Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ruža Tomašić: Zbog nemara naše selo ostaje bez milijuna eura

Europarlamentarka optužuje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da zakida seljake za poticaje te da su samo za 2014. na selu izgubljena 332 milijuna eura
12. prosinca 2014. u 00:15 13 komentara 1002 prikaza
Ruža Tomašić
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odbija platiti predujam hrvatskim seljacima čime ih dovodi u neizdrživu situaciju, kaže europarlamentarka Ruža Tomašić. U okviru zajedničke europske politike (ZPP) Vijeće EU odobrilo je, naime, da države članice svojim seljacima već od 16. listopada ove godine mogu isplatiti i do 50% novca iz programa izravnih potpora za 2014., umjesto od 1. siječnja do 30. lipnja iduće godine. No ministar Jakovina, tvrdi Tomašić, svoje seljake zakida za taj novac, iako je sa svojim suradnicima, zbog kašnjenja Programa ruralnog razvoja RH od 2014. do 2020., u ovoj godini već oštetio hrvatsko selo za 332 milijuna eura.

– I EK je u odgovoru na moje zastupničko pitanje potvrdio kako hrvatski seljaci imaju pravo na iznos do 50% izravnih plaćanja za zahtjeve podnesene u 2014. te na 49,8 mil. eura koji su iz 2. stupa ZPP-a trebali biti prebačeni u izravna plaćanja – kaže ona. No bez odobrenog Programa ruralnog razvoja na koji je stiglo više od 300 komentara EK na ta se sredstva, tvrdi, ne može računati pa traži od ministra Jakovine da konačno počne raditi svoj posao.

– Opasno nam prijeti gubitak novca i za 2015., čime bi se iznos za koji su oštetili selo nemarom i neznanjem popeo na nevjerojatnih 700 milijuna eura – tvrdi Tomašić. Iz Ministarstva poljoprivrede jučer su sve demantirali, tvrde da nema kašnjenja i da novac za 2014. nije izgubljen te da R. Tomašić ne poznaje legislativu EU, obmanjuje javnost i unosi nesigurnost.

>>U posljednjih deset godina broj krava u Zagorju smanjio se tri puta

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • iz.croatia@gmail.com:

    Smatram da trebamo vise ovakovih napada, oni su zdravi. Bolesni mogu biti samo onda kada nase seljake ministar Jakovina uvjeri u nesto drugo. Program ruralnog razvoja RH je hrvatskoj javnosti nepoznat. Sve dotle dok se gospodarski programi ne stave javno ... prikaži još!vno na stol i o njima se ne diskutira, Ruza je na nasu opcu zalost uvijek u pravu. Uostalom, svaka kritika koja na bolje tendira je pozitivna a demagoska i mrtva sadasnja politika nam je dobro poznata, pitajte hrvatske seljake? Oni ce reci istinu.

  • Cupcake:

    Oni su Hrvati kad vam to odgovara. Čim je neka kritika ili kriminal u pitanju, onda su ti državljani Hrvatske, "Bosanci".

  • okus:

    JUDINE SKUDE TI BILE U TEK ... sretno.