Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Bunjac: 'Sporazum CETA je antihrvatski'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
30.06.2017.
u 10:32

Mostova Ines Strenja Linić osvrnula se na događaj iz Osijeka gdje je, prepričava, pacijent u apstinencijskoj krizi napao liječnika i medicinsku sestru

Branimir Bunjac iz Živog zida pozvao je danas saborske zastupnike da ne glasuju za usvajanje CETA-e, gospodarskog i trgovinskog sporazuma između Kanade i EU i njezinih država članica, koji je, tvrdi, antihrvatski i anticivilizacijski.

Mostova Ines Strenja Linić saborsku stranku iskoristila je kako bi progovorila o sve češćim napadima na zdravstveno osoblje i potrebi da ih se zakonski zaštiti.

– Ako prihvatimo sporazum CETA, imat ćemo arbitražu svaki dan, iz nje nema van, nitko nas neće moći spasiti, ni Trump ni Merkel ni tko zna tko. Mi time stvaramo paralelni pravni sustav u RH, pa bilo koja kanadska ili američka tvrtka ima pravo tužiti Hrvatsku međunarodnom sudu da se provede arbitraža, a znate kome ćete se moći žaliti – nikome – komentirao je Bunjac sa saborske govornice te dodao kako je jedna korporacija tužila poljsku vladu koja joj je na kraju morala platiti dvije milijarde eura.

1/21

–  Ima li lošijeg kolonijalnog ugovora od CETA-e, jeste čitali što tu piše? Predsjednici korporacija imaju pravo suodlučivati o donošenju propisa, čak i na lokalnoj razini. Ako nećete slušati, bit ćete tuženi. Sporazum nam donosi jednu tisućinku rasta BDP-a, a domaća proizvodnja bit će potpuno uništena, nestat će – tvrdi Bunjac. Kaže kako će Hrvatska morati davati vodu u koncesiju bez ikakvog otpora, u još većim će se količinama uvoditi GMO, a u Novom Zelandu je, nabraja, zabranjen uzgoj hrane u vrtovima i prodaja sjemenja.

– To su posljedice sporazuma CETA koji će danas biti predložen Saboru na usvajanje. Dobro razmislimo što činimo dizanjem ruku za taj zakon, glasajmo protiv jer odbijanjem tog sporazuma možemo učiniti nešto veliko, razmislimo o tome – poručio je Bunjac zastupnicima.

Strenja Linić želi bolju zaštitu za doktore i medicinske sestre

Mostova Ines Strenja Linić osvrnula se na događaj iz Osijeka gdje je, prepričava, pacijent u apstinencijskoj krizi napao liječnika i medicinsku sestru, a nakon što je svladan, policija je podnijela prekršajnu prijavu protiv liječnika i sestre, da bi se taj isti pacijent poslije ponovno vratio u ambulantu i ponovno pokušao ukrasti lijekove.

– U medije je izišlo ime liječnika, a inicijali pacijenta, što dokazuje da su liječnici u neravnopravnom položaju. Zbog toga što je veliki broj liječnika doživio neki oblik nasilja predložit ćemo poduzimanje hitnih mjera u izmjeni zakona kako bi se ovo žurno kaznilo i pravno zaštitilo liječnike. Ne smijemo okretati glavu, pitanje je kad će se smrt dogoditi – kaže Strenja Linić te dodaje kako Most predlaže izmjenu kaznenog zakona u koji bi se dodao novi članak koji bi s kaznom od šest mjeseci do pet godina kaznio onoga tko doktora silom, prijetnjom ili napadom spriječi u obavljanju djelatnosti, a ako zbog toga liječnik dulje vrijeme ne može obavljati svoj posao, kazna bi rasla čak do osam godina. Podsjeća na istraživanje provedeno među liječnicima i ravnateljima zdravstvenih ustanova, gdje je čak 93 posto anketiranih liječnika doživjelo neki oblik verbalnog nasilja, a u 22 posto ustanova dogodio se fizički napad. Čak 72 posto liječnika nije to prijavilo zbog straha od ponovnog napada.

Komentara 6

DU
Deleted user
11:08 30.06.2017.

Bravo gospodine Bunjac,potpuno ste u pravu, to puno ljudi neznaju zapravo o čemu se tu radi i kako to može naškoditi našoj zemlji.Bitno je da se prazne rasprave vode oko skidanja spomen ploca

DU
Deleted user
12:16 30.06.2017.

A što u ovoj državi nije antihrvatsko?

MI
miso
11:30 30.06.2017.

Hrvatska se mora zaštiti, jer je i onako već debelo ugrožena. ... Podrška g-dinu Bunjcu. ... Pa zar nitko drugi ne čita o čemu se glasuje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije