Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultat istraživanja

Petir pozvala Vladu RH da zakonski osigura slobodnu nedjelju za zaposlene

Marijana Petir
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
02.02.2018.
u 13:28

Kad su u pitanju mladi i osnivanje obitelji, u EU je još uvijek velik udio mladih koji se ne mogu samo uzdržavati, a još manje zasnivati obitelji prije svojih srednjih 20-ih godina

Istraživanje Europskog saveza za nedjelju - ESA (European Sunday Alliance) o promjenama u ravnoteži između privatnog i poslovnog živote te nedjeljnog odmora pokazalo je kako je 83% sudionika radilo više od 48 sati tjedno ili više od 8 sati dnevno, uključujući i bilo kakav prekovremeni rad, a oko 70% njih to radi redovito.

Od toga 23% radi više od jednom tjedno dok je gotovo polovica svih sudionika naznačila da se to dogodilo jednom ili više puta mjesečno.

Istraživanje je provedeno od listopada do prosinca 2017. među 59 članica te organizacije iz devet europskih zemalja pri čemu najviše sudionika živi i/ili radi u Austriji (30), zatim u Njemačkoj (11) i Belgiji (9). Prvi se dio upitnika od sedam pitanja odnosio na statističke podatke dok se drugi dio sastojao od tri otvorena pitanja o percepciji njihove trenutne ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Da je sve teže uskladiti poslovni život s obiteljskim obvezama, volontiranjem i vremenom za odmor što rezultira utjecajem na zdravlje ljudi ukazala je čak jedna trećina sudionika. Gotovo polovica svih ispitanika odgovorila je da su iskusili potrebu za većim zalaganjem na poslu, što je rezultiralo duljim radnim vremenom te povećanom dostupnosti izvan redovitog radnog vremena. Na pitanje jesu li radili tijekom svojih slobodnih dana, nakon svog radnog vremena ili plaćenog godišnjeg odmora, 54% njih odgovorilo je potvrdno, a 44% njih to čini redovito.

Istraživanje je također ukazalo i na smanjenje poštovanja prema nedjelji kao nacionalnom danu odmora u društvenom i/ili radnom okruženju što je primijetila čak trećina ispitanika pri čemu napominju kako je to rezultat veće opterećenosti poslom i sve više potrošački orijentiranog individualističkog društva.

Istraživanje je pokrenuto kao nastavak ESA-ine konferencije „Ravnoteža poslovnog i privatnog života 4.0 – izazovi u vrijeme digitalizacije“ održane u studenom 2016. te sastanka ESA-e s članovima Europskog parlamenta o najboljim praksama ravnoteže između privatnog i poslovnog života u svibnju 2017. na kojem je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. „Ovi podatci pokazuju opći trend kao rezultat pomaka prema projektnom načinu rada, dužem radnom vremenu, povećanom radnom opterećenju, kratkim rokovima, ograničenim ljudskim kapacitetima, kratkoročnim odlukama. Sve to rezultira sve većim poteškoćama pri usklađivanju poslovnog života s obiteljskim obvezama“, rekla je Petir. „Kad su u pitanju mladi i osnivanje obitelji, u EU je još uvijek velik udio mladih koji se ne mogu samo uzdržavati, a još manje zasnivati obitelji prije svojih srednjih 20-ih godina te tako moraju ovisiti o pomoći i podršci svojih roditelja“, naglasila je Petir. Ona je također dodala kako je istraživanje koje je provedeno u Hrvatskoj pokazalo koliko je građanima za ravnotežu poslovnog i privatnog života važna slobodna nedjelja jer je za njezino uvođenje čak njih 90% te je pozvala Vladu Republike Hrvatske da predloži takvu zakonsku regulativu koja će uvažiti mišljenje velike većine građana RH koji traže slobodnu nedjelju.

„O važnosti neradne nedjelje svjedoči i više od 30 tisuća potpisa naše peticije kojom se u Hrvatskoj zahtijeva izmjena Zakona o radu te uvođenje slobodne nedjelje i primjerene naknade za one koji rade nedjeljom i blagdanima“, napomenula je Ana Marija Marković predstavnica organizacije CitizenGO koja je potpise i prikupljala.

„Pokušali smo resornom ministru gospodinu Paviću predati te potpise i razgovarati o neradnoj nedjelji, no nažalost zbog ministrove zauzetosti već sedam mjeseci čekamo termin“, rekla je Marković te dodala kako se nada da će zbog važnosti ove teme za hrvatske građane ministar ipak pronaći vremena za susret.

Komentara 8

AD
adler77
14:05 02.02.2018.

Koja si ti sad

Avatar neidemdalje
neidemdalje
16:36 02.02.2018.

samo natjerajte državu i poslodavce da plate rad nedjeljom i blagdanom i neće biti problema ... same će tvrtke odustati od rada nedjeljom...

AN
antonelić
13:34 02.02.2018.

mi , desni domoljubi , molimo se za našu lijepu marijanicu da što prije uđe u bračne vode i da se rasplodi kako bi ukazala ispravan put mladim hrvatima ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije