Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantni podaci u poljoprivredi

U posljednjih deset godina broj krava u Zagorju smanjio se tri puta

Krave
Foto: Mladen Mandić
11.12.2014.
u 16:20

U 
2003. godini u Zagorju je bilo čak 18.104 krava, a danas ih je nažalost samo 6275. Broj isporučitelja mlijeka u istom je razdoblju pao s više od dvije tisuće na 378

Prije samo deset godina na području Krapinsko – zagorske županije imali smo 18.104 krave, a danas ih nažalost imamo samo 6275. I broj isporučitelja mlijeka u zadnjih se deset godina smanjio za više od pet puta – 2003. bilo ih je više od dvije tisuće, a danas ih je samo 378.

Manje i mlijeka

Količina isporučenog mlijeka mljekarskoj industriji također se u posljednjih desetak godina značajno smanjila. Ona je s 13,9 milijuna litara mlijeka godišnje, pala na svega 9,3 milijuna litara. Slična je situacija kao u govedarstvu, također i u svinjogojstvu koje unatoč potporama, zbog uvoza, pada na sve niže grane.

Zagorski pročelnik za poljoprivredu Luka Čuljak kaže kako se ove godine u sektoru govedarstva jednokratna financijska potpora značajno povećala u odnosu na prijašnje dvije godine. Tako je poljoprivrednim gospodarstvima s proizvodnjom do deset krava dodjeljivano do pet tisuća kuna, gospodarstvima s proizvodnjom do 20 krava do osam tisuća kuna, a poljoprivrednim gospodarstvima s proizvodnjom do 30 krava do 9000 kuna po gospodarstvu.

U sektoru svinjogojstva potpora se dodjeljivala poljoprivrednim gospodarstvima s proizvodnjom do pet rasplodnih krmača u iznosu do 2500 kuna, u poljoprivrednim gospodarstvima do deset rasplodnih krmača do 5000 kuna, a u poljoprivrednim gospodarstvima do 15 rasplodnih krmača dodjeljuje se iznos do 7500 po gospodarstvu. Gospodarstvima do 20 rasplodnih krmača davalo se deset tisuća, a do 25 krmača i do 12.500 kuna.

Ostale potpore

Novčane potpore, rekao je pročelnik Čuljak, odobravale su se i za izgradnju gnojišta sukladno nitratnoj direktivi, izgradnju dezinfekcijskih barijera na farmama, opremanje objekata i to za čuvanje i preradu mlijeka. Osim toga i za mljekovode, opremanje sirana i mljekomata, opremanje objekata za skladištenje ratarskog i industrijskog bilja te za gradnju silosa za ishranu stoke, kao i za pripremu dokumentacije za izgradnju farmi na natječaju IPARD-a, legalizaciju farmi te za mjere ruralnog razvoja. Povećao se i novac za uzgoj zagorskih purana, koza i ovaca te za pčelare. No, vidljivo je da je sve manje Zagoraca koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, dok oni koji se njome ipak bave, imaju u svojom stajama sve veći broj grla.

Komentara 5

MA
matador007
07:50 12.12.2014.

nekada je kravica hranila cijelu obitelj.Bez potpora.Jer one su uništile seljaka.Polakomili se ljudi,davale su se potpore za sve i svašta,a koristile za uređenje kuća i voznog parka.Ulagalo se u sve samo ne u ono što nas čini seljacima,ljudima koji žive od plodova svojih ruku.Pa je sada lakše i jeftinije ići u Konzum kupiti i mlijeko i sir,pravi zagrebački,tako kažu, i sve ostalo što nam je nekada bilo nezamislivo.A mi,koji doma još i radimo nešto,e mi smo teški seljaci,jer se eto,nismo snašli u ovom suvremenom svijetu gdje sve što trebaš,kupiš u dućanu.

DH
dalibor.hren
14:34 18.12.2014.

Ima i bikova

DH
dalibor.hren
09:58 16.12.2014.

Ima krava, ima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije