Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon stanke

Sabor neće početi raspravom o odnosu institucija prema braniteljima kako su to oni tražili

Josip Leko u Saboru
Patrik Macek/PIXSELL
13.01.2015.
u 14:15

Iako su branitelji koji prosvjeduju u Savskoj ulici tražili da prva točka dnevnog reda bude rasprava o odnosu državnih institucija prema braniteljima, Leko je rekao da toga neće biti.

Nakon ustavne stanke u zasjedanju od mjesec dana, Hrvatski sabor s radom nastavlja 21. siječnja. Predsjednik Sabora Josip Leko izvijestio je da će nova sjednica trajati deset tjedana.

- Radit će se uobičajenim ritmom, po dvije sjednice u proljeće i u jesen, četiri aktualna prijepodneva. Sabor za sada na dnevnom redu ima 75 točaka, a radit će se po prioritetima – objasnio je Leko te dodao da će prvi na redu biti zakoni važni za realizaciju financijskih tokova i mjera koje Vlada poduzima, zatim slijede europski zakoni, pa razna izvješća koja su ostala na dnevnom redu iz prošle godine. 

- Očekujem da će Sabor, u skladu sa svojim ovlastima i odgovornošću, pratiti sve potrebe hrvatskog društva i države i odraditi svoj posao i u ovom sazivu kako treba – kaže Leko. Iako su branitelji koji prosvjeduju u Savskoj ulici tražili da prva točka dnevnog reda bude rasprava o odnosu državnih institucija prema braniteljima, Leko je rekao da toga neće biti. 

- Kao predsjednik Sabora inicirao sam raspravu na nadležnom tijelu Hrvatskog sabora, Odboru za ratne veterane i da je odbor prihvatio zahtjev, prijedlog i inicijativu skupine branitelja da se povuče iz javne rasprave Zakon o pravima hrvatskih branitelja, što je učinjeno. Zatim je Odbor osnovao radnu skupinu s predstavnicima braniteljske populacije, kako bi u Hrvatskom saboru izradili novi prijedlog tog zakona. Uz to, donesen je i zaključak, upućen Vladi i Vlada donijela uredbu da se povlače odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju koje se odnose na branitelje. Dakle, čekamo da nadležno radno tijelo skonča proces izrade novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja kako bi to što prije došlo to na raspravu – objasnio je Leko, a na pitanje novinara znači li to da neće biti rasprave koju branitelji traže, odgovorio je da Sabor raspravlja o dokumentima. To znači da će branitelji morati na Odboru za ratne veterane zajedno s ostalim članovima napisati novi prijedlog zakona, kako bi Sabor raspravljao o tom prijedlogu, a zajedno s time i o problemima branitelja.

>> Pogledajte koliko nas uistinu koštaju zastupnici!

Komentara 11

DD
ddh
14:26 13.01.2015.

Zbog cega ti crveni mediji titlaju naslov: "Sabor nece poceti raspravom o odnosu institucija prema braniteljima kako su to oni tražili". Kakve veze ima Sabor s tim. Milanovic im je odredio da ne raspravljaju i tocka. Kao da taj Saborr ima kaj za reci dok im crveni Milanovic nije nesto odobrio ili naredio.

AL
albus221
15:03 13.01.2015.

Mislim da je ovo pošteno, branitelji su dobili priliku da izravno sudjeluju u pisanju zakona koji se odnosi na njih.

DU
Deleted user
14:21 13.01.2015.

budući da im je brzina vrlina tih 75 točaka riješit će već na prvom zasijedanju i onda stanka do izbora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije