Naslovnica Vijesti Hrvatska

S čistom peticom prošlo najviše najmlađih đaka

Za učenike je stresan prelazak iz razredne u predmetnu nastavu – zato se i za 50 posto u petom razredu smanji broj najboljih
27. srpnja 2017. u 21:58 9 komentara 1037 prikaza
Škola, prvašići, školarci
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska ima 72.767 učenika osnovnih škola koji su ovu školsku godinu završili s najboljim prosjekom – iz svih predmeta ti učenici imaju odlične ocjene. Tako broj najboljih u osnovnim školama drži kontinuitet već treću godinu zaredom, promatrano prema ukupnom broju učenika (ove je godine u svim osnovnim školama bilo 321.290 učenika), od prvog do osmog razreda, a onih najboljih je 22,41 posto.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović Goran Gerovac Dramatični rezultati mature otkrili 
da hrvatski postaje strani jezik. A državni vrh o tome zavjerenički šuti

Više gradiva, manje petica

S krajem ove školske godine najviše je odlikaša bilo u prvim razredima, njih ukupno 19.228, dok je lani najviše onih koji su s prosjekom 5,0 završili školsku godinu pohađalo četvrti razred.

Baš ti prošlogodišnji učenici četvrtih razreda još su jednom dokazali da se teško nose sa zahtjevnijim gradivom nakon prelaska u više razrede. Naime, tada im raste broj predmeta i opseg sadržaja koji se od učenika očekuje da nauče pa oni tada teže mogu pratiti ritam u kojem su najbolji iz svih predmeta. Tako je ta generacija lanjskih najboljih učenika u četvrtim razredima u samo jednoj školskoj godini izgubila 6508 učenika koji su razrede do tada završavali s prosjekom 5,00.

– Prelazak iz razredne u predmetnu nastavu za učenike može biti stresan i odraziti se na rezultate. Zato ćemo posebnu pozornost posvetiti kritičnim točkama razvoja mladih u okviru reforme obrazovanja – kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. No promatramo li uspjeh samo onih učenika koji su ove godine završili prve razrede, u Koprivničko-križevačkoj županiji u odnosu na prošle dvije godine najviše je prvašića razred završilo s trojkom.

Trojki najviše u Međimurju

Takav rezultat ne kvari ukupan broj odličnih učenika, koji u svjedodžbama imaju i pokoju četvorku, njih je ove godine bilo 176.289 ili 57,47 posto ukupnog broja osnovnoškolaca. Promatrano po županijama, najviše odlikaša školuje se u Gradu Zagrebu nakon čega slijedi Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka, Osječko-baranjska pa Primorsko-goranska županija.

Gotovo jednak postotak učenika koji se školuju u Ličko-senjskoj (36,57 posto) i Virovitičko-podravskoj županiji (36,34 posto) ovu je školsku godinu završio s vrlo dobrim uspjehom. Dapače, Virovitičko-podravska županija ujedno ima i najveći postotak onih koji su jedan od razreda osnovnih škola ove godine završili s dobrim uspjehom, a uz bok je prati i Požeško-slavonska županija.

Nagrada Soljačić NAGRADA SOLJAČIĆ Ovo su najbolji maturanti u Hrvatskoj Blaženka Divjak U ponedjeljak CARNet predstavlja napredak provedbe pilot projekta e-Škole Blaženka Divjak FONDOVI EU Prvi put osigurano 3.000 STEM stipendija

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  ovi naši super odlikaši početkom školske godine ne znaju pisati, zbrajati do 4, nisu sigurni koje knjige su za koji predmet. gaussova krivulja je temelj, a ocjene naše djece pokazuju da to nije znanje, već silovanje obrazovnog procesa, gdje su ... prikaži još! učitelji prisiljeni se baviti stvarima koje se ne tiču poučavanja djece. djeca imaju razna velika 'prava', ne možeš ih istjerat iz razreda što god da čine, kakav god nemir da rade, problematična, tj. delikventna djeca, imaju svu zaštitu sustava, a oni koje teroriziraju, maltretiraju, su potčinjeni i od strane razreda i od strane škole, prisiljava ih se da šute, ne prijavljuju ništa, i tako godinama odgajamo generacije koje ne znaju za red. svi za sve krive učitelje, koji su najmanje krivi za neznanje naše djece. učitelj naše dijete neće naučiti čitati ni pisati, već je on tu da poučava, pomaže u učenju. dijete treba učiti, dijete treba raditi zadatke, vježbati, a ne njihovi roditelji da im pišu lektire, zadatke ,sastavke. dal je vama jasno da naša djeca su u školi najslabija u stvarima koje moraju sama napraviti odmah, bez ičije pomoći nešto zaključiti nešto, izvući neki zaključak, pouku. pogledajte zadatke iz matematike za 7 razred osnove iz npr. 87-e godine i iz 2016-e. 87 se rješavalo puno toga više, nego danas. naši srednjoškolci na kraju 4. razreda nisu u stanju riješiti dvije jednadžbe sa dvije nepoznanice. toliko o 'znanju'. 22% odličnih?! može ih biti najviše 5%.

 • adrad:

  Za toliki postotak odlikaša krivi su prvo roditelji i učitelji (nastavnici) pa onda i ministarstvo obrazovanja, vlada RH i cjelokupno društvo. Roditelji zato što se od prvog razreda osnovne škole upliću u sustav ocjenjivanja od podmićivanja do prijetnji nastavnicima koji ... prikaži još! pak idući linijom manjeg otpora i zbog malih plaća, loših uvjeta rada, zastarjelog sustava obrazovanja, loše materijalne potpore obrazovanja i srozanim društvenim statusom svima dijele petice.

 • Archangel711:

  Na našu sreću klinac nam je upao u razred sa prilično strogom i zahtjevnom učiteljicom što se na kraju pokazalo pun pogodak.Djeca dobivala i 1 i 5 na osnovu svoga (ne) znanja bez nekakvoga uljepšavanja. Nakon razgovora sa drugim roditeljima ... prikaži još! iz drugih škola oni su svi genijalni odlikaši jer su se upisivale samo petice da djeca ne dožive stres, sramotu, zamrze školu itd. Žalosno je da večina tih "genijalaca" se nezna samostalno obući, narezati šnitu kruha, obrisati šmrklje i dupe, samostalno tuširanje i pranje je sc-fi,voziti bicikl po prometnoj cesti, mora ih se voziti 350 m do škole autom i telad stoji pred istom 30 min dok netko ne dođe po njih, 70% ih nezna igrati čovječe ne ljuti se, neki jedva da znaju kako izgleda lopta, nakon 10 min trčanja na tjelesnom neznaš dal da zoveš hitnu jer ih polovica pada u nesvijest hvatajući zrak. Pračka, luk i strijele kučne radinosti nikad vidli, pentranje po drvetu i ostala veselja iz naše mladosti. Nisu ni djeca toliko kriva koliko roditelji koji ih drže pod staklenim zvonom sa tabletom u rukama, i opet na tom tabletu nezna ništa osim gledati you tube(moj si je skinuo neku app gdje si je stavio gips na ruku i takvu sliku poslao mami na posao, ovoj skoro srce otkazalo). Navečer dok ga napokon otjeram nutra na tuširanje u kadi ostane talog od zemlje, trave, mrava i čak sam našao bubamaru, pregledamo ga za krpelje i dijete ide spavat umorbo, crknuto i zadovoljno sa planovima za drugi šta će sa ekipom radit, gradit, osvajat