Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar linić:

'Sa 5 milijardi kn novog zaduženja riješit ćemo dugove u zdravstvu'

slavko linić,portal
Grgo Jelavić/PIXSELL
18.04.2013.
u 22:45

- Do kraja godine cijeli će sustav biti postavljen tako da se ne stvaraju nove dubioze, a stare će biti zatvorene. Nažalost, kreditima - zaključio je Linić.

Sanacija akumuliranih dugova kompletnog hrvatskog zdravstvenog sustava građane će stajati pet milijardi kuna. Nakon što je Vlada početkom mjeseca odlučila sa skoro dvije milijarde kuna sanirati dugove devet Kliničko-bolničkih centara, danas je donijela odluku o sanaciji 25 županijskih i općih bolnica što će građane stajati još nešto više od milijardu kuna, a kada se tome pribroje i dugovi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema dobavljačima, proizlazi da će porezni obveznici sanaciju kompletnog zdravstvenog sustava platiti pet milijardi kuna!

- Ponovno se moramo zadužiti. Riječ je o pet milijardi kuna novog zaduženja kojim ćemo pokriti sve obveze bolnica i bolničkih sustava, kao i obveze Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema ljekarnama. Do kraja ovog mjeseca rokove plaćanja u zdravstvenom sustavu svest ćemo na maksimalno 60 dana. Nakon isplate tih obveza koje dostižu gotovo pet milijardi kuna dugova više neće biti - rekao je ministar financija Slavko Linić nakon današnje sjednice Vlade. Dodao je i da će sanacija dugova u zdravstvu značiti da se više nikada neće moći dogoditi da se stvore novi dugovi.

- Na tome će zajedno raditi Ministarstvo financija, Ministarstvo zdravlja i HZZO. Sustav će se srediti, a pacijenti to neće osjetiti. Tamo gdje je zdravstveni sustav neracionalan on će se mijenjati, neki će se odjeli spajati ako su dvije bolnice blizu – kaže. Linić je rekao da se sve obveze u sustavu HŽ-a, HAC-a, HC-a i HEP-a do kraja lipnja također moraju svesti na maksimalni rok plaćanja do 60 dana.

- Do kraja godine cijeli će sustav biti postavljen tako da se ne stvaraju nove dubioze, a stare će biti zatvorene. Nažalost, kreditima - zaključio je Linić.

>>BDP mora rasti po stopi od 3,5 posto u 2015.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije