Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovo su najbolji maturanti u Hrvatskoj

Nagradu Soljačić, u iznosu od 5000 američkih dolara, osvojio je Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, najboljim rezultatom na ispitima iz matematike, fizike i hrvatskoga jezika na višoj (A) razini.
21. srpnja 2017. u 15:15 8 komentara 6874 prikaza
Nagrada Soljačić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/19

Nagrada Soljačić i priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja učenicima koji su ostvarili najbolji uspjeh na državnoj maturi u Hrvatskoj dodijeljeni danas u Zagrebu u nazočnosti utemeljitelja nagrade Marina Soljačića, ministrice Blaženke Divjak i roditelja nagrađenih učenika.

Predrag Šustar, Marin Soljačić i Nikola Jelsenjak DRŽAVNA MATURA Najboljim učenicima nagrada Marin Soljačić, priznanja MZOS-a i tableti

Nagradu Soljačić, u iznosu od 5000 američkih dolara, osvojio je Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, najboljim rezultatom na ispitima iz matematike, fizike i hrvatskoga jezika na višoj (A) razini.

Hrvatska ima puno talentiranih ljudi, čestitam učenicima i pridružujem se pozivu imućnim obiteljima da podrže ovakve nagrade i talentirane učenike, kazao je Soljačić, profesor na Massachusetts Institute of Technology tijekom dodjele nagrade.

Također, novčanim iznosom od 5000 kuna i posebnim priznanjem Ministarstvo je nagradilo učenika Karla Valentina Cihlara koji je ispite iz matematike i fizike također riješio 100 posto, ali je pisao ispit iz hrvatskog jezika na osnovnoj (B) razini.

Za izniman rezultat iz ispita hrvatskoga jezika, matematike i obveznoga stranog jezika na višoj, A razini, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je 20 maturanata i to novčanim iznosom od 2500 kuna te posebnim priznanjima za izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017.

Ministrica Blaženka Divjak čestitala je učenicima i zahvalila profesoru Soljačiću i svim mentorima i nastavnicima koji su pomagali učenicima te je pozvala imućne ljude da pomažu takve nagrade.

Ona je pozvala sve koji podržavaju poštenu znanost, obrazovanje i izvrsnost da se udruže oko toga cilja i kazala da se Ministarstvo nalazi na toj strani, i da se tako odupru onima koji se puno lakše i uspješnije udružuju oko čuvanja fotelja.

– Možemo biti ponosni da naši učenici postižu izvrsne rezultate, a drugo je pitanje jesmo li potaknuli sve koje možemo potaknuti i jesmo li svima dali jednako šanse – kazala je ministrica i dodala da je broj stipendija ove godine koje dodjeljuje Ministarstvo udvostručen u odnosu na prošlu godinu, ne računajući stipendije koje dodjeljuju sveučilišta na račun izvrsnosti iz sredstava Zaklade.

Ove godine izdvojeno je 55 tisuća kuna za novčane nagrade. Uz nagrade izdvajamo novac za stipendije. Ove godine dajemo 3400 novih stipendija u STEM području, a bit će dodijeljeno i 10 tisuća stipendija za studente s nižim socioekonomskim prilikama, kazala je.

31.7.2015.,Zagreb - Dodjela nagrade Soljacic u iznosu od 5.000 americkih dolara uceniku Ivanu Skeledzij koji je osvojio najbolji rezultat na drzavnoj maturi iz matematike, fizike i hrvatskog te dodjela priznanja MZOS- a 20 ucenika za izniman uspjeh na dr Ivan Skeledžija Najbolji maturant: Soljačićevih 35.000 kuna 
ići će u štednju

Priznanja su dobili Hana Ivandić, Lovro Hrvoić, Filip Svalina, Petar Suman, Marin Knežević, Marina Dasović, Katarina Bilić, Petar Okanović i Sara Anđela Perić iz Zagreba, Nina Drobac, Frane Žilić i Toma Sikora iz Splita, Ivan Tečer i Igor Kladarić iz Slavonskog Broda, Timon Spiegel iz Krapine, Valentina Meglić iz Zaboka, Marija Batur iz Zadra, Petra Strmečki iz Osijeka i Lucija Relić iz Virovitice.        

Uime nagrađenih zahvalio je učenik s najboljim rezultatom Timon Spiegel iz Srednje škole Krapina. On je izrazio zadovoljstvo što je država prepoznala njihove uspjehe i nadu da će ubuduće još više podržavati izvrsnost i da će takve vrijednosti cijeniti cijelo društvo.

Mislav Mokos iz V. gimnazije u Zagrebu izrazio je veselje priznanjem i kazao da je za dosadašnji rezultat podjednako važno sve dosadašnje obrazovanje kao i intenzivnije pripreme tijekom četvrtog razreda gimnazije.

– Htio bih zahvaliti svojim profesorima jer su mi pomogli da postignem odlične rezultate – kazao je i dodao da je priznanje primio kao afirmaciju svoga rada te izrazio nadu da će mu studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu biti također jedno lijepo životno iskustvo.

iQ IQ MAGAZIN Marin Soljačić: Za 20 godina gotovo svi kućanski aparati će nam biti spojeni na internet Marin Soljačić Časopis Science Soljačićevo otkriće moglo bi dovesti do boljih senzora i solarnih ćelija Marin Soljačić I sam daje novac Soljačić pomaže nadarenoj djeci

 

 

INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
 • Avatar marela
  marela:

  Svaka čast za uspjehe djece. No sada,vrlo lako, porezna može stupiti na scenu. naime dijete koje je dobilo nagradu 5000$ ne može biti uzdržavani član ( limit 15.000,00 kn godišnje), tako da će roditelj, ako ga koristi kao osobni odbitak, ... prikaži još!k, u 2018. godini dobiti porez na dohodak za uplatu za 2017. godinu....naša nelogična posla......sramota je da se nagrade i stipendije smatraju dohotkom i djeca ne mogu biti uzdržavani članovi ako u godini na taj način "zarade" više od 15.000 jn godišnje....voljela bih vidjet koje dijete se može samo uzdržavati sa 1250 kn mjesečno...........

 • dosaosam2:

  večernji o kojekakvim fufama piše epove a nije u stanju ispisati imana pametnih kraj njihovih slika. Jadno

 • Avatar mrkyyy
  mrkyyy:

  ajmo sad malo, bljuč trač srač, plenković se vozi u audiju, a najbolji maturanti nemaju ni za olovku i gumicu za brisanje... ili nešto u tom stilu, smislit će oporbeni aktivisti već nešto