Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor i tableti: Zastupnicima su već jednom nabavljena prijenosna računala

Od dobavljača se traže tableti od deset inča ili veći, rezolucije zaslona 1280x800, s jednim gigabajtom radne memorije (1 GB RAM-a) i najmanje osam gigabajta interne memorije (8GB interne memorije), WiFi itd
20. studenoga 2016. u 11:00 12 komentara 945 prikaza
Sabor
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Trošak nabave računalne opreme za saborske zastupnike, odnosno za Sabor, u proteklih pet godina mogao bi u konačnici premašiti milijun kuna, pokazuju podaci dobiveni iz Hrvatskog sabora.

Do tog iznosa dolazi se kad se zbroji nabava 151 tableta (oko 200.000 kuna, plus 20.000 za softver), što je nedavno najavio predsjednik parlamenta Božo Petrov, s troškom najma računalne opreme na četiri godine od 811.800 kuna (s PDV-om).

Prvi put ugovor o najmu računala iz 2012.

Nakon što je protekloga tjedna objavljena odluka o nabavi novih tableta, Hini su iz Sabora potvrdili da to nije prvi put da se zastupnicima nabavlja računalna oprema. 

"Ranija nabavka temeljila se na ugovoru o najmu iz 2012., kada je unajmljena računalna oprema na razdoblje od četiri godine, od 21. lipnja 2012. do 21. lipnja 2016. godine. Predmet najma bilo je 100 prijenosnih računala i 20 stolnih računala, a ukupna vrijednost najma za četiri godine bila je 811.800,00 kuna (s PDV-om)", odgovorili su iz Sabora. 

Ivan Vilibor Sinčić 'To bi bila sramota!'' Sinčić odbio uzeti 3.000 kuna od Sabora za najam stana u Zagrebu Igor Dragovan Igor Dragovan: 'SDP očekuje da se raspuštanje Sabora uvrsti u dnevni red'

S obzirom da je posljednja nabavka računalne opreme za zastupnike bila prije više od četiri godine, ta oprema više nije pogodna za daljnju četverogodišnju upotrebu, tvrde iz Sabora. Također, nakon što im prestane mandat, svi zastupnici dužni su vratiti dobivena računala. 

Iz broja nabavljenih prijenosnih računala razvidno je da ih tada nisu dobili svi zastupnici, već samo oni koji su u anketi potvrdili da ih žele, doznaje se iz neslužbenih razgovora. 

Oko 1300 kuna za tablet

Podijeli li se trošak najma po godinama, jasno je da je Sabor svake godine za najam plaćao 202.950 kuna, što je neznatno manje nego što bi trebao iznositi trošak nabave 151 tableta. Na svojim stranicama Sabor je pozvao tvrtke da mu do 23. studenoga dostave ponude za nabavku tableta, a kriterij za odabir bit će najmanja cijena. 

Od dobavljača se traže tableti od deset inča ili veći, rezolucije zaslona 1280x800, s jednim gigabajtom radne memorije (1 GB RAM-a) i najmanje osam gigabajta interne memorije (8GB interne memorije), WiFi itd.  Podijeli li se iznos od 200.000 kuna s brojem od 151 tableta, proizilazi da će svaki u prosjeku stajati skromnih 1324 kune. 

Predsjednik Sabora Božo Petrov, koji je objavio nakanu o kupnji laptopa, objasnio je da se to čini radi ušteda, kao prvo na troškovima kopiranja zakona na papiru.

>> SDP-ov Ronko napao bivšeg SDP-ova ministra: 'Ako je on potpisao, treba i odgovarati'

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • larala:

    pljuc, za lijekove i bolnicke aparate za bolesne koji pune proracun nema novca al za tablete politicara ima, ...place su im inace premale pa ih si nemru sami kupiti, kao što si bolesni kupuju i nadoplacuju lijekove...sramota

  • sdpesticid:

    sasvim normalno. ono što nije normalno, odnosno upitno je, znaju li se svi služiti i služe li se uopće tabletom ili laptopom.

  • dangebandi:

    Ti tableti od 1 gb rama, 8 gb memorije i tom rezolucijom mogu se nabavit za 300-400 kn. Za šta će im onih 1000 kn više? Za gorivo? Opet će to neki domoljub pospremiti u džep