Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ujedinjenje

S Josipovićem u SDP i 1500 članova Naprijed Hrvatska?

Davor Bernardić i Ivo Josipović
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
13.03.2019.
u 15:12

Članovi Naprijed Hrvatska koji uđu u SDP moći će sudjelovati u radu SDP-ovih savjeta, ali mjesta u vodstvu Bernardićeve stranke Josipovićevi ljudi neće dobiti

Naprijed Hrvatska, stranka bivšeg predsjednika države Ive Josipovića, uskoro će prestati postojati. Odnosno ujedinit će se sa SDP-om od čijih je više-manje nezadovoljnih članova i nastala kada se Josipović odbio vratiti u svoju bivšu stranku nakon što je izgubio u bici za drugi mandat za Pantovčak.

Većina i potječe iz SDP-a

Kako doznajemo, članovi vodstva SDP-a uoči jučerašnje sjednice dobili su tekst sporazuma o ujedinjenju dviju stranaka u kojemu je dogovoreno da će članovi Naprijed Hrvatska koji pristanu ući u SDP moći sudjelovati u radu SDP-ovih savjeta i drugih savjetodavnih stranačkih tijela na lokalnoj i nacionalnoj razini. Paralelno, da bi se ipak na neki način očuvalo ime Naprijed Hrvatska, bit će, doznajemo, osnovano i novo stranačko tijelo, svojevrsni Forum Naprijed Hrvatska za ljudska prava, demokraciju i društveni razvoj koji će, očekivano, voditi netko iz Naprijed Hrvatska.

Mjesta u vodstvu SDP-a, što u Predsjedništvu što u Glavnom odboru, Josipovićeva stranka neće dobiti.

Koliko će članova Naprijed Hrvatska doći u SDP s Josipovićem, u ovom je trenutku nepoznanica. Sam Josipović vodstvu SDP-a kazao je da njegova stranka ima između 1200 i 1500 članova, a koliko će ih htjeti prijeći u SDP, tek će se vidjeti.

– Veseli me što se privodi kraju jedan sporazum kojim se na lijevom političkom spektru smanjuje broj političkih subjekata. Naprijed Hrvatska prepoznala je da su se stekli uvjeti za njihov povratak u SDP, a većina od njih i potječe upravo iz SDP-a. To će biti i doprinos samoj stranci jer je u okviru Naprijed Hrvatska velik broj pojedinaca koji mogu dati doprinos radu stranke – kazao je politički tajnik SDP-a Davorko Vidović.

Davor Bernardić i Ivo Josipović
1/7

Osim Ive Josipovića, koji se već počeo spominjati i kao potencijalni kandidat stranke za predsjednika države, tu se ponajprije misli na Renata Peteka, zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Analiza ličkog debakla

Član vodstva SDP-a Predrag Matić kaže da mu je žao što je Ivo Josipović uopće izlazio iz SDP-a jer, kako kaže, situacija u SDP-u danas bi bila, da nije izišao, znatno drukčija. Sporazum o kojem su jučer raspravljali članovi vodstva SDP-a morat će biti potvrđen i na sjednici Glavnog odbora SDP-a koja se održava u nedjelju.

Osim potvrđivanja sporazuma o ujedinjenju dviju stranaka na Glavnom će se odboru potegnuti i tema Like, odnosno sramotan rezultat koji je u toj županiji ostvario SDP protekli vikend. Peđa Grbin već je najavio da će tražiti ukidanje odluke o raspuštanju gospićke organizacije SDP-a i izbacivanju bivšeg šefa te organizacije Nikole Marasa. Podsjećamo, SDP je na izborima za skupštinu Ličko-senjske županije 2013. osvojio više od 20 posto glasova, a u nedjelju nije prešao prag.

VIDEO Branko Grčić o novom SDP-ovom planu:

Ključne riječi

Komentara 6

BU
Budak
15:22 13.03.2019.

Koja sila!! Sad će preuzeti vlast, kuhana nogica i Bero. Smiješno ...

LA
lazarski
14:14 17.03.2019.

Ovo je primjer kada hromi i ubogi pokušavaju ostati na nogama

FT
feel_the_coruption
18:38 13.03.2019.

Iz šupljeg u prazno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije