Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK KREĆE U AKCIJU

Ružno voće i povrće lakše će naći put do kupaca

Zagreb: Gra?ani kupuju kvrgavo i polutrulo vo?e i povr?e jer nije tretirano nikakvim kemikalijama
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
03.05.2023.
u 21:06

Novim će se pravilima, s jedne strane, smanjiti bacanje i rasipanje hrane koja je sigurna za potrošače, a s druge strane pomoći lokalnim proizvođačima da takve svježe proizvode prodaju direktno kupcima ili u lokalnim trgovinama

Europska komisija kreće u izmjene tržišnih standarda po pitanju voća i povrća, što već dugo traži hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, zadužena za EU strategiju "Od polja do stola". Voće i povrće koje estetski, oblikom ili dimenzijama ne odgovara tržišnim standardima ubuduće će se tako lakše plasirati u lokalnu i direktnu prodaju, a olakšat će se i doniranje hrane koja je zbog raznih problema s etiketama završavala u smeću, objavli su iz ureda eurozastupnice.

– Novim će se pravilima, s jedne strane, smanjiti bacanje i rasipanje hrane koja je sigurna za potrošače, a s druge strane pomoći lokalnim proizvođačima da takve svježe proizvode prodaju direktno kupcima ili u lokalnim trgovinama. Velike količine potpuno jestivog voća i povrća naših OPG-ova zbog estetskih razloga, poput mrlje na jabuci, ili ne bi stigle na tržište, ili bi se prodavale kao jeftinije sekundarne sirovine.

Ovime će se našim poljoprivrednicima više isplatiti trud koji su uložili da bi to voće i povrće završilo kod kupaca – ističe Borzan. Nadalje, novim pravilima EK smanjit će se birokracija pri doniranju proizvoda.

– Događalo se da hrvatski proizvođači namirnice koje su namijenjene za tržište neke druge zemlje, zbog npr. etikete na jeziku te zemlje, ne bi mogli donirati u Hrvatskoj. Sada se konačno i to mijenja, pa će sigurna i jestiva hrana, umjesto u smeću, lakše doći do potrebitih – zaključila je Borzan. 

Komentara 1

LA
lajh1985
22:58 03.05.2023.

Kako ce zavrsit lakse do mog stola ako je ja necu tako nakaradno povrce i voce kupit? Osim ako ce takva roba sa greskom imat manju cijenu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije