Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUPERODLIKAŠI

S čistom peticom prošlo najviše najmlađih đaka

Škola, prvašići, školarci
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
27.07.2017.
u 21:58

Za učenike je stresan prelazak iz razredne u predmetnu nastavu – zato se i za 50 posto u petom razredu smanji broj najboljih

Hrvatska ima 72.767 učenika osnovnih škola koji su ovu školsku godinu završili s najboljim prosjekom – iz svih predmeta ti učenici imaju odlične ocjene. Tako broj najboljih u osnovnim školama drži kontinuitet već treću godinu zaredom, promatrano prema ukupnom broju učenika (ove je godine u svim osnovnim školama bilo 321.290 učenika), od prvog do osmog razreda, a onih najboljih je 22,41 posto.

Više gradiva, manje petica

S krajem ove školske godine najviše je odlikaša bilo u prvim razredima, njih ukupno 19.228, dok je lani najviše onih koji su s prosjekom 5,0 završili školsku godinu pohađalo četvrti razred.

Baš ti prošlogodišnji učenici četvrtih razreda još su jednom dokazali da se teško nose sa zahtjevnijim gradivom nakon prelaska u više razrede. Naime, tada im raste broj predmeta i opseg sadržaja koji se od učenika očekuje da nauče pa oni tada teže mogu pratiti ritam u kojem su najbolji iz svih predmeta. Tako je ta generacija lanjskih najboljih učenika u četvrtim razredima u samo jednoj školskoj godini izgubila 6508 učenika koji su razrede do tada završavali s prosjekom 5,00.

– Prelazak iz razredne u predmetnu nastavu za učenike može biti stresan i odraziti se na rezultate. Zato ćemo posebnu pozornost posvetiti kritičnim točkama razvoja mladih u okviru reforme obrazovanja – kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. No promatramo li uspjeh samo onih učenika koji su ove godine završili prve razrede, u Koprivničko-križevačkoj županiji u odnosu na prošle dvije godine najviše je prvašića razred završilo s trojkom.

Trojki najviše u Međimurju

Takav rezultat ne kvari ukupan broj odličnih učenika, koji u svjedodžbama imaju i pokoju četvorku, njih je ove godine bilo 176.289 ili 57,47 posto ukupnog broja osnovnoškolaca. Promatrano po županijama, najviše odlikaša školuje se u Gradu Zagrebu nakon čega slijedi Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka, Osječko-baranjska pa Primorsko-goranska županija.

Gotovo jednak postotak učenika koji se školuju u Ličko-senjskoj (36,57 posto) i Virovitičko-podravskoj županiji (36,34 posto) ovu je školsku godinu završio s vrlo dobrim uspjehom. Dapače, Virovitičko-podravska županija ujedno ima i najveći postotak onih koji su jedan od razreda osnovnih škola ove godine završili s dobrim uspjehom, a uz bok je prati i Požeško-slavonska županija.

Komentara 9

GV
golub Vaso
22:18 27.07.2017.

svi izvrsni natprosječni genijalci

AR
Archangel711
07:27 28.07.2017.

Na našu sreću klinac nam je upao u razred sa prilično strogom i zahtjevnom učiteljicom što se na kraju pokazalo pun pogodak.Djeca dobivala i 1 i 5 na osnovu svoga (ne) znanja bez nekakvoga uljepšavanja. Nakon razgovora sa drugim roditeljima iz drugih škola oni su svi genijalni odlikaši jer su se upisivale samo petice da djeca ne dožive stres, sramotu, zamrze školu itd. Žalosno je da večina tih "genijalaca" se nezna samostalno obući, narezati šnitu kruha, obrisati šmrklje i dupe, samostalno tuširanje i pranje je sc-fi,voziti bicikl po prometnoj cesti, mora ih se voziti 350 m do škole autom i telad stoji pred istom 30 min dok netko ne dođe po njih, 70% ih nezna igrati čovječe ne ljuti se, neki jedva da znaju kako izgleda lopta, nakon 10 min trčanja na tjelesnom neznaš dal da zoveš hitnu jer ih polovica pada u nesvijest hvatajući zrak. Pračka, luk i strijele kučne radinosti nikad vidli, pentranje po drvetu i ostala veselja iz naše mladosti. Nisu ni djeca toliko kriva koliko roditelji koji ih drže pod staklenim zvonom sa tabletom u rukama, i opet na tom tabletu nezna ništa osim gledati you tube(moj si je skinuo neku app gdje si je stavio gips na ruku i takvu sliku poslao mami na posao, ovoj skoro srce otkazalo). Navečer dok ga napokon otjeram nutra na tuširanje u kadi ostane talog od zemlje, trave, mrava i čak sam našao bubamaru, pregledamo ga za krpelje i dijete ide spavat umorbo, crknuto i zadovoljno sa planovima za drugi šta će sa ekipom radit, gradit, osvajat

FE
fefellerunt
22:24 27.07.2017.

ovo je poznato godinama , gomila odlikaša, a u pravilu nemaju pojma , smao pokazatelj kakav kvalitetan kadar radi u obrazovanju , odnosno što je dovela reforma da se gleda samo ocjena , iako je odavno poznato d aocjena nije nikakvo mjerilo znanja. Ne očekuje se valjda nekakva odgovornost od zaposlenih u obrazovanju, pa oni ionako naporno odrade jedan sat efektivno dnevno za mjesečnu plaću od 6000 kn , što im s obzirom da su nekakav VSS nije dovoljno za provode i kako bi iskoristili slobodno vrijeme . Također, unatoč znatnom smanjenju učenika, nije došlo do masovnih otpuštanja u obrzaovnjau, iako su očito veliki teret i nikakva korist , dapače mnogi od njih više štete učine svojim odgojem nego koristi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije