Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabo neće odstupiti, u Gradski odbor kooptirao dva nova člana

Protivnici ne mogu prijeći preko pravomoćne presude Sabi
04. siječnja 2018. u 12:54 2 komentara 368 prikaza
Željko Sabo
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

U vukovarskom SDP-u ne smiruju se strasti. Iako je predsjedništvo stranke imenovalo tročlani tim u sastavu Predrag Matić, Ivo Jelušić i Domagoj Hajduković da otiđu u Vukovar i razgovaraju sa “zaraćenim” stranama, do pomaka nabolje nije došlo. Problem je, podsjećamo, nastao nakon što je Željko Sabo, bivši vukovarski gradonačelnik, na unutarstranačkim izborima ponovo došao na čelo vukovarskog SDP-a.

Željko Sabo Vukovar Željko Sabo: Naša djeca ne smiju biti zarobljenici prošlosti

Ostao bez kvoruma

A to je rezultiralo time da je točno polovica članova gradskog odbora SDP-a, njih devetero, podnijela ostavku tako da je odbor spao na devetero članova odanih Sabi s kojima novi predsjednik nema kvorum, a samim time ne može donijeti nijednu odluku. Matić, Hajduković i Jelušić, doznajemo, i sa Sabom, ali i s članovima SDP-a koji se ne mire što je bivši gradonačelnik novi predsjednik organizacije, obavili su razgovore, ali nijedna strana ne želi popustiti. Niti Sabo želi podnijeti ostavku, o čemu se, navodno, također razgovaralo, niti članovi Gradskog odbora koji su podnijeli ostavke žele dati Sabi tri mjeseca mira u kojima bi pokušali raditi s njim. Na to, kažu, ne žele i ne mogu pristati iz principa.

SDP mora zadržati vjerodostojnost, a to nije moguće s osobom na čelu organizacije koja ima problema s pravosuđem. Ne osporavamo zasluge Željka Sabe koje je napravio kao gradonačelnik, ali je činjenica da jednu pravomoćnu presudu protiv sebe ima, a ima i dva sudska procesa u tijeku – kaže izvor iz vukovarskog SDP-a.

Mnogi vukovarski SDP-ovci, dodaje, ali i mnogi članovi vodstva SDP-a mišljenja su da se Sabo zbog tih okolnosti nije ni trebao kandidirati za šefa vukovarskog SDP-a jer time samo šteti stranci.

Čeka se pravorijek

Cijela se situacija u vukovarskom SDP-u dodatno zakomplicirala i zbog toga što je Željko Sabo, nakon što su članovi Gradskog odbora podnijeli ostavke, kooptirao u Odbor dva člana kako bi imao većinu. A to je, drže izvori, protustatutarno. Sabo je zbog toga prijavljen i Statutarnoj komisiji koja tek treba dati pravorijek. Sabo pak kaže da gradska organizacija stranke funkcionira normalno. Na činjenicu da je kooptirao dvoje novih članova u Gradski odbor kaže pak da je rukovodstvo vukovarskog SDP-a legalno izabrano.

– Ujedno osobe koje su podnijele ostavku bile su u prijašnjem rukovodstvu. Isti su na lokalnim izborima postigli poražavajući rezultat. Oni su se ipak bili ponovno kandidirali i sada svojim ostavkama izražavaju neprihvaćanje volje članstva. Koga bi to uopće trebalo brinuti? – poručio je Sabo.

Galerija: Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom

Željko Sabo
1 / 10
Povijest SDP-a obilježile su teške devedesete, osvajanje vlasti 2000. godine, smrt Ivice Račana i povećanje podrške u mandatu Zorana Milanovića pa pad i gubitak vlasti. Donosimo pregled broja zastupnika SDP-a kroz sve sazive Sabora...
Ivo Jelušić Sazvano okupljanje Može li akcijski plan smiriti strasti i trzavice u Bernardićevu SDP-u Davor Bernardić Rezultati Crobarometra SDP u slobodnom padu, 2017. završavaju s najgorim rejtingom u tri godine!

Sutra rasprava o vukovarskom slučaju

O vukovarskom slučaju raspravljat će se i u petak na sjednici Predsjedništva SDP-a na kojoj će Predrag Matić, Ivo Jelušić i Domagoj Hajduković izvijestiti članove o razgovorima koji, očito, nisu urodili nikakvim plodom. Vodstvo stranke je to koje treba odlučiti što će dalje poduzeti, a raspuštanje Gradskog odbora ili možda i cijele organizacije neke su od opcija.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Avatar rubinet
    rubinet:

    pokazujete iste slabosti kao HDzajednica

  • Avatar rubinet
    rubinet:

    nisam glasač SDPartije..ali im velim dobronamjerno: dovedite nove,mlade,neopterećene ljude...kakovu poruku šaljete postavljanjem dotičnika?