Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Ruža Tomašić: Zbog nemara naše selo ostaje bez milijuna eura

Ruža Tomašić
Borna Filić/PIXSELL
12.12.2014.
u 00:15

Europarlamentarka optužuje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da zakida seljake za poticaje te da su samo za 2014. na selu izgubljena 332 milijuna eura

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odbija platiti predujam hrvatskim seljacima čime ih dovodi u neizdrživu situaciju, kaže europarlamentarka Ruža Tomašić. U okviru zajedničke europske politike (ZPP) Vijeće EU odobrilo je, naime, da države članice svojim seljacima već od 16. listopada ove godine mogu isplatiti i do 50% novca iz programa izravnih potpora za 2014., umjesto od 1. siječnja do 30. lipnja iduće godine. No ministar Jakovina, tvrdi Tomašić, svoje seljake zakida za taj novac, iako je sa svojim suradnicima, zbog kašnjenja Programa ruralnog razvoja RH od 2014. do 2020., u ovoj godini već oštetio hrvatsko selo za 332 milijuna eura.

– I EK je u odgovoru na moje zastupničko pitanje potvrdio kako hrvatski seljaci imaju pravo na iznos do 50% izravnih plaćanja za zahtjeve podnesene u 2014. te na 49,8 mil. eura koji su iz 2. stupa ZPP-a trebali biti prebačeni u izravna plaćanja – kaže ona. No bez odobrenog Programa ruralnog razvoja na koji je stiglo više od 300 komentara EK na ta se sredstva, tvrdi, ne može računati pa traži od ministra Jakovine da konačno počne raditi svoj posao.

– Opasno nam prijeti gubitak novca i za 2015., čime bi se iznos za koji su oštetili selo nemarom i neznanjem popeo na nevjerojatnih 700 milijuna eura – tvrdi Tomašić. Iz Ministarstva poljoprivrede jučer su sve demantirali, tvrde da nema kašnjenja i da novac za 2014. nije izgubljen te da R. Tomašić ne poznaje legislativu EU, obmanjuje javnost i unosi nesigurnost.

>>U posljednjih deset godina broj krava u Zagorju smanjio se tri puta

Komentara 13

IC
iz.croatia@gmail.com
08:35 12.12.2014.

Smatram da trebamo vise ovakovih napada, oni su zdravi. Bolesni mogu biti samo onda kada nase seljake ministar Jakovina uvjeri u nesto drugo. Program ruralnog razvoja RH je hrvatskoj javnosti nepoznat. Sve dotle dok se gospodarski programi ne stave javnovno na stol i o njima se ne diskutira, Ruza je na nasu opcu zalost uvijek u pravu. Uostalom, svaka kritika koja na bolje tendira je pozitivna a demagoska i mrtva sadasnja politika nam je dobro poznata, pitajte hrvatske seljake? Oni ce reci istinu.

DU
Deleted user
10:07 12.12.2014.

Oni su Hrvati kad vam to odgovara. Čim je neka kritika ili kriminal u pitanju, onda su ti državljani Hrvatske, "Bosanci".

OK
okus
10:37 12.12.2014.

JUDINE SKUDE TI BILE U TEK ... sretno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije