Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON INICIJATIVE GONG-a

'Sa 16 godina glasali bi na izborima, a ne mogu bez potpisa roditelja niti otići na školski izlet!?'

Zagreb: Za više od 445.000 učenika u Republici Hrvatskoj počela nova školska godina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
27.09.2023.
u 14:00

Palić: Maloljetnici na izborima ne mogu glasati bez promjene Ustava odnosno dvotrećinske većine u Saboru. Ako se maloljetnike tretira da nisu zreli za odlučivanje o svemu drugom kako onda mogu biti zreli samo za izbore...

Uoči predstojećih izbora GONG se zalaže da se dobna granica za glasanje na izborima spusti na 16 godina, a njihovu inicijativu na okruglom stolu podržale su stranke ljevice i lijevog centra. Međutim, ako su mladi te dobi zreli da glasaju na parlamentarnim, europarlamentarnim izborima i na izborima za predsjednika Republike Hrvatske postavlja se pitanje zašto su im onda uskraćena druga osnovna prava koja se, također, tiču njihovog života i gdje bi društvo prvo trebalo pokazati da se njihovo mišljenje uvažava?

Mladi u dobi sa 16 godina ne mogu primjerice otići niti na jednodnevni školski izlet bez potpisa roditelja, ne smatra ih se kao studente zrelima da se u anketama izjasne o kvaliteti rada njihovih nastavnika, niti se kod odlučivanja o promjenama ili ne mijenjanju ključnih stvari u obrazovnom sustavu vodi računa o njihovom mišljenju iako ih se to izravno tiče, da ne govorimo o još nizu drugih pitanja u kojima su njihova prava ograničena jer ih se smatra djecom do 18. godine. Ne mogu položiti vozački ispit, ne mogu otići liječniku bez pratnje roditelja, mogu jedino raditi ali opet uz suglasnost roditelja/skrbnika, no i tada ih Zakon o radu posebnim odredbama štiti kao maloljetnike.

Valja dodati da su neke zemlje, istina rijetke, omogućile pravo glasa starijima od 16 godina. Austrija omogućava starijima od 16 godina da imaju pravo glasa na svim izborima, Grčka im dopušta da na nacionalnim izborima glasaju u dobi od 17 godina, a Njemačka 16-godišnjacima omogućava pravo glasa na pokrajinskim izborima, ali ne i na državnoj razini za njemački parlament.

Prema hrvatskom Ustavu hrvatski državljani s navršenih 18 godina imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika RH i Europski parlament te pravo glasa na državnom referendumu. To znači da bi za prihvaćanje inicijative GONG-a trebalo mijenjati Ustav.

POVEZANI ČLANCI:

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić ističe da bez dvotrećinske većine u Saboru i promjene Ustava maloljetnici ne mogu glasati na izborima.

- Čini mi se da je inicijativa GONG-a kao nevladine, neprofitne udruge više motivirana predstojećim izborima da se još maloljetnima koji će postati punoljetni na izborima pošalje poruka da ih se želi uključiti u političko odlučivanje oko pitanja koja su njima važna. Maloljetnici na izborima ne mogu glasati bez promjene Ustava odnosno dvotrećinske većine u Saboru što nije baš realno da će se sada dogoditi. Ako za pravne poslove maloljetnika postoje zakonski skrbnici, roditelji, posvojitelji... postavlja se pitanje i zrelosti maloljetnika za glasanje na izborima jer osobi koja nije potpuno poslovno sposobna omogućujete sudjelovanje na izborima i ako je cilj da se na taj način pokuša povećati izlaznost na izborima to i nije najbolje rješenje. Da budem do kraja otvoren ta inicijativa je više populistički orijentirana jer ako se maloljetnike tretira da nisu zreli za odlučivanje o svemu drugom kako onda mogu biti zreli samo za izbore – govori Palić.

Inače, ako se gledaju podaci Državnog zavoda za statistiku iz popisa 2021. mladih u dobi od 16 i 17 godina ima manje od 80 tisuća.

VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: 'Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema puno institucija koje se mogu time pohvaliti'

Ključne riječi

Komentara 7

V0
Vlaskoulicanec4.0
13:58 27.09.2023.

Djeca u toj dobi nemaju pojma o životu, nemaju pojma o politici te nemaju pojma o ekonomiji. Uz to su izuzetno priljepčivi na manipulacije i lako padaju na neostvariva obećanja. Stoga je to klijentela zelene lijevice koja uporno pokušava provesti tu agendu biranja sa 16. Ja osobno bih biranje dozvolio isključivo onima koji plaćaju porez: zaposlenima i penzićima.

SP
Stari Pjer
15:00 27.09.2023.

granicu treba dići na 20 godina, a ukinuti pravo glasa onima iznad 80 😝

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:15 27.09.2023.

Biračko pravo treba dodatno ograničiti, ne proširiti. Dokaz tome je proteklih 30 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije