bauk vjeruje da će doći do političke krize ako se nastavi ovakva situacija

Nakon što su prosvjetari rekli odlučno "ne" ponudi Vlade o povećanju osnovice i dodataka, umjesto koeficijenata koje su tražili, saborski zastupnici poručuju da je sljedeći potez na premijeru Andreju Plenkoviću.

HNS-ov Milorad Batinić i dalje poručuje da je dijalog jedino rješenje, ali ipak naglašava da i dalje u njegovoj stranci čija ministrica drži resor obrazovanja nisu izgubili nadu. Malo prije nego što je stigla vijest da su sindikati ponovno pozvani u Vladu, Batinić je rekao da se nada da će takav poziv biti poslan.

- Na ovakav način svi gubimo, prvenstveno oni kojima je škola najpotrebnija, a to su naša djeca. Ali jednako tako s ovakvim štrajkom gube i učitelji. Kroz kolektivno pregovaranje se ne pregovara o koeficijentima, no može se razgovarati o koeficijentima. Vlada je ostavila prostor i zaključak je bio da će se ići u reviziju svih koeficijenata u javnom sektoru. i tu vidim priliku za predstavnike sindikata da se razgovara o koeficijentima – podsjeća Batinić zašto sindikatima nisu dizani koeficijenti iako su oni upravo to tražili. Ipak vjeruje da je dogovor još uvijek moguć, samo, kaže, treba težiti tome da nađu suglasje ili da se uopće ne dogovore i to je rješenje.

- Blaženka Divjak ima punu podršku HNS-a, mi smo i ušli u koaliciju zbog provedbe obrazovne reforme. Reforma je u školama i ja tu ne vidim da bi itko imao dvojbu oko toga. U kriznim situacijama uvijek svi traže krivca, a ministrica Divjak i HNS su jedino krivi što je reforma u školama. Što se tiče njene pozicije, ona je stabilna i to nije problem.HNS je stvorio platformu za reformu obrazovanja. HNS i dalje čvrsto stoji, i stajat će iz ministrice. Bilo bi čudno da jedan premijer najuspješnijeg ministra u svojoj Vladi smjeni. Ako se premijer zahvali ministrici Divjak, zahvalio se i HNS-u na suradnji – zaključuje Batinić.

Mostov Nikola Grmoja čeka potez premijera.

- Ja sam rekao da ministrica Divjak više uopće nije ministrica, nije ni sudjelovala u ovim pregovorima. Tako da je sve na premijeru, on je ovo i zakuhao, uzeo je reformu obrazovanja na sebe i doveo je do ovoga svojim nepromišljenim i bahatim izjavama. Jedino on može malo umiriti ovaj bunt, iako nisam siguran da se ova opća pobuna u zbornicama može primiriti. Zamolio sam kolege iz SDP-a da ne parazitiraju na ovom štrajku jer je upravo Vlada Zorana Milanovića učiteljima uzela koeficijente – rekao je Grmoja koji nije siguran što bi potencijalna zabrana štrajka donijela vladajućima.

- To bi moglo biti jako opasno za ovu Vladu. Mislim da je Andrej Plenković postao lovina nakon ovog velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića. Sjetimo se da su prvo HDZ-ovi župani počeli napadati učitelje i nastavnike po nalogu Plenkovića, a jedna od rijetkih škola koje rade je u Sinju gdje je ravnatelj vijećnik HDZ-a – komentira Grmoja.

SDP-ov Arsen Bauk vjeruje da će doći do političke krize ako se nastavi ovakva situacija.

- Ako se ovo nastavi još neko vrijeme, a novca za ispunjenje zahtjeva ima, onda se radi o velikoj neodgovornosti predsjednika vlade i logičan potez je zahtjev za opoziv. Sudska zabrana štrajka izazvala dodatni socijalni bunt. O tome neka razmišljaju oni koji su za to zaduženi. Očito je da ni oni ne koriste tu mogućnost jer znaju da bi im to politički štetilo. Predsjednik Vlade je umjesto da zadovolji zahtjevu koji dođe 350 milijuna kuna najavio nešto što košta četiri puta više. I sad se inati sindikatima. Njegov ego bi trebalo smanjiti ne za 6 posto, nego za 88 posto koliko je dobio na izjašnjavanju učitelja. Meni je ovo potpuno neshvatljivo ponašanje premijera - naglašava Bauk.

HSS-ov Krešo Beljak misli da je štraj prerastao u svojevrsni bunt protiv Vlade.

- Plenković ima jedan, jedini mogući potez u ovom trenutku – prihvatiti zahtjeve prosvjetara.. On to neće napraviti jer ima malo preveliki ego, a sve ostalo vodi u situaciju za koju sam siguran da će se jako zakomplicirati ne samo za Vladu, Plenkovića i HDZ nego za cijelu državu. Uvjeren sam da vrlo malo treba da se prosvjetarima pridruže i neki drugi radnici tako da ćemo uskoro zbog Plenkovićevog ega možda gledati i događanje naroda na ulici, a to nikako nije dobro za državu. Plenkoviće i HDZ moraju biti svjesni što su prioriteti u državi. Ne mogu prioritet biti šatoraši i oni koji su doveli HDZ na vlast. Očito je njima prioritet njihovo biračko tijelo, a baš ih briga što će biti s prosvjetarima i ostalima. To ne može i neće završiti dobro. Što s tiče ministrice Divjak, ona je bivša, samo ona to još ne zna. Treba otići što prije – zaključuje Beljak.

Video: Prosvjed učitelja i zaposlenih u srednjim i osnovnim školama

Komentara 3

VA
Vagabundo
15:47 29.11.2019.

Ovo se sve događa zbog SDPa. Pa prije nego spominju druge, neka se sjete da su oni unakazili i prosvjetu i cijelu državnu blagajnu

LU
Lui
15:51 29.11.2019.

Arsen Bauk i njemu slični ,koji pate od amnezije, nisu dali ni jedan konstruktivan prijedlog za trajanja ove Vlade, jedino čime se služe su politikanstvo i manipulacije

DH
dalibor.hren
16:57 29.11.2019.

Bauk i Beljak će iznaći rješenje! To je vic godine!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije