Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesvakidašnji susret

Sledili se kad su u plićaku ugledali golemu morsku psinu: 'More je bilo do struka, nevjerojatno'

Foto: Alex Brace Bike Mechanic
1/2
09.07.2022.
u 09:31

Alex Brace, član jedriličarskog kluba Tenby, oko osam sati vraćao se u luku sa svojim prijateljem kada su u plitkoj vodi ugledali dvije peraje.

Rutinski izlazak na vodu u srijedu navečer za muškarca iz Walesa pretvorio se u posebno iskustvo kojim se može pohvaliti malo lokalaca. Alex Brace, član jedriličarskog kluba Tenby, oko osam sati vraćao se u luku sa svojim prijateljem kada su u plitkoj vodi ugledali dvije peraje.

"Bili smo u vodi do gležnja kada smo ga ugledali, vidjele su se samo peraje, trebalo nam je nekoliko sekundi da shvatimo da se radi o morskom psu" prepričao je Alex za lokalne medije. Uz pomoć videa koji je podijelio na drušvenim mrežama, Alex i sumještani zaključili su da se radi o golemoj psini, drugom najvećem morskom psu na svijetu te najvećem u Velikoj Britaniji.

Goleme psine poznate su kao 'nježni divovi oceana', hrane se mikroorganizmima i ne napadaju ljude. Odrasle jedinke mogu narasti do 12 metara duljine, a primjerak kojeg je snimio Alex procjenjuje se na oko četiri metra. U britanske vode zalaze od svibnja do listopada, a zime provode u blizini južne Afrike. Iako ih se može vidjeti oko južne obale Engleske te zapadne obale Škotske i Walesa, prizori poput ovoga i dalje su rijetkost.

"Ovo je prvi kojeg sam ikada vidio. Susretali smo se s pliskavicama i tuljanima, no nikada s morskim psom. Pričao sam s drugima koji ovdje jedre i kažu da je ovo iznimna rijetkost. Bio je u vodi do struka, bilo je nevjerojatno" rekao je Alex, još pod dojmom.

Komentara 2

AL
Albatros123
14:25 10.07.2022.

NIJE ISTINA da ne napadaju LJUDE! Ja sam imao bliski susret dva puta, jednom u Zadru "na bazenu", jednom u Dobropoljani. Prvi put sam umakao tako kad se zaletio na mene, zaronio sam a noge u zraku na slovo V tako da je prošao kroz moje noge punom brzinom. Onda sam dalje plivao cik cak do obale koja je bila 50 metara od mene.Taj dan stradalo je 5 do 6 ljudi kao i dan prije i jedno dijete.Bilo je to 2003.godine. Drugi susret bio je 2009. more do pasa, a iznenada ugledah peraju, sina od 5.godina potjerah iz mora po mamu, ako se meni nešto dogodi, i u moru bijah u patikama i uz najveći napor napravih maj Geri okret i drmnem ga usred nosa. Onaj prvi bio je dužine do 6 metara, ovaj je imao oko dva. Nije reagirao osim što se zatresao.U međuvremenu sam zgrabio kamen i zveknuo ga na istom mjestu.Zatresao se okrenuo i otišao nazad u dubine.

ST
stipkomat
08:59 10.07.2022.

kakve veze ima što ne napada ljude. Da sam u moru, a ova beštija pliva, umro bih od straha, ne treba me pojesti. Premrem od straha kad vidim dupina, a kamoli da mi srce ne bi stalo da vidim ovo u moru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije