Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVORILI SE

SOA i OSA razjasnili sporni broj o 10.000 radikalnih Islamista

ISIL
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
26.09.2017.
u 18:33

Ravnatelji agencija također su rekli da se treba jače angažirati u povezivanju regije u borbi protiv terorizma

Broj o deset tisuća radikalnih islamista koji se spominje u nedavnom izvješću Hrvatske obavještajne agencije (SOA) ne odnosi se na BiH, nego na širi jugoistok Europe, objavila je u utorak bosanskohercegovačka Obavještajno-sigurnosna agencije BiH (OSA).

Taj sporni podatak, na koji su vlasti u BiH ljutito reagirale misleći da se navedena brojka odnosi samo na tu zemlju, razjasnili su na sastanku u Sarajevu ravnatelji hrvatske i bosanskohercegovačke obavještajne agencije Danijel Markić i Osman Mehmedagić.

Na sastanku je razjašnjeno kako se broj pristaša radikalnog islama spomenut u izvješću hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) nije odnosio na BiH, nego na širu jugoistočnu regiju, navodi se u priopćenju.

Markić i Mehmedagić su iza zatvorenih vrata u Sarajevu razgovarali o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u regiji s naglaskom na borbi protiv terorizma, o organiziranom kriminalu i jačanju obavještajnih potencijala.

Zaključili su da je suradnja SOA-e i OSA-e "vrlo produktivna, otvorena i intenzivna na svim poljima", stoji u priopćenju.

Ravnatelji agencija također su rekli da se treba jače angažirati u povezivanju regije u borbi protiv terorizma što uključuje i potrebu za nastavkom dobre bilateralne suradnje sa SOA-om, stoji u priopćenju OSA-e.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je rekao da su čelnici obavještajnih agencija BiH i Hrvatske također zaključili su da nije bilo nezakonitog prisluškivanja hrvatskih političara i gospodarstvenika, a sve drugo nazvao je medijskim podmetanjem.

Hrvatski tjednik Nacional nedavno je objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih gospodarstvenika i dužnosnika navodeći da je OSA duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja.

U tjedniku tvrde da su temeljem uvida u više tajnih izvještaja OSA-e došli do dokaza da ta služba "vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH".

"Nema nikakve obavještajne afere i sve službe rade u okviru zakona", rekao je Mektić novinarima nakon sastanka.

Komentara 10

VJ
Vl jedi govna
22:36 26.09.2017.

Dogovorili su se da to nije govno nego da se pas posro

Avatar anticenzura
anticenzura
19:27 26.09.2017.

Hbte, 10 000 potecijanlih terorista prebiva na tim prostorima, a njih desetak izvrsilo sve teroristicke napade do sada u Europi. Zamislite sto tek ovi bili u stanju uciniti svi skupa? Te zemlje nikako ne smiju ulaziti u Europsku uniju, to je zlo za izbjegavati u sirokome luku.

VJ
Vl jedi govna
22:35 26.09.2017.

A širi jugoistok su Bosna i srbadija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije