Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sabor: SDP proziva vlast za represiju prema građanima, HDZ to odbacuje

03.12.2008.
u 13:46

Pojedinačnu raspravu o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva danas su u Hrvatskom saboru obilježila izlaganja zastupnika o privođenjima aktivista Facebooka - dok su SDP-ovci prozivali vlast da se služi policijom kako bi zastrašila one koji drugačije misle, HDZ-ovci su te optužbe odbacivali, uvjeravajući da državna vlast promiče slobodu govora i izražavanja.

Unatoč kritikama da izlaze iz okvira raspravne teme (rad Zaklade), SDP-ovi zastupnici isticali su da moraju stati u zaštitu ustavnih prava na slobodu izražavanja misli te na okupljanje, tvrdeći da bi prešućivanjem policijske represije prema aktivistima Facebooka prekršili svoju dužnost da govore i reagiraju.

"Radi se o obrani demokracije, o obrani elementarnih ljudskih prava. Ne mogu se na mladiće i djevojke slati policijske snage. To vlast ne može raditi, to vlast ne smije raditi, prije svega radi vlastitog ugleda, a onda radi elementarne slobode i prava čovjeka i građanina", poručila je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

Ocijenila je da su privođenja aktivista Facebooka uslijedila, jer je njihov poziv građanima na mirni prosvjed u petak na glavnim trgovima u Zagrebu, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu "očito izazvao nemire u vladajućim krugovima".

Andrija Hebrang (HDZ) odbacio je te optužbe, rekavši kako je SDP-ova zastupnica, govoreći o slanju policijskih snaga na mladiće i djevojke, vjerojatno mislila na Tajland, a ne Hrvatsku. "Hrvatska policija ne šalje nikakve snage na nikakve mladiće, na nikakve djevojke. Provodi zakon u slučaju da se pojavi fašistički simbol", rekao je Hebrang.

Nenad Stazić (SDP) kazao je kako građanski prosvjed koji najavljuju aktivisti Facebooka, kao što je bio slučaj i s velikim skupom potpore Radiju 101 prije desetak godina, pokazuje svu važnost civilnog društva i neformalnog udruživanja građana, koji, istaknuo je, imaju pravo na svoje mišljenje, pa i ono da ne vole premijera Ivu Sanadera. "To što je premijer Sanader zbog toga uznemiren ne može biti uputa za ponašanje organa represije prema onima koji ga ne vole", rekao je.

Krunoslav Markovinović (HDZ) netočnim je ocijenio Stazićeve tvrdnje da se, kada je riječ o Facebook grupi, radi o neformalnom udruživanju građana. "Građani znaju da je riječ o sasvim formalnoj udruzi i Forumu mladih SDP-a koji to radi i čiji su prsti vjerojatno poplavili od silnih klikova tamo", poručio je Markovinović.

Na Stazićeve tvrdnje da je represija usmjerena na 5000 ljudi koji su se na Facebooku priključili grupi koja ne voli premijera Sanadera, Hebrang je odgovorio da premijer uopće nije uznemiren, nego "jako zadovoljan kada ga ne voli 5000 ljudi, jer to znači da ga voli njih 4.426.850".

U raspravu se s predsjedavajućeg stola uključio i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, odbacivši oporbene optužbe da vlast podupire privođenja.

"Ja znam da to nije točno, niti je točno da premijer Sanader to ohrabruje ili poduzima, već je izrijekom protiv", rekao je Šeks, napominjući da se premijer u današnjoj izjavi za javnost najoštrije usprotivio policijskim privođenjima aktivista, te zatražio da se ispita odgovornost policije za takvo postupanje.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije