Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbi održavaju vojne vježbe s Rusijom

Utrka u naoružanju Hrvatske i Srbije: S obje strane avioni stariji nego piloti

04.08.2016.
u 20:33

Pet američkih helikoptera dopremljenih za OSRH u Srbiji izazvalo buru

Uz nedavnu kupnju 12 njemačkih Panzer haubica, i dopremanje pet američkih borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior za potrebe Oružanih snaga RH u Srbiji je izazvalo burne reakcije. Uz brojna pitanja o potrebi nabave takvih helikoptera i haubica, pojedini srpski mediji najavljuju i hitnu reakciju službenog Beograda.

Navodno se očekuje skoro dopremanje šest moderniziranih MiG-ova 29 koji bi Vojsci Srbije bili svojevrstan dar Rusije. Smatra se kako bi tako bio osiguran balans u snazi zrakoplovstva vojski Hrvatske i Srbije. Ponovno se govori i o nabavi haubica, modernizaciji raznih raketnih sustava i desantnih čamaca pa mnogi postavljaju pitanje i jesu li takve najave zapravo početak svojevrsne “utrke u naoružanju” između Hrvatske i Srbije. 

– Ne vidim to kao bilo kakvu utrku u naoružanju jer nijedna od dviju država nema novca za tako nešto. Takve najave treba gledati kroz dnevnopolitičke potrebe, ali i činjenicu da je modernizacija naoružanja realna potreba obiju država. Primjera radi, i Hrvatska i Srbija trenutačno raspolažu zrakoplovima koji su stariji od njihovih pilota, a to dovoljno govori o stanju naoružanja u dvjema državama. Većina hrvatskog naoružanja nabavljena je tijekom rata, a srbijansko potječe iz vremena bivše države – kaže analitičar portala Obris Igor Tabak.

Podsjeća i kako se sve te priče događaju kad su odnosi dviju država zategnuti i u vrijeme pred obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a već smo godinama svjedoci zapaljivih izjava u tom razdoblju.

Kaže i kako nijedna od država u regiji ne ulaže ozbiljnije u svoje oružane snage, nego im kontinuirano smanjuju proračune. Tako su i Kiowe nabavljene kao vojni višak u američkoj kopnenoj vojsci gdje su bile otpisane. Slično razmišlja i srpski politički analitičar Aleksandar Radić koji kaže da pojedini tabloidi i nacionalisti s obiju strana umjetno grade sliku koja nije realna.

– I Srbija i Hrvatska raspolažu skromnim novcem za opremanje oružanih snaga. Pri tome sva priča staje s činjenicom da je Hrvatska punopravna članica NATO-a, a da je Srbija još daleko od toga. Samim tim Hrvatska ima nekih prednosti pa je tako i došla do helikoptera Kiowa – kaže Radić.

Dodaje i kako neki mediji već četiri godine govore o nabavi modernih MiG-ova 29 za potrebe Vojske Srbije, ali da od toga nema ništa, a teško je očekivati da će biti i u skoroj budućnosti. O odnosima s ruskom vojskom govori i to što je Srbija kupila helikopter Mi17 po punoj komercijalnoj cijeni. U međuvremenu iz Vojske Srbije najavljuju za rujan i listopad vojne vježbe s vojskama Rusije i Bjelorusije koje bi se trebale održati na srbijanskim vojnim poligonima i aerodromima. Radić te vježbe vidi kao svojevrsno koketiranje Vučića s Rusijom.

– Svaka vojna vježba uvijek je i svojevrsno pokazivanje mišića, ali i da se pokažu potencijalni saveznici. Ipak, kada se govori o vojskama Hrvatske i Srbije, kao i policiji, treba znati da one imaju odličnu suradnju koja je na puno boljoj razini nego dnevna politika. Niz je vježbi gdje vojske dviju država surađuju, a postoje i drugi oblici suradnje – zaključuje Tabak

>> Hrvatska opet ima eskadrile moćnih borbenih helikoptera: Stiglo 5 od 16 borbenih helikoptera Kiowe

Komentara 89

DU
Deleted user
21:05 04.08.2016.

Nevjerojatno kako su mediji u Srbiji i dandanas ratnohuškački nastrojeni! To je zastrašujuće! Niti je Hrvatska napadala nikog 90.ih niti misli. Oružje i vojsku moramo imati isključivo radi obrane, jel vidimo tko nam je u komšiluku. Tako da - iditeite bre pa se lečite drugde, komšije.

DU
Deleted user
20:42 04.08.2016.

Odmah nabaviti nove borbene zrakoplove i naoružavati Hrvatsku. Sjećamo se još jako dobro njihove okupacije i bombardiranja Hrvatske, pri čemu su ubili više hrvatskih civila (8000) nego hrvatskih vojnika (7000). Samo u Slavonskom Brodu su poubijali čitav razred djece. Dokok su tamo na vlasti četnici, nema ništa od hrvatske podrške za srpsko članstvo u EU.

Avatar Glina74
Glina74
21:06 04.08.2016.

Jeli se to Vučić rukuje sa onima nebeskima Herojima što su na današnji dan sbrisali sa Banije i sada se sakrivaju iza kapuljača . TI nebeski heroji hahahahahahahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije