Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA “KULTURA (NE)RADNE NEDJELJE”

S neradne nedjelje 50 posto prometa seli se na subotu, a po 25 posto na petak i ponedjeljak

Trgovina
Foto: Robert Anic/PIXSELL
10.11.2018.
u 18:31

Nedjelja definitivno treba biti slobodna svima, ali bez stvaranja nelojalne konkurencije pa da jedni rade, a drugi ne – rekla je Matea Jaram iz Lonije

Hrvatski trgovački lanci poput Peveca, Narodnog trgovačkog lanca NTL-a i Lonije prihvatili bi prijedlog o neradnoj nedjelji i zatvorili svoje prodavaonice nedjeljom, rekli su njihovi predstavnici jučer na međunarodnoj konferenciji “Kultura (ne)radne nedjelje“ koja je održana na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Pevec je za reguliranje rada nedjeljom, tj. da ona bude neradni dan, kako bi zaposlenici, većinom žene, bili toga dana s obiteljima. Želja nam je omogućiti našim djelatnicima kvalitetniji privatni život kako bi mogli bolje raditi svoj posao, čime će više doprinositi i našoj tvrtki – rekao je predsjednik uprave Peveca Jurica Lovrinčević, dodavši kako je ovo bitna tema za naše društvo, premda će uvijek biti onih koji su za i protiv, no da treba sve poduzeti kako mladi ne bi napuštali Hrvatsku. Tako u Pevecu od Nove godine podižu plaće za 1000 kuna, pa bi minimalna plaća bila 5000 kuna.

Za neradnu nedjelju je i NTL, koji obuhvaća trgovačka društva Bakmaz, Studenac, Pemo, Trgovine Krk, Trgostil, Boso, Metss i Gavranović. Njihova je predstavnica Vanja Goltes rekla kako je njihov lanac realizirao neradnu nedjelju ondje gdje nema konkurencije i taj se potez pokazao dobrim.

– Nedjelja definitivno treba biti slobodna svima, ali bez stvaranja nelojalne konkurencije pa da jedni rade, a drugi ne – rekla je Matea Jaram iz Lonije, pitajući se što bi u tom slučaju bilo s trgovačkim centrima, u sklopu kojih rade trgovački lanci.

Nekadašnji predsjednik uprave Konzuma Dragan Munjiza iznio je čak svoje privatno svjedočanstvo kako je “teškom mukom sačuvao brak“, a “posebno je teško bilo djeci”, jer je njegova supruga često radila nedjeljom kao liječnica. Nisu imali financijskih briga, ali je to razorno djelovalo na njihovu obitelj, pa je netko od njih dvoje morao žrtvovati svoju karijeru.

– Kada je kratko vrijeme nedjelja bila neradna, u vrijeme dok sam bio predsjednik uprave, 50 posto prometa preselilo se na subotu, 25 posto na petak i 25 posto na ponedjeljak, a ukupni promet pao je oko jedan posto, dok su troškovi višestruko pali – rekao je Munjiza, dodavši da bi profit poslodavca bio veći da se taj režim dulje održao.

To je posvjedočio i načelnik općine Ivankovo Marko Iličević, gdje su lokalne vlasti nagovorile 11 trgovačkih kuća da ne rade nedjeljom.

– To je jedna od naših demografskih mjera, jer to je vrijeme kada stvaramo obitelj. Ako se supružnici vrate s posla u 22 sata i odu na posao u pet sati, kada će naći mira i napraviti nešto – rekao je slikovito Iličević, koji je napravio niz anketa među 8000 svojih sumještana (pitajući ih čak hoće li ih boljeti trbuh ako budu jeli kruh od jučer!) i dobio podršku za zatvaranje trgovina nedjeljom.

Međunarodnu konferenciju “Kultura (ne)radne nedjelje“ organizirali su Hrvatski savez za nedjelju i Zaklada Konrad Adenauer, a sudjelovali su i sindikati te predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore.  

Pogledajte i video: Slabovidni mladić u trgovinu ušao sa psom, reakcija zaposlenika za svaku je osudu

Komentara 15

WE
weAreCro
19:28 10.11.2018.

evo npr sutra sam mogao sa cijelom obitelji poslije rucka na jarun da zena ne radi. Nemojte gledati nedjelju samo sa tocke klijenta i govoriti da neka se radi nedjeljom samo neka se ta nedjelja plati...nedjelja nema cijenu, pa pokusajte njemcu, austrijancu ili francuzu reci da cete mu dati duplu dnevnicu (znaci oko 100€ za taj dan) ne zele uopce razgovarati. Nije sve u lovi.

PA
pax5
18:40 10.11.2018.

Nedavno sam bio u Austriji subotom rade centri do 18.00h,nedjelja neradna...vidis smirene ljude u šetnji sa obiteljima,kod nas svi napeti samo trče....

Avatar southman
southman
18:49 10.11.2018.

Nedjelja treba biti neradna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije