Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sa 92 glasa za

Sabor Gorana Radmana izabrao za novog glavnog ravnatelja HRT-a

'SPECIJAL OBZOR 04.04.2012., Zagreb - Goran Radman, dekan Verna i suvlasnik Sense Consuolting. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
26.10.2012.
u 11:58

Pupovac to drži dobrom odlukom, a Marasović zaključuje da je pri izboru ravnatelja jedini kriterij bio što je Radman Milanovićev prijatelj

Goran Radman novi je glavni ravnatelj HRT-a, potvrdio je Hrvatski sabor, a izabran je sa 92 glasova za, 21 protiv i jednim suzdržanim. Ovom izboru prethodila je rasprava u kojoj je Jasen Mesić u ime HDZ-a ponovio stav izrečen na matičnom Odboru za medije prema kojem ta stranka neće podržati Radmana jer on nije izabran političkim konsenzusom.

Izabrano je i Programsko vijeće HRT-a u koje su ušli Josip Jelić sa 106 glasova, Sanja Ravlić sa 105 glasova, Neda Ritz 105 glasova, Nina Obuljen Koržinek 104 glasa, Bruno Kragić sa 103 glasa, Zoran Šangut sa 103 glasa, Ivica Maštruko 103 glasa, Marina Mučalo sa 101 glasom i novinar Večernjeg lista Arsen Oremović sa 96 glasova zastupnika.

– Ovo je zadnji čin serije, sapunice, koja je počela izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u. Svi smo željeli javnu televiziju koja će biti preslik i ogledalo svih segmenata hrvatskog društva i predstavljati sve političke opcije. Inzistiramo na političkom konsenzusu – poručio je Mesić te dodao kako bi Radman imao puno više kredibiliteta kada bi bio izabran na takav način. SDP-ov Josip Kregar zamjerio je na Mesićevu zaključku da se radi o zadnjem nastavku serije.

– Ta je serija dugo gledana u Hrvatskoj i ne bih rekao da je zadnja. Ispada da novi ravnatelj dolazi na kraju dobro gledane serije, ne bih rekao. Dolazi u instituciju u kojoj postoje financijski i organizacijski problemi koji se nisu mogli riješiti ni u ovom prijelaznom razdoblju – tvrdi Kregar te dodaje kako nije većina nametnula svoje mišljenje već je većina odabrala najboljeg kandidata i oni za to imaju "čvrste argumente i čistu savjest". Replicirao mu je HDZ-ov Dujomir Marasović zaključivši kako on ne pristaje na kriterije većine.

– Novi ravnatelj trebao bi biti iz provenijencije katoličkog intelektualca jer je to provenijencija većine naroda, a vaši su kriteriji samo politika, ateizam i prošlost iz socijalizma – kazao je Marasović na što mu je SDSS-ov Milorad Pupovac objasnio da je Hrvatska sekularna država u kojoj ne postoje religijske grupacije koje bi trebale biti zastupljenije od ostalih.

– Odluka odbora da predloži Radmana dobra je jer je on čovjek koji poznaje televiziju, taj medij, ali i nove medije koji su došli nakon radija i TV-a – tvrdi Pupovac, a replicirao mu je Marasović.

– Ja sam samo rekao kako bih da ravnatelj bude jedan intelektualac s vjerskim uvjerenjem. Ja bih ovu državu mogao nazvati "Milanović and njegovi prijatelji", pa je direktor HNB-a njegov prijatelj, ravnatelj mora biti njegov prijatelj, pa tako Milanović ima pet, šest prijatelja, a svi su na ključnim mjestima u državi – dodao je Marasović te zaključio kako je pri izboru ravnatelja jedini kriterij bio da je Radman Milanovićev prijatelj.

>>'Goran Radman najbolji je kandidat za ravnatelja HRT-a'

Komentara 43

ST
stric5
12:32 26.10.2012.

... ...znači ...vraća se drug sekretar ...22 godine nakon što smo ga zbacili sa vlasti

UR
urbanum
12:35 26.10.2012.

SDP-Hrvatska postigao je nešto što je zaista rezultat nezabilježen u cijelom post-socijalističkom svijetu. Nakon više od 23 godine vrati je načelu "javne" televizije osobu koja personificira medije iz posljednje faze jedno partijskog sustava. Ne samo da personificira ondašnje medije već ima "uzornu" partijsko "omladinsku" karijeru. Takav "podvig" stranke koja sebe percipira lijevom pokazuje da SDP usprkos ne malim zaslugama Ivice Račana i reformskog krila Stranke demokratskih promijena koja je naslijedila SKH nije u stanju prekinuti suštinsku vezu s SKH i jedno partijskim sustavom u SFRJ. Ovo je bolna istina za cijelu Republiku Hrvatsku a za članstvo SDP koje se toga želi riješiti ovaj je evropski "uspjeh" sramotna činjenica.

VE
velikazmija
12:18 26.10.2012.

jeli i ovo pavićev čovijek --koliko je bilo protiv -i što nitko nezna pridložiti hrvata na neku funkciju u hrvatskoj knežević i ponovno kneževićev srbim jesam li šovinist a vi mi recite di na koju funkciju su ovi pridložili hrvatata samo građane i komuniste strava--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije