Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSA BiH

Saborski odbor iza zatvorenih vrata zasjedao o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika

Ranko Ostojić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
19.10.2017.
u 16:11

- Nije bilo susreta Markića i Mektića – rekao je Ostojić

Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je, iza zatvorenih vrata zbog klasificiranih podataka, održao sjednicu na temu "Informacijske operacije u funkciji slabljenja međunarodnog položaja Republike Hrvatske – rasprava o Izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije“. Ovu raspravu Odbor je organizirao potaknut pričom kako Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine prisluškuje ili prati gospodarstvenike i hrvatske dužnosnike. Tada je predsjednik Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić rekao kako je Odbor zatražio očitovanje OSA-e i hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

- To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi - kazao je u rujnu Ostojić ustvrdivši tada kako je "nedopustivo da se dogodi da se prisluškuju dužnosnici".

Nakon današnje za javnost zatvorene sjednice Ostojić je kazao kako je Odbor primio izvješća SOA-e i VSOA-e o informacijskim i drugim vrstama ugroze koje bi narušile međunarodni ugled.

- To je bilo potencirano zaključkom našeg odbora oko izjava čelnika u BiH vezano uz eventualno prisluškivanje političara u Hrvatskoj. Mi smo tu temu proširili i na druge moguće situacije i druge države. Dobili smo iscrpna izvješća i svi članovi odbora su izrazili zadovoljstvo s odgovorima koje smo dobili, priliku da čujemo kako se Hrvatska nosi s takvom vrstom ugroza i naš odbor je prihvatio sve te informacije – izvijestio je Ostojić. Kazao je i kako ih je ravnatelj SOA-e Danijel Markić izvijestio kako nije točna izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da se susreo s Markićem.

- Nije bilo susreta Markića i Mektića – rekao je Ostojić.

Komentara 5

PR
prajdali100
17:18 19.10.2017.

Još samo kad bi dobili iscrpno izvješce vezano za svastiku bili bismo presretni.Ranko možeš li to malo "pogurati"?

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:00 19.10.2017.

Za Milanoviceve vlade hrvatski obavjestajci su otkrivali tudje nepodopstine, kao slovenske glede arbitraze. Kad su dosli "domoljubi" na vlast, prvo sto su uradili je bila smjena glavnog obavjestajca, i sad imamo ovo sto imamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije