Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabo neće odstupiti, u Gradski odbor kooptirao dva nova člana

Protivnici ne mogu prijeći preko pravomoćne presude Sabi
04. siječnja 2018. u 12:54 2 komentara 381 prikaza
Željko Sabo
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

U vukovarskom SDP-u ne smiruju se strasti. Iako je predsjedništvo stranke imenovalo tročlani tim u sastavu Predrag Matić, Ivo Jelušić i Domagoj Hajduković da otiđu u Vukovar i razgovaraju sa “zaraćenim” stranama, do pomaka nabolje nije došlo. Problem je, podsjećamo, nastao nakon što je Željko Sabo, bivši vukovarski gradonačelnik, na unutarstranačkim izborima ponovo došao na čelo vukovarskog SDP-a.

Željko Sabo Vukovar Željko Sabo: Naša djeca ne smiju biti zarobljenici prošlosti

Ostao bez kvoruma

A to je rezultiralo time da je točno polovica članova gradskog odbora SDP-a, njih devetero, podnijela ostavku tako da je odbor spao na devetero članova odanih Sabi s kojima novi predsjednik nema kvorum, a samim time ne može donijeti nijednu odluku. Matić, Hajduković i Jelušić, doznajemo, i sa Sabom, ali i s članovima SDP-a koji se ne mire što je bivši gradonačelnik novi predsjednik organizacije, obavili su razgovore, ali nijedna strana ne želi popustiti. Niti Sabo želi podnijeti ostavku, o čemu se, navodno, također razgovaralo, niti članovi Gradskog odbora koji su podnijeli ostavke žele dati Sabi tri mjeseca mira u kojima bi pokušali raditi s njim. Na to, kažu, ne žele i ne mogu pristati iz principa.

SDP mora zadržati vjerodostojnost, a to nije moguće s osobom na čelu organizacije koja ima problema s pravosuđem. Ne osporavamo zasluge Željka Sabe koje je napravio kao gradonačelnik, ali je činjenica da jednu pravomoćnu presudu protiv sebe ima, a ima i dva sudska procesa u tijeku – kaže izvor iz vukovarskog SDP-a.

Mnogi vukovarski SDP-ovci, dodaje, ali i mnogi članovi vodstva SDP-a mišljenja su da se Sabo zbog tih okolnosti nije ni trebao kandidirati za šefa vukovarskog SDP-a jer time samo šteti stranci.

Čeka se pravorijek

Cijela se situacija u vukovarskom SDP-u dodatno zakomplicirala i zbog toga što je Željko Sabo, nakon što su članovi Gradskog odbora podnijeli ostavke, kooptirao u Odbor dva člana kako bi imao većinu. A to je, drže izvori, protustatutarno. Sabo je zbog toga prijavljen i Statutarnoj komisiji koja tek treba dati pravorijek. Sabo pak kaže da gradska organizacija stranke funkcionira normalno. Na činjenicu da je kooptirao dvoje novih članova u Gradski odbor kaže pak da je rukovodstvo vukovarskog SDP-a legalno izabrano.

– Ujedno osobe koje su podnijele ostavku bile su u prijašnjem rukovodstvu. Isti su na lokalnim izborima postigli poražavajući rezultat. Oni su se ipak bili ponovno kandidirali i sada svojim ostavkama izražavaju neprihvaćanje volje članstva. Koga bi to uopće trebalo brinuti? – poručio je Sabo.

Galerija: Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom

Željko Sabo
1 / 10
Povijest SDP-a obilježile su teške devedesete, osvajanje vlasti 2000. godine, smrt Ivice Račana i povećanje podrške u mandatu Zorana Milanovića pa pad i gubitak vlasti. Donosimo pregled broja zastupnika SDP-a kroz sve sazive Sabora...
Ivo Jelušić Sazvano okupljanje Može li akcijski plan smiriti strasti i trzavice u Bernardićevu SDP-u Davor Bernardić Rezultati Crobarometra SDP u slobodnom padu, 2017. završavaju s najgorim rejtingom u tri godine!

Sutra rasprava o vukovarskom slučaju

O vukovarskom slučaju raspravljat će se i u petak na sjednici Predsjedništva SDP-a na kojoj će Predrag Matić, Ivo Jelušić i Domagoj Hajduković izvijestiti članove o razgovorima koji, očito, nisu urodili nikakvim plodom. Vodstvo stranke je to koje treba odlučiti što će dalje poduzeti, a raspuštanje Gradskog odbora ili možda i cijele organizacije neke su od opcija.

President Donald J. Trump and First lady Melania Trump return to the White House
Nije joj prvi put
Nakon debate kamere su snimile ovo neobično ponašanje Melanije Trump
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  nisam glasač SDPartije..ali im velim dobronamjerno: dovedite nove,mlade,neopterećene ljude...kakovu poruku šaljete postavljanjem dotičnika?

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  pokazujete iste slabosti kao HDzajednica